Weblog1

Zaterdag, 14. Mei 2022 - 05:44 Uur
Hobbels

Wat doe je wanneer je een trauma moet verwerken. Hoe kun je uiteindelijk verder. Ik lees er regelmatig over, en ik ben zeker niet de enige die heftige dingen in zijn leven meemaakt. Ik noem het hobbels en kan ze intussen niet meer op een hand tellen.
Er zijn therapeuten die je hierbij op weg kunnen helpen. Toen wij te dealen hadden met de gevolgen van het zuurstoftekort bij de geboorte van Rick kwam het niet eens bij ons op dat een therapeut ons hierbij zou kunnen begeleiden. Het was een harde leerschool maar we waren dankbaar met alle hulp die Rick kreeg tijdens zijn opgroeien. Zowel van familie als onderwijzers en een enkele arts. Deze laatste was vooral gericht op het lichamelijk welzijn van Rick.
Het overlijden van ouders hakt er ook in maar daarin vind je een weg in gesprekken met gelijkgestemden.
Soms gaat iemand na een ernstig verlies een tocht te voet of per fiets ondernemen naar Santiago de Compostella of een ander pelgrimsoord. Ik heb bewondering voor Janny die na het zo tragisch overlijden van haar man de tocht per fiets naar Rome afmaakte met haar broer, de tocht die ze tot Bazel had al afgelegd met haar man maar met hem nooit heeft kunnen afmaken.
Iedereen probeert zijn eigen manier vinden in het verwerken van verlies.
Sommigen gaan na het verlies van een dierbare letterlijk lichamelijk aan de slag, maken schoon schip in huis, schilderen de boel op en vervangen wat ze allang van plan waren maar waar ze niet aan toe kwamen. Het verzet in die eerste tijd de zinnen.
Nu volg ik Louise die een meerdaagse wandeltocht maakt en op veel plekken opgewacht en begeleid wordt door vrienden. Ook zij moet omgaan met een kind dat ernstig beschadigd is als heel jonge baby. Ze kan haar levenspad prachtig weergeven in woord en beeld en daarin vindt ze steun.
En ik? Ik schreef over de gevechten die Mark moest leveren en wij met hem. Ik schreef over Rick die ondanks of juist dankzij zijn handicap nu een man geworden is waar we trots op mogen zijn.
Ja, ik schreef over alle hobbels op mijn levenspad, maar meteen ook over de wijze lessen van lieve mensen om ons heen die me gemaakt hebben tot wie ik geworden ben. Het boek Hobbels, waarin ik dat probeer te verwoorden, ligt te wachten. Er moet nog veel aan geschaafd worden. En misschien blijft het daar liggen maar het heeft gezorgd voor inzicht zodat ik verder kan op het laatste stuk van mijn levensweg..

Vrijdag, 13. Mei 2022 - 07:04 Uur
Graadje van Oranje

Wel eens van Graadje gehoord, Graadje die ook wel de Indiaan van Oranje wordt genoemd? Bij heel wat wedstrijden heeft hij in die oranje outfit met enorme indianentooi en grote trom de krant en zelfs de tv gehaald. Hij volgt alle uit- en thuiswedstrijden van het Oranje team maar natuurlijk ook van zijn eigen team van WKE.
Hij is steeds in de picture, maar is dan ook een opvallend figuur. Graadje gaat soms wel wat erg spontaan te keer bij de voetbalwedstrijden van zijn geliefd WKE (Woonwagen Kamp Emmen). Het was blijkbaar de spuigaten uitgelopen, want Graadje kreeg in 2010 een stadionverbod van de club. Erger straf is er voor hem niet te bedenken.
Maar Graadje was niet voor een gat te vangen. Hij moest er niet aan denken om ook maar een wedstrijd van zijn eigen cluppie te moeten missen. Hij organiseerde eenvoudig een hoogwerker, via de Brinks brothers zoals Wim ze noemt -ook van het kamp-. Hij liet zich naar boven takelen, precies buiten de lijn van hun eigenste Grote Geert Stadion en kon zo de wedstrijd WKE- FC Lienden volgen. Om het bestuur van zijn goede voornemens te overtuigen had hij 500 flyers laten drukken om naar beneden te laten dwarrelen met daarop zijn excuses aan het bestuur van WKE: hij zal het nooit weer doen. Hij zal netjes op de tribune blijven en niet meer het veld op rennen. Ik denk dat WKE zijn grote fan allang wel vergeven heeft.
Hoe die wedstrijd afliep? 0-2 voor FC Lienden.

Donderdag, 12. Mei 2022 - 10:35 Uur
Sjoukje

Sjoukje met haar veulen. Ze kent Sjoukje precies. Een zinnig vulleken, zou pa zeggen. Zinnig, ook zo'n woord dat je niet goed in het Nederlands kunt vertalen. Haar zoon Roelof heeft een maand vanuit haar huis gewerkt om te helpen tijdens de bevalling en de eerste tijd van dit veulen. Hij vond het mooi om haar zo te helpen en heeft iets met paarden, weet er mee om te gaan. Een soort paardenfluisteraar. Bovendien een eerbetoon aan vader Jan die vorig jaar overleed.

Donderdag, 12. Mei 2022 - 06:01 Uur
Stadsboerderij 't Nije Hoff

We zijn weer lekker aan de gang met onze eigen Hedera groep. Na de gezellige creatieve avond met Ankie volgde vandaag ons bezoek naar de Stadsboerderij 't Nije Hoff.
Onze gids was een van de beide broers Nijhof en hij vertelde ons tijdens de rondleiding over de plannen, de moeite die het gekost heeft om alles voor elkaar te krijgen. Over de bouw en de toekomstplannen.
We gingen verder naar de stal met boerderijdieren, de geiten, de zonky's met hun gestreepte poten (de mix zebra met ezel), de kippen en in een hoek de beide biggen die ze cadeau kregen bij hun bruiloft. Varkens zijn alleseters en zo worden er veel restjes door hen opgeruimd, net als vroeger. Toen kwam de echte stal met jonge Jerseys, een rustig en aanhalig soort koe. Ze kwamen naar binnen en je kon ze lekker aaien. Ze krijgen in september hun eerste kalfjes en dan wordt het drukker op deze boerderij. Er wordt daarna gemolken met robots. En ze gaan kaas maken. Moeten we ook gaan meemaken. Alle nieuwe snufjes zijn hier te zien tot in de toiletten toe.
Buiten is het een eldorado voor kinderen met skelters en tractortjes en kan er een boswandeling gemaakt worden door het Noordbarger bos.
Toen werd het tijd voor onze zeer uitgebreide lunch, met mosterdsoep vooraf. Dat was aan ons zeker besteed.
Al met al een bijzonder gezellig uitje en we gingen voldaan op huis aan met fiets en een enkele auto. Fijn was het om elkaar weer terug te zien en we houden moed om het volgend seizoen zonder beperkingen in te kunnen gaan.
Truus wees me een nieuwe weg richting Zuidbarge en daarna fietste ik met Sjoukje op huis aan. Maar eerst mocht ik haar nieuwe veulen bewonderen. Wat fijn dat dit zo goed gaat en dat ze hier nog van kan genieten.

Woensdag, 11. Mei 2022 - 07:56 Uur
MM Bereikbaar

We komen uit het zwembad en rijden over de Bargerweg naar huis. Wanneer we langs onze wei rijden tellen we de schapen met hun lammeren. Drie ooien zien we meteen en ja ook hun lammeren. Iets verder ontdekken we de Schoonebeker met haar beide lammeren, een zwarte en een witte. Ze groeien goed
Hoe lang zullen we hier nog wonen? MM Bereikbaar stuurde een nieuwe mail met de laatste plannen. Er is nu een Infocentrum opengesteld van MM Bereikbaar en kun je binnenlopen om de plannen te bekijken. Gaan we binnenkort doen. De N862 die langs ons huis loopt krijgt bij de op- en de afrit een rotonde, maar wat betreft de N862 zelf van Nieuw Dordrecht tot aan de Rondweg is er nog geen definitieve beslissing gevallen. Dat horen we na de zomervakantie. Ik heb de mail doorgestuurd naar onze hulp in bange dagen, de Rechtshulpadvocaat en zijn assistent taxateur Jalving die dichterbij woont en ons steun geeft.
We hopen in elk geval op duidelijkheid en dan kunnen we ook uitkijken naar een andere woonplek. Maar eerst genieten we van dit uitbundige voorjaar hier. Mei vind ik de mooiste maand met veel bloeiende rododendrons, lelietjes der dalen en de boshyacinten.. Daarnaast hou ik ook van oktober wanneer de herfstkleuren verschijnen. Ik besef dat we de helft van ons huwelijk op deze plek wonen. We genieten er nog steeds van al komt nu het eind in zicht.

Nieuwe bijdrage  Oudere bijdrage

Aanmelden