Weblog2

Woensdag, 31. Maart 2021 - 11:27 Uur
Een dagje uit..

Allemaal in de bloemetjes. Ik denk dat dit een dagje uit is met de meisjesvereniging. In die tijd, ik denk jaren 30 en 40 waren de bloemetjes erg in. Ik zie ze op veel oude foto's terugkomen. En werd er vaak voor alle meisjes en soms vriendinnen hetzelfde stofje gebruikt, maar vaak met een ander modelletje. Mooie ontspannen herinneringen. Het zou zomaar bij de Waarbeek kunnen zijn in Hengelo.
Rechts bovenaan is Gerrie Groot Nuelend, een tante van Wim, Joop, Reini en Erna.
Op de Boomgaard stond vroeger een kast op de overloop. Daarin hing een bloemetjesjurk die van tante Hanna geweest is, de eerste veel te vroeg overleden vrouw van vader Hein.
Het waren blauwe bloemetjes op een witte ondergrond en het had een soort pofmouwen zoals toen de mode was. Ik weet niet meer of we die met verkleedpartijen wel eens geprobeerd hebben. Ik denk het niet want er was een gevoel van eerbied als ik deze mooie jurk zag hangen. De kast staat nu mooi te wezen en wordt nog steeds goed gebruikt bij Henk en Anneke.

Maandag, 29. Maart 2021 - 10:36 Uur
De aardappels

Bij de opa en oma Groot Nuelend op het aardappelland, meldt Joop. Zoals we nu op het land die grote aardappel rooimachines zien langskomen was het vroeger nog allemaal handwerk en de hele familie kwam meehelpen. Ik denk dat deze foto van omstreeks 1950 is. Ik zie al manden vol staan en wat er op de voorgrond staat? Mangels( voederbieten) misschien?
Het brengt bij mij de tijd van de koude handen weer boven. Nee niet van de aardappels, dat was iets vroeger, maar in oktober/ november was het knollenpluktijd. Met handschoenen aan knollen plukken wilde niet goed. Dus met blote handen en soms had het 's nachts al gevroren... brrrr.

Maandag, 29. Maart 2021 - 08:57 Uur
Opoe uut Barchem

Opoe uut Barchem was zee veur ons. Hier steet ze met eur hundjen bi-j de zieddeure zoas ze dat geerne dee, want de echte veurdeure werd allene bi-j biezundere dagen gebruukt.
Opoe heel van lechte kleuren en eur scholk was meestal helderblauw. Ston eur mooi. De klompen hadden van dee leertjes aover de wreef, deejen ze neet zeer bi-j 't lopen
't Melkrikke d'r achter was weer klaor veur de volgende melkenstied. Opoe en opa kregen 10 kinder waoronder mien vader Hendrik Jan.
Opa zei wel es: 'Mien kinder bunt de grootste riekdom in mien laeven'. Ome Bram , den jongsten zei later dan:'Maor mien moder had d'r 't meiste werk van.
Misschien he-j 't al deur: ik holle van foto's waor a-j een verhaal achter zeet.

Zondag, 28. Maart 2021 - 12:13 Uur
Familieperikelen

Dan komen de familieverhalen aan de beurt. Tante Rimie was een kleurrijk figuur, de goedheid zelve. Ze had alleen de pech dat ze de eerste jaren met man ome Drikus, die schoenmaker was, en ik neem aan ook haar eerste kind in de verbouwde schuur achter het ouderlijk huis van haar man woonde. Daarin woonden behalve schoonpapa ook zwager Anton en schoonzus Hennie. Iedere wasdag werden bij Rimie de wasteilen van tante Hennie uit de keuken gehaald en na de was kletsnat en druppend weer opgehangen. Tante Rimie had daar toch zo’n hekel aan. Voorzichtig er iets van zeggen had geen zin. “Ik kan ze nergens anders kwiet. Ze hebt hier altied ehangen”, was steevast het antwoord van tante Hennie.
Rimie vertelde haar ergernis aan tante Marie, een andere schoonzus. Die was heel wat mans, een heerlijk mens. Ze regeerde haar gezin met 5 jongens met vaste hand. Ze adviseerde tante Rimie:“As ik oe was Rimie en ze hangt oe die natte teilen weer in de keuken…. dan donderen ik de hele boel d’r af."
De volgende wasdag hingen er weer van die druipende teilen in het keukentje van tante Rimie. Nu ging de anders zo meegaande Rimie door het lint. Ze zag de druppels naar beneden glijden en water op de grond, dacht niet meer na en volgde het advies van Marie letterlijk op en donderde de hele boel met veel kabaal naar buiten. Ik heb me laten vertellen dat het toen even erg heeft gespookt op het erf.
De rust keerde gelukkig gauw weer en Hendrikus en Rimie kregen al snel een huis aan de Zandkamp en waren de ergernissen over.

Foto: 1998 op mijn verjaardag werd deze foto gemaakt om naar Gera en Fred in Canada te sturen. Ik weet niet meer of dat ook gebeurd is. Dan maar bij deze....

Vrijdag, 26. Maart 2021 - 08:48 Uur
Even anders 2

In tropenuniform, met korte broek. +/- 1961

Nieuwe bijdrage  Oudere bijdrage

Aanmelden