Weblog2

Vrijdag, 25. Oktober 2013 - 19:34 Uur
Bij de Haar... wie o .. wie?

Het is lang geleden, dat wel. En onze ouders en opa's en opoes zijn er niet meer, maar je weet het maar nooit of iemand deze mensen op de foto herkent.
Ik kreeg een vraag hierover van Gerda Rossel.

Beste Hetty

Op bijgaande foto staan 3 paren, waarvan het middelste Tjoonk-Norde heet (van het Bosmanshuis in Hackfort, later verhuisd naar Hoenderloo).
Nu wil een dochter van dit echtpaar (Joke Bouwmeester-Tjoonk) graag weten wie de andere paren zijn, links en rechts.
Ik heb het Heintje Maalderink-Bijenhof gevraagd, maar die wist het niet, en toen dachten we aan jou.

Wat denk je, heb je enig idee wie het zijn, of wie we dit zouden kunnen vragen?
De foto zou gemaakt zijn bij De Haar.

Bvhd en hartelijke groeten uit de Wildenborch,


Nu weet ik dat onze boerderij 'de Haar' gehuurd werd van de fam. Norde. Daarom zou het kunnen dat een dochter hier met vrienden of familie te zien is. Verder herken ik zelf geen oom of tante op de foto, maar wie het wel weet mag het zeggen! Ik vermoed dat de foto eind jaren 30 of iets later genomen is.

Vrijdag, 18. Oktober 2013 - 21:48 Uur
Ik winne nooit wat!

+/_ 1989

'Nee ik winne nooit wat. Toe pak ie de telefoon maor es, zegt Wim wel eens als je een bepaald nummer kunt bellen tijdens Miljoenenjacht of is het nou bij één tegen honderd. Daar kun je dan 10.000 euro mee winnen. Hij denkt altijd dat ik een gelukkiger hand heb. Maar het enige dat ik ooit gewonnen heb is de poedelprijs bij het kegelen toen we nog in Hengelo woonden en we met de Kwaliteitsdienst van Stork een avondje uit waren. Hij overdrijft trouwens wel want ooit in de maand februari tijdens een schrikkeljaar kocht hij een nieuwe fiets en op de 29e werd er een uur van de dag getrokken door een notaris. Alle mensen die tijdens dat uur iets gekocht hadden, konden het geld terugkrijgen. Ik weet nog dat het even voor 12 uur was en de verkoper vroeg of hij hem voor 12 uur zou aanslaan of net na 12 uur. Maar Wim vond dat het op dit moment moest, twee minuten voor 12. De week erop stond in het weekblad de Zuidoosthoeker welk uur er getrokken zou zijn op de 29e fefruari. Toen de krant in de bus was, keek ik toch maar even, voor alle zekerheid. Je weet maar nooit. Ik las het wel drie keer, maar er stond echt: tussen 11 en 12 uur. De volgende dag togen wij al naar de Wielerdealer. De man had het meteen al door. We werden met egards ontvangen, er werd een foto gemaakt voor de krant en de volledige som van de nieuwe fiets werd uitbetaald.
Die fiets was Wim heilig. Door de nachtelijke ritjes van de jongens in het weekeinde waren er al een paar fietsen gejat of vernield. De jongens was het streng verboden om Wim zn nieuwe fiets te lenen. Die zomer tijdens de eerste de beste vakantie zonder jongens was het al mis. Tja wat doe je als je een lekke band hebt en je weet het geheime plekje van de fietssleutel van je vader. Daar kraait toch geen haan naar. Je zet hem gewoon weer terug. Maar ja hij had op de terugweg in het donker die grote steen vlak naast het fietspad niet gezien en dook er vol op. De reparatie zou heel wat kosten en de fietsenmaker vond dat hij eerst maar moest wachten tot zijn vader weer thuis was.
Het was in de buurt opvallend rustig toen we van vakantie terugkwamen. Na een paar uurtjes kwam buurvrouw Lies even vragen of ze nu alles verteld hadden, want behalve de fiets hadden ze de zolder opgeruimd en met de in hun ogen overbodige spullen met de hark de trappen afgeharkt. Lies zag het gebeuren en op haar verzoek hadden ze de in hun ogen overtollige spullen toch maar in vier zakken bij de fietsen neergezet. Zo kon ik toch Wim zn nette broek en nog wat spullen redden voor het de container in ging. Onze tijd aan de Kuifmees was zeer bijzonder, in vele opzichten.

Woensdag, 16. Oktober 2013 - 17:43 Uur
Voortman's farm nu

Het voormalige boerderij van de Voortmans... niets meer van over. Na Gerrit en Hanna met zus Bertha en broer Anton hebben jonge Anton en Diny er lang gewoond. De drie dochters werden er geboren.

foto: Engelien Voortman

Maandag, 14. Oktober 2013 - 21:05 Uur
Brand... brand...

Oom Herman, in 1946 na het overlijden van vader Hendrik Jan op bezoek bij de Voortmans, hier samen met Anton.

Ik kreeg een mail van Dinie Voortman waarin ze meldde dat de boerderij aan de Larkenpas in Eefde, waar ze met Anton zolang gewoond heeft en waar hun kinderen geboren zijn, vannacht afgebrand is. Het moet voor haar en ook de kinderen een afschuwelijke gewaarwording zijn al woont ze er nu niet meer.
Het was het oldershuus van de familie Voortman. Tante Hanna trouwde in begin 30er jaren met Gerrit Voortman. Ze was een goede vriendin van Gerrit zuster Bertha. Met broer Anton, zus Bertha hebben ze hier lang gewoond tot (jonge)Anton en Dinie trouwden en het roer overnamen. Ik heb ook goede herinneringen aan die prachtige plek en kan me niet voorstellen dat die nu zo anders zal zijn.
Door op de titel van dit stukje te klikken zie je hoe de brand eruit heeft gezien. Gelukkig was er op dat moment niemand in het pand, wel een dure sportwagen van 125 euro.

I've got a mail from Dinie Voortman.
The former farm from the Voortman's family in Eefde got on fire and is destroyed. Bij clicking on the title you can see what happened....

Maandag, 30. September 2013 - 17:45 Uur
Wiesje...

Wiesje van de van Hasseltlaan. Jan en Gé waren nog verloofd, Jaap met Wiesje op schoot werd nog Jaapje genoemd. Dan komt Hennie, het lang verwachte meisje na vier jongens, ik kijk niet erg vrolijk, maar Diny lijkt het helemaal naar de zin te hebben.
We kwamen graag in Zutphen bij oom Jaap en tante Riek. Het winkeltje aan de overkant had lekkere zwart op wit en Jaap kon goed vliegeren wat we graag deden, verderop op een braakliggend stuk land. Dat ligt allang niet meer braak... denk ik. Ik weet niet of ik de plek nog terug zou kunnen vinden

Nieuwe bijdrage  Oudere bijdrage

Aanmelden