Weblog2

Maandag, 25. November 2019 - 19:32 Uur
Van klompen tot kangaroos 18

De zomer komt er aan in Victoria in Zuid Australië waar Ruud Bruger, zoon van Dolf en Josien Bruger- van Middelkoop, zijn farm heeft. Vandaag was het 33 graden maar de wind gaat al naar het zuiden draaien en dan zakt de temperatuur weer naar 20.
Bijna 200 koeien hebben nu gekalfd en de stieren lopen weer gezellig bij de koeien. Dit jaar twee nieuwe Holstein Friesians bij de koeien en twee Jerseystieren bij de pinken. Dat schijnt bij de vaarzen die voor het eerst hun kalf zullen krijgen wat minder problemen te geven.
Het gras is van slechte kwaliteit, meldt Ruud en daarom voert hij ze in de melkstal bij met graanmix.
De nieuwe naaste buurman van Ruud is Craig Mcintosh, heeft net officieel zijn shearing shed geopend. Hij had het melkveebedrijf van buurman Max overgenomen en is overgestapt naar schapen, 8500 Merino’s en kruisingen ervan. Deze worden 2 keer per jaar geschoren. Dit geeft betere wol voor de wol industrie i.p.v. te wachten tot ze langere wol hebben( breakpoint in wool) Hoewel ze goed geld verdienen met scheren heeft de wolindustrie problemen om jongeren te vinden. Een scheerder krijgt $4,50 / per schaap, $600/ per dag, of meer!!
Craig zei verder dat hij dit seizoen zijn waterrecht reserve verkoopt en hiervoor hooi terug koopt net zoals veel melkveehouders doen. Craig heeft een heel groot waterrecht, wel opvallend dat hij het zelf niet gaat gebruiken.
Craig kocht 2 jaar geleden het melkveebedrijf van Max. Het had een erg goede 50 stands draaimelkstal. Hij verkocht de draaimelkstal en bouwde een 5 standshearing in deze schuur.
Ruuds broer Henk die ook In Victoria woont adviseert nu boeren en had deze draaistal aangeraden aan een farmer.

Zondag, 24. November 2019 - 16:21 Uur
Van klompen tot kangaroos 17

... en nu met de kalveren

Zondag, 24. November 2019 - 16:19 Uur
Van klompen tot kangaroos 16

In Hengelo wilden de kinderen een konijn. Nou ja… ik ook wel natuurlijk. We hadden hem nog geen dag of de telefoon viel al uit. Bleek dat het konijn, dat wegens haar oranjebruine vacht Juliaantje heette en natuurlijk ook even los in de kamer mocht, de telefoonkabel had doorgeknaagd. Het was gauw opgelost en je leert ervan.
In Australië meldt neef Ruud dat minstens 4 keer per jaar de landlijn gerepareerd moet worden, meestal door vraat van konijnen. Zijn laatste mail had ik ook niet gekregen. Nu wel weer eentje, met foto’s.
Het karretje op de foto heeft een tank voor 200 liter en heeft 50 spenen. Op dit moment voert hij hiermee 37 kalveren. Trix, de kelpie zit graag achter het stuur. Het landschap lijkt niet op Nederland. Ik hoop op meer informatie wanneer Ruud er de tijd voor heeft.

Zaterdag, 23. November 2019 - 19:52 Uur
De motte met keune

Deze foto van Henk Braakhekke ontroert me. Deze zorgzame buurman van de Braakhekkes en de Boskamp legt een van de keune bie-j de motte an de titte. Vooral als er meer biggen dan spenen waren moest je wel zorgen dat ze niet te kort kwamen. Net als bij andere oude foto’s komen vanzelf de herinneringen boven. Ik hoor hier het tevreden geknor van de motte als de biggen rustig dronken.
Natuurlijk kenden we op de Boomgaard ook de ‘kevi’, de kooi waar de motte de eerste tijd in lag omdat je dan minder kans had dat ze op haar keuntjes ging liggen. Behalve het gewone rose varken met hangende oren kwam op een gegeven moment ook het Yorkshire varken met zijn opstaande oren in de belangstelling. En als ik zo deze gevlekte biggen zie, lijkt het me dat een Piétrains beer de vader is geweest.
Op de Boomgaard kregen wij soms de taak om bie-j de motte te zitten dee keune mos kriegen. Aan de bevalling hoefde je weinig te doen. De biggen floepten er hup gewoon uit. Maar dan moesten ze drooggewreven en in de warme eierkist gedaan worden om te voorkomen dat moeder er op ging liggen. Pas als ze allemaal geboren waren, werden ze aangelegd. Zo’n mooi gezicht vond ik dat! Ik volg een blog van een Schot die een croft heeft (keuterboerderij). Zijn vrouw werkt voor de centen maar hij heeft als ideaal om zo milieuvriendelijk groenten te verbouwen en Berkshire varkens op een natuurlijke manier te fokken. Hij gebruikt dus geen kevi, maar het gevolg is wel dat er van de 7 biggen er soms maar drie in leven blijven. Maar hij maakt deze keuze.

Vrijdag, 22. November 2019 - 17:30 Uur
Bussen wassen

Bussen wassen was vroeger dagelijks werk op de boerderij. Ik had wel eens te doen met mama als ze met koud weer buiten die melkbussen aan het wassen was bij de kraan. Brrrr....... nat en koud.
Toen ik deze foto ontdekte bij de verzameling van Joop kwam die herinnering weer terug. Nee ik heb nooit hoeven helpen.
Deze foto moet van voor 1940 zijn. Hij is genomen bij Braakhekke op de Waninkhof, buren van zowel de Boskamp als Groot Nuelend. De linker jongen in de kleding van Ot en Sien is onbekend, maar daarnaast van links naar rechts Willem Groot Nuelend, Johan Braakhekke en zijn zus Tonia die de bussen voor haar rekening neemt.

Nieuwe bijdrage  Oudere bijdrage

Aanmelden