Weblog2

Maandag, 15. Juni 2015 - 11:59 Uur
Tante Bartje

Een uniek weerzien’ stond er boven dit artikel dat ome Jan Eggink uitknipte om in zijn plakboek te bewaren.
Als ondertitel stond er: ‘Moeder en kinderen na 40 jaar weer samen rond het haardvuur’.
De familie Eggink op de Boskamp was gek op hun tante Bartje. Ook de neven en nichten gingen veel met elkaar om.
Vader Hendrik Eggink was al in 1946 overleden en zoon Harry nam toen de zorg voor de boerderij over. Boerderij de Jager hoorde onder kasteel het Medler.

In 1977 vierde tante Bartje Eggink- Heuvelink van de Jaeger in Mossel haar 90e verjaardag, temidden van al haar 10 kinderen en een groot gedeelte van haar 54 kleinkinderen en 25 achterkleinkinderen. Ter ere hiervan kwamen de uitgevlogen kinderen naar huis. Links op de foto zie je Antoon vanuit Amerika, links achter Marie uit Luxemburg. Daarnaast Alfons uit Nieuw Zeeland en rechts Bernard uit Amerika.
Oudste zoon Antoon , 63, emigreerde in 1956 en werd in Elkhart (Indiana) eigenaar van een timmerbedrijf. Bernard, 53, emigreerde in 1948 al naar Indiana, naar South Bend. Hij heeft daar een kruideniersbedrijf opgebouwd. De nu 52 jarige Alfons vertrok in 1955 naar Nieuw Zeeland, getrouwd met de Vordense Nel Krauts, en is nog steeds automonteur zoals vroeger bij garage Ronk, van de Berg en Veenstra in Zutphen.
Marie is de 9e uit het gezin Eggink, trouwde ook met een Vordenaar, Jan Spithoven, in 1949 en vertrok een dag later met hem naar Diekirch in Luxemburg, waar hij bij een bierbrouwerij werkt.
Verder gingen twee van de 10 kinderen het klooster in: Dina en Hentje. Bertha en Mies woonden toen op de Kranenburg, terwijl Fien, de Benjamin van het gezin, in Apeldoorn is getrouwd.

Zondag, 14. Juni 2015 - 15:18 Uur
Kasteel

Ook deze krantenfoto van een enorme omgehakte boom vond Jan de moeite van het inplakken waard. In de krant werd gevraagd om informatie over kasteel en personen, over het gewicht van de boom en wat die opgebracht heeft. Daarop reageerde mevr. Lindenschot. Haar vader is nl dat manneke van 12 jaar dat op de boom zit. De foto is uit 1935 en genomen aan de achterkant van kasteel de Wiersse. De dame met de witte schort of jurk zou mevr. Hilhorst zijn. Oud burgemeester van Arkel bevestigde het verhaal van mevr. Lindenschot die nog opmerkte dat er ook een foto is waar iedereen op die boom zit. Dhr Aalderink wist nog te melden dat de man die naast het eerste paard voor de boom staat zijn buurman meneer Gotink is. Dat zou dus wel Jantjes vader kunnen zijn.
Maar hoe zwaar die boom was en wat hij opgebracht heeft zal wel altijd een raadsel blijven.

Zondag, 14. Juni 2015 - 15:01 Uur
Uit de oude doos...

In de krat met foto's uit de oude doos van tante Jantje kwam ik een drietal plakboeken tegen met artikelen die uit kranten en tijdschriften waren geknipt. Ik herkende hierbij het handschrift van ome Jan, een mooi handschrift trouwens. Het zal jullie niet verbazen dat er ook artikelen bij zijn over ome Herman. Wanneer die weer eens in Nederland was mocht hij graag vertellen over zijn leven in de USA. Dat gebeurde natuurlijk ook in familiekring maar ook de krant toonde belangstelling. Hier een artikel uit 1984 dat ome Jan in zijn album plakte. Het begin vond ik treffend: Herman Eggink uit Vorden vond zijn grote liefde in de staat Iowa van de USA: zijn vrouw en zijn stamboekvee.
In zijn brieven vertelde hij meestal eerst over zijn bedrijf en zijn Holsteinvee en later kwam de opmerking dat het met Nettie ook goed ging.

Donderdag, 11. Juni 2015 - 20:58 Uur
Jan en Jantje 11 juni 1943- 2

En nog even met de beide ouderparen bij de grote achterdeur van Groot Brandenborch.
Dat dacht ik eerst, maar ik zie dat Jan de grote trouwbijbel al onder de arm heeft, die hij meekreeg na de huwelijksinzegening. Dus het zal nu bij de Boskamp zijn. Ik vind ze er allemaal ook ontspannen bijstaan, zo van... dat eerste gewichtige deel hebben we gehad.

Donderdag, 11. Juni 2015 - 20:53 Uur
Jan Eggink en Jantje Gotink 11 juni 1943

Vandaag had ik een paar foto's opnieuw gefotografeerd van het huwelijk van ome Jan en tante Jantje. Laat het nu precies 72 jaar geleden zijn dat ze in het huwelijk traden. Ze gingen met koetsjes vanaf het huis van de bruid op de Brandenborch naar het gemeentehuis van Vorden en lopend naar de Ned. Hervormde kerk vlakbij. Verder werd het een feestje gevierd bij de Boskamp. Het zal een beetje dubbel zijn geweest want broer Bram zou naar Duitsland moeten om te gaan werken. Misschien was hij zelfs al weg.
De rekeningen van het kostuum van Jan van kleermakerij Aartsen en een afrekening van de huur van een tent en de dranken van Wentink aan de Schoneveldsdijk zijn nog bewaard gebleven. Een mooi en gelukkig paar.

Nieuwe bijdrage  Oudere bijdrage

Aanmelden