Weblog2

Donderdag, 13. Juni 2019 - 17:14 Uur
Van klompen tot kangaroos 2

Er is een leuke briefwisseling ontstaan tussen het Schoolpad en Van Klompen tot Kangaroos.
Ik begin aardig op de hoogte te raken over het leven van Ruud, een vrijgezelle boer uit Nederland die toch al 28 jaar in de staat Victoria helemaal in het zuiden van Australië woont.
Hij vertelt dat het net als in Nederland de boeren bijna gehalveerd zijn de afgelopen jaren. In zijn omgeving komt dat door de droogte van 2002, overstromingen in 2011 en 2018 was het weer de droogte. Het aantal melkveehouders zakte van 13000 in 1988 tot 6500 in 2018. Hoeveel ermee doorgaan in het nieuwe seizoen is nog niet te voorspellen. Dit hangt af van totaal neerslag in bergen gedurende de winter. Water wordt opgeslagen voor elektriciteit en irrigatie voor hen in het noorden van Victoria..
Dan vertelt hij ook over het klimaat in zijn streek.
De gemiddelde neerslag in Kerang is 300 mm per jaar.
Wat zomers valt telt niet mee voor de landbouw. Door de hoge temperaturen verdampt alles snel. Zomers ligt de temperatuur tussen de 30 en 45 C. Regenwater heeft hij wel nodig voor zijn huishouden en als drinkwater. Is het op? Dan wordt dat aangevoerd met een vrachtwagen.
De laatste jaren gebruikt hij alleen in voor- en najaar een irrigatiesysteem. Het gras dat in oktober ingekuild wordt voert hij dan in de zomer aan zijn koeien. In maart (daar herfst) wordt het opnieuw ingezaaid, wordt een of twee keer bevloeid en daarna hoopt Ruud op regen.
Ruuds broer Hank, ook een zoon van Josien en Dolf woont 2,5 uur rijden, 50 km ten noorden van Melbourne. Hij was ook veehouder maar nu adviseur en inspecteur op agrarisch gebied, heeft bestuursfuncties en is heel bekend in Victoria. Zoals Ruud hem beschrijft doet hij me aan oom Herman denken. Ruud is meer de idealist die gewoon graag koeien melkt en op de tractor zit.
De broer van zijn opa Koos van Middelkoop, Ben, en zijn vrouw Hendrika hebben de meeste invloed gehad op zijn keuze om boer te worden. En natuurlijk zijn genen van moederskant. Tijdens hun zondagse uitjes op de fiets streek de hele familie daar neer op de boerderij in Spankeren. Ruud heeft zijn ideaal op zijn eigen manier verwezenlijkt.
Toch heeft het harde werken hem versleten heupen gekost en gaat de eerste binnenkort in de revisie in de stad Bendigo.
De voorbereidingen voor de boerderij en zijn revalidatietijd zijn in volle gang. Alle koeien staan nu droog, de diepvries is gevuld en de microwave staat klaar.
Maandag 17 juni gaat het gebeuren.
Vanaf het Schoolpad veel succes en sterkte.

Dinsdag, 11. Juni 2019 - 13:00 Uur
Koffie drinken op het land

Wat eerder in de zomer: koffie drinken op het land. De garven zijn al voor een deel aan de gast gezet. Rechts, opa en opoe Eggink, Boskamp en vooraan tante Jantje. En... inderdaad hetzelfde Foxhondje schooiert hier bij tante Jantje voor een stukje....
De aren op de voorgrond lijken me haver, maar verderop staan de gasten wat waarschijnlijk rogge is.

Zondag, 9. Juni 2019 - 20:37 Uur
Aardappels poten

Ik heb een mapje op de pc die ik de naam gegeven heb: Uit de oude doos van Jantje. Hier kwam ik deze heel oude foto tegen. Ik zie dat opa hier de gaten voor de aardappels maakt met een pootstok waarmee je één gat per keer maakt. Vader Hein op de Boomgaard had er eentje waarmee je er drie naast elkaar maakt. Daar hebben wij regelmatig achteraan gelopen om in elk gat een aardappel te laten vallen. Hier zorgen ome Jan en een voor mij onbekende jonge vrouw voor dat karweitje. Ik kom haar vaker tegen op een foto. En alweer een hondje er bij, een Foxje volgens Jannie Dinkelman lijkt.
En... zien we in de verte de achterkant van de buurman Dinkelman?

Donderdag, 6. Juni 2019 - 13:46 Uur
Te klein

'Völs te klein', wees ome Herman toen hij de koeien van vader Hein bekeek en maakte zelfs een afwerend gebaar toen hij wegliep. Dat werd hem niet in dank afgenomen en de latere bezoeken van Harold en Curtis maakten gelukkig weer wat goed. Maar Herman was helemaal bezig met het fokken van Holstein Friesians, een hoge koe die veel melk geeft. In zijn autobiografie vertelt hij dat hij eens met Harold en Luella in het zuiden was geweest bij een bedrijf dat koeien slachtte voor het vlees, maar daar waren geen Holsteiners bij, te zware botten werd als oorzaak genoemd.
De koeien van ome Jan en tante Jantje waren nog van het soort dat in de Achterhoek veel gehouden werd: Maas-, Rijn-, en IJsselvee, een ras dat geschikt is zowel voor de melk als voor het vlees, meestal roodbont. Vader Hein hield niet van veel wit in de vacht. 'Dat bunt net varkens', vond hij. Hier hebben ze de horens ook nog want ome Jan had er gewoon nog een paar als hobby toen hij met tante Jantje en opa naar de Boschheuvel verhuisde.

Vrijdag, 31. Mei 2019 - 17:59 Uur
Van klompen tot kangaroos

Zomaar ineens kreeg Wim een berichtje op zín IPhone. Het was al op 6 december verstuurd vanuit Australië door Ruud Bruger. Het was een bedankje voor het boek Brieven uit Barchem dat opgestuurd was door moeder Josien.
Op deze manier kregen we een leuk contact. Deze Ruud woont al vanaf 1987 in Australië waar hij zijn droom kon verwezenlijken. Hij wist al sinds zijn 4e dat hij boer wilde worden. In zijn jeugd ging de familie elke zondagmiddag fietsen op de Veluwe, Josien, Dolf en de 5 kinderen. En steeds eindigden ze in Spankeren waar een broer van opa Koos van Middelkoop ook een boerderij had. Meestal bleven ze eten en de kinderen konden zich uitleven.
En zo ging Ruud na de Mavo naar de Middelbare Landbouwschool in Doetinchem, werkte daarna 8 maanden als knecht in Brabant, werd manager op een Deense boerderij en besloot uiteindelijk de stap te wagen om te emigreren net als zijn broer Hank.
Ruud stuurde me een foto van een wei met koeien, zijn koeien. Meteen viel de Jersey op tussen al die Holstein Friesians. Daar heb ik wat mee. Hij schreef later dat hij die gebruikte om te kruisen met de Holsteiners omdat ze dan gemakkelijker afkalven. De meeste kalveren verkocht hij voor de slacht maar soms ben ik íslapí, zo noemde hij dat en kon hij er wel eens een paar niet wegdoen. Ik zou zeggen dat het toont dat hij een warm hart heeft. En zo liep hier deze prachtige Jersey tussen die Holsteiners, de koeien waar Herman en Harold in Iowa mee pronkten. Het boerenbloed heeft Ruud van moederskant volop meegekregen.
En ja... ik mag gewoon over hem schrijven, Ruud heeft geen geheimen. Hij loopt ook nog steeds op klompen.
Onze mailwisseling heeft als kopje: Van klompen tot kangaroos.

Nieuwe bijdrage  Oudere bijdrage

Aanmelden