Weblog2

Donderdag, 1. Oktober 2015 - 21:59 Uur
De Volksvriend

In 1932, tijdens zijn bezoek aan zijn oudste zoon Herman in Iowa, kwam ene ds Dijkstra uit Orange City in de Melvin Church preken. Opa die eerst thuis was gebleven vanwege de hitte, hij wilde zijn jasje niet uitdoen in de kerk, werd toen toch snel opgehaald. Voor deze ds Dijkstra had opa Johan veel respect. Hij was de grote man van 'De Volksvriend, een blad in het Nederlands met goede artikelen, speciaal voor al die Nederlanders die naar de USA geëmigreerd waren. Opa Johan bleef na zijn verblijf in Iowa met hem schrijven en ik kreeg kort geleden een paar artikelen toegestuurd uit 'De Volksvriend' van 1947 die opa aan deze ds Dijkstra geschreven had en die geplaatst waren.
Er waren ook een paar gedichtjes bij die opa schreef of bewaarde, in 1939, een jaar na het overlijden van Dina. Hierbij een van die gedichtjes....

Dinsdag, 29. September 2015 - 15:00 Uur
Dekselse deerne...

Een paar jaar geleden kreeg ik contact met een kleindochter van Herman Jansen, een broer van opoe Berendina Eggink- Jansen. Ze woont in Nieuw Zeeland. Ze had het een en ander over de familie gelezen op mijn website en vroeg er iets over. Dit keer kwam ze foto’s van de fam. Voortman tegen en haar herinneringen begonnen weer boven te komen en schreef me het volgende:

Hi Hetty,

Ik was weer eens je blog aan het lezen, en kwam daar de family Voortman tegen
die op de Anendi woonde in Eefde.
Dat waren de buren van myn opa en oma aan mijn moeders kant (ook Eggink).
Het leukste wat ik mij van tante Bertha kan herinneren is het volgende.
Ze hadden een prachtige moestuin bij het huis met verscheidene bessen struiken.
Als het harvest tijd was mochten wij altijd meehelpen plukken etc.
Mijn zus en ik kwamen uit Dronten en waren dus opgegroeid met Algemeen Beschaafd Nederlands (Ja Ja).
Tante Bertha stond voorover gebogen te plukken en wij pakten de waterspuit en ging onder haar rok.
‘Dekselse deerne 'k zal oe wel kriegen’, riep ze en kwam achter ons aan.
Het is nu inmiddels 45 jaar later en wij gebruiken die uitspraak nu nog steeds.

Erna (en nu weet ik ook dat nustdulleke verkeerd gespeld is)


Dit laatste gebruikt ze in haar emailadres en ik had het in het Achterhoeks geschreven als nösdölleken, de jongste uit het nest.
Dat zal ze zelf waarschijnlijk ook zijn.

Dinsdag, 22. September 2015 - 09:08 Uur
De steen

Toen we een vorige keer met Berdena en Curtis in Barchem op de begraafplaats waren met tante Jantje, Ben en Diny en ook Erna, vertelde tante Jantje dat ze het maar niks vond dat alleen de afm. Eggink en 'De Boskamp vermeld stond. Erna beloofde haar om het later te laten veranderen. En zo is het gebeurd. Henk Braakhekke nam deze foto en mailde hem ons toe. Het is wel niet geweldig leesbaar, maar alle namen staan er op.

Zondag, 20. September 2015 - 11:25 Uur
Herman en Nettie 2

En nu is de foto bewerkt door Henk Braakhekke. Wel wat beter hè?

Zaterdag, 12. September 2015 - 11:12 Uur
Herman en Nettie

Ook deze foto ontdekte ik in 'de oude doos van tante Jantje'. Herman en Nettie zien er feestelijk uit. Waarschijnlijk is deze foto gemaakt ter gelegenheid van een verjaardag of huwelijksdag of andere feestdag. Vrolijk die rode jurk van Nettie. Berdena of Luella zullen vast weten bij welke gelegenheid dit was.
Ik gok nu trouwens toch op Kerst.

Nieuwe bijdrage  Oudere bijdrage

Aanmelden