Weblog2

Donderdag, 19. December 2019 - 21:39 Uur
Van klompen tot kangaroos 22

En zo vertelde Ruud in zijn brief verder over zijn leven en gaf antwoord op vragen die ik hem al eens stelde. Hij heeft gewoon zoals heel vroeger de stieren bij de koeien en vaarzen lopen en ik vroeg hem of hij dat niet gevaarlijk vond. We kennen allemaal wel verhalen over stieren.

Zo zei hij: ’Nog even iets over de stieren op mijn farm. Ik vertrouw geen enkele stier.
Degene bij de koeien en de vaarzen zijn oké, erg vriendelijk, maar vertrouwen? Absoluut niet.
In de wei lopen nog enkele andere kwaaien.
Jammer genoeg ontsnapten ze toen ze naar de slachthuis zouden gaan. Ik probeer het in de toekomst nog eens met wat andere koeien om deze op de truck te krijgen.
Mocht dit falen dan schiet ik deze dood in de wei.
--Als 20 jarige in Brabant vocht ik met een stier bij het verkampen van de vaarzen. Ik dreef de vaarzen met stier over het koepad naar de andere wei, lopend.
De stier kwam terug uit de groep en viel me aan. Enkele dagen later was die in het slachthuis en ik had een paar dagen zeer lichaam. Mijn baas, Teus, was ontzettend kwaad op me omdat ik de stier tegen hield. Later hoorde ik dat ook hij al eens was aangevallen door een andere stier in de schuur....
In ieder geval, ik let goed op. Met stieren èn koeien.’

Dan vertelt Ruud verder over de politie in zijn streek in Noord Victoria:
‘We hebben enkele jonge knullen in Macorna wonen Deze krijgen extra aandacht van de politie wegens drugs en misdaad.
Iedereen in de streek rijdt illegaal met de squad bikes op de publieke weg. Ik doe dat ook al 30 jaar.
Zo was op de weg met mijn squad bike voor mijn irrigatie en kom ik de politie tegen.
Deze vraagt om papieren, politieman is boerenzoon en vermoedt dus: geen papieren, vertelde hij later. welke ik inderdaad niet heb.
Hij zegt: ’Ik doe je een deal. Verderop loopt vee op de weg van Craig Mcintosh, hij is niet thuis.
Jij doet het vee terug in de wei. Wij gaan verder naar Macorna en alles is oké.
Zo gezegd, zo gedaan, ik haalde het vee van de weg en ging terug naar huis.
Eem half uur later op weg terug naar het police station in Kerang kwam de politie weer langs , , ze gaven een vriendelijke zwaai naar mij, ik zat toen op de tractor bij de weg.

Dan vertelt Ruud over zijn squad bikes:
Ik gebruik deze heel veel voor farmwork. De Squad bike van de foto kan 75 km per uur.
Elk jaar rijd ik 15000 km op mijn farm . Dat is net zoveel als ik rond rijd met mijn Ute auto. Per jaar 15000 km voor de Ute Wat is heel erg weinig voor Victoria.’

Dat moest ik even opzoeken. Een Ute…. Nooit van gehoord. Wikipedia zegt:
---Historically, the term "ute" (short for 'utility vehicle') has been used to describe a 2-door vehicle based on a passenger car chassis, such as the Holden Commodore, Australian Ford Falcon, Chevrolet El Camino and Subaru BRAT. Australian produced utes were traditionally rear-wheel drive and with the cargo tray integrated with the passenger body (as opposed to a pickup truck, where the cargo tray is separated from the passenger body).-----
Dus gewoon een pick up truck zoals ze ook in Canada en de USA rijden voor het werk.

Nog heel iets anders.
Hier stond eerder deze week ook de TV stil bij het overlijden van Pim Verbeek. Hij was in 2012 6 maanden coach van de Socceroos. Er was een leuke video clip waarin hij het Australisch volkslied zingt, omdat Australië toen in 2012 naar het WK mocht. Een leuke tribute.

De bosbranden in Qld en NSW blijven branden.
In Qld branden ze al in Aug.!!
De rook in Sydney is verschrikkelijk Iedereen heeft er last van.
Meer dan 600 huizen, vee en wildlife is verbrand!!
Het aantal mensenlevens staat op 3.

Ik ga de koeien in de wei doen.
Veel liefs, Ruud

Woensdag, 18. December 2019 - 23:50 Uur
Van klompen tot kangaroos 21

14 dagen terug, net voor de operatie van Wim schreef Ruud Bruger een uitgebreide brief aan familie en mij. Het wordt er een hete zomer, ook in het zuiden van Australië. Het eerste deel gaat over het weer en het water:

Ik zit binnen in de koelte, buiten is het 32 graden en de zon steekt. Morgen wordt het 42, daarna 35, de rest van de week rond 28 C.
De melkkoeien staan allemaal onder de sun shelter. Dit werkt tot 4 uur omdat de zon daarna te laag is, en geen schaduw (2100 donker) Vanwege de vliegen, erg tussen 1600 en 1900, gaan ze effe naar de wei. Er is geen gras, maar er zijn minder vliegen als ik ze om 20.00 ga melken. Ik en de koeien hebben een hekel aan vliegen met melken. Rond 20.00 en later zijn deze er niet.
Water!
Rond de wereld protesteerden boeren
Elke staat heeft zijn eigen waterschappen met zijn eigen regels.
Qld, NSW, VIC en SA hadden samen een plan ontwikkeld om de rivieren weer ’gezond’ te maken.
Men kocht waterrecht terug van de boeren om meer water in de rivieren te houden.
Nu stroomt er water in de Murray river, maar wegens de droogte mogen de boeren in NSW. al voor het 2 de jaar niet oppompen. En hebben dan geen water. Dit zijn NSW regels.
Hier in noord Vic. zitten we nu op 52% allocatie Vic. regels (Of we water krijgen of niet, we betalen voor 100% waterallocatie)
Ik zelf vind het protesteren verspilling van tijd, Canberra had al verschillende maatregels bekend gemaakt om de droogte problemen te verzachten.
Ook een bus met boeren uit Kerang ging afgelopen maandag naar Canberra. Ze waren het niet eens met het waterbeleid. Heen en terug 2000 km.!!!

Danny, de boer die ook water afneemt uit de canal die door mijn land loopt ,heeft eindelijk zijn handtekening gezet. (Zie foto waterwheel) na 7 jaar!!
Nu moet ik mijn plannen uitwerken en de kosten berekenen. Dat zal deze week gebeuren. Het waterschap zal alles goedkeuren! Voor hen is het belangrijkste dat de canal met de waterwheels weg gaat.
Dit levert voor hen waterbesparing op aan verdamping en lekkage.
Dit waterverlies wordt berekend en op papier terug gegeven aan Canberra. Welke het dan terug geeft aan water in de rivier.
Ik hoop dat je dit kan volgen....
Een van de reden dus dat de boeren naar Canberra gingen, maar er is veel meer....
In de laatste brief met foto’s over mijn irrigatiesysteem is betaald door Canberra, of beter gezegd de Australische belasting betaler, 1,5 miljoen $
Ik zei al in 2012 dat het gekken werk is wegens het geld.
In 2012 was mijn farm waard $800000 waard en ze gaan voor 1,5 miljoen aan waterbuizen ingraven.(Water besparing aan verdamping en lekkage van de canals ging terug naar de Murray River) In de hele streek was voor 60 miljoen geïnvesteerd.

Woensdag, 11. December 2019 - 13:22 Uur
Klabaats...

Ik kan er niks aan doen, maar toen ik deze uitdrukking zag moest ik gewoon aan onze vader Hein denken. Als hij 's morgens vroeg opstond, tja... de melkboer kan niet wachten, hoorde je iedere deur waar hij door ging dichtslaan. En dat ging niet met zachte hand, we moesten blijkbaar weten dat er gewerkt ging worden. Tel maar mee... slaapkamer deur: klabaats, bonk bonk bonk bonk 11 keer de traptreden, klabaats de deur naar de gang, klabaats deur naar de keuken, klabaats de deur naar het halletje, klabaats halletje naar de waskamer en tenslotte klabaats de deur naar de deel. Dan wou je wel wakker worden.
Ach... ik dacht het ook wel: Hol es op met dat gebater van die deure, maar ik kon me lekker nog een keer omdraaien want half zes was me nog te vroeg. Haha!

Zondag, 1. December 2019 - 13:01 Uur
Vrogger 3

nze gastvrouw bij deze fotosessie van zoon Wim is tante Riek. Toen we nog klein waren en de familie Harwig nog in Zutphen woonde, noemden we haar tante Riek uut Zuffen.

Mama noemde haar altijd Rika. Van tante Riek ging een natuurlijke rust uit. Ze ging zo stilletjes haar gang.

In Zutphen heb ik wel eens bij hen gelogeerd. Ze hadden een winkeltje tegenover hun huis aan de van Hasseltlaan waar ze zakjes zwart op wit verkochten voor 5 cent per stuk. Daar was ik gek op. Met Jaap ging ik vliegeren daar achter waar nog vrije ruimte was. Hermien en Coba vonden het maar wat fijn dat ze weer in Vorden kwamen wonen.

Ik weet niet precies in welk jaar Wim geboren is maar in elk geval na mijn broer Johan - 23-december 1953-, want tante Riek kon de zwangerschapsjurk van zus Coba verder dragen.

Op mijn 10e verjaardag kreeg ik nog een pop, een echte Schildpadpop. Van tante Riek kreeg ik er een mooi jurkje bij. Ik zou niet weten waar die pop gebleven is. Ik denk verdwenen bij de opruiming toen pa en mama naar Vorden verhuisden in 1978. Ik herinner me iets dat Johan toen zei dat we boven op zolder de boel maar moesten komen uitzoeken. "Anders geet de brand d'r in." Ach.. .. heel goed hebben we niet gekeken. We hadden toen wel meer aan ons hoofd èn een stel opgroeiende jongens.

Je ziet op de foto dat de borrelhapjes van stukjes kaas en plakjes worst toen al favoriet waren.

Zondag, 1. December 2019 - 12:58 Uur
Vrogger 2

Dan de tweede foto: Pa en oom Wim Bijenhof op de verjeurdag bie'j de Harwigs, netjes in't pak met stropdasse zoas dat heur'n in dee tied.

Zollen dee beiden et aover de beeste hemm'n of aover et heuj dat in de polder genog te kriegen is. Of de melkpries waor ie'j in dee tied neet aover konn'n klagen.

Pa had net zien nieje melkstal 'ebouwd die later lange in gebruuk was bie'j Johan en Joke.

Op de verjeurdagen bie'j de Harwigs en de Aartsens waar'n zie'j de enige boeren. Dat maken ok niks uut want beiden konnen ze aoveral aover metpraoten. Maor toch….'t Pröt toch makkelijk a' j zo bie'j mekare zit. Oom Wim kon altied zo mooi een betjen achterovergeleund zitten met zijn ogen iets dichte . Dan kwam d'r wat.... jao dan had e wat te vertell'n...

Nieuwe bijdrage  Oudere bijdrage

Aanmelden