Weblog2

Vrijdag, 28. Februari 2020 - 19:05 Uur
Hattem

Je moet wel even goed kijken tussen deze leerlingen van de van Heemstraschool. Het is een foto uit 1946, staat er bij, en het is een klassenfoto waar Wim op staat. Ik puzzelde al wat af maar toen kon er maar eentje Wim zijn: 2e van links op de bovenste rij.
De naam van zijn juf weet hij niet meer, maar wel dat het een hele lieve juf was. Meester Jaspers was toen al jarenlang het hoofd van deze grote lagere school.
'O.. daor zie ik Anton Cornelissen', ontdekte Wim en 'dat is Gaitien van Eikenhorst en dat is t'r ene van Neuteboom'.
Ik tel 46 leerlingen. Ik begon in 1963 met 43 kinderen in mijn allereerste klas, ook aan diezelfde van Heemstraschool voor Chr. Nationaal Onderwijs.
Een andere tijd. Tja... wel lang geleden.....

Maandag, 17. Februari 2020 - 14:05 Uur
Moeder

Het is al 40 jaar geleden dat we onze moeder moesten missen en ik denk nog steeds met veel warmte aan haar. Ze was een emotionele vrouw die net als iedereen het leven met zijn hoogte- en dieptepunten moest nemen zoals het kwam. Ze was erg gelukkig met onze vader Hendrik Jan en vreselijk verdrietig toen hij na een ongeluk overleed, maar ze kwam er doorheen. Haar zus Hermien zei me eens: ’Je moeder is net een duikelaartje: zo intens verdrietig en dan is ze er zo maar weer’. Behalve een paar beelden die ik zelf van mijn vader had, vertelde ze mij telkens over hem. Ik zou zo op hem lijken terwijl Diny als kind meer haar evenbeeld was. Ik was ook nieuwsgierig naar hem en vroeg geregeld hoe onze papa precies was.
Maar ja… daar hadden we hem niet mee terug en toen 4 jaar later vader Hein die bewuste avond bij opoe en opa in het keukentje op de Haar zat en mama zei: ‘Dit is jullie nieuwe papa’, waren we blij dat we nu weer een papa hadden. Onze eigen papa was immers in de hemel bij de Here Jezus.
Nu ik ouder word komt regelmatig de herinnering terug aan mijn moeder die het in die beginjaren zo moeilijk moet hebben gehad. De liefde van je leven missen en daarna nog een baby krijgen wat ze zelf amper overleefde maar ons kleine babybroertje niet.
Het moet een sprong in het diepe zijn geweest om met het hele gezin naar Linde te verhuizen. Vader Hein had er in één keer 5 mensen bij op de boerderij. Opoe en opa Bijenhof kwamen immers ook mee.
Je kon aan alles merken dat ze gek op ons was net als op onze broertjes die nog geboren werden, maar zeggen dat ze van ons hield? Daar is het niet van gekomen, dat wisten we gewoon.
We hadden een half jaar om afscheid van haar te nemen toen ze ziek werd. ‘Je kunt me nu alles nog vragen’, zei ze dan. Later denk je dat je toch nog meer had willen vragen. Zo gaat dat. En zeggen dat ik van haar hield? Daar kwam ook niet van, maar dat wist ze vast wel.
Drie weken voor ze overleed vertelde ze: ’Vannacht was aartsengel Michael bij me. Ik vroeg of ik nu met hem mee mocht, maar hij gaf aan dat het mijn tijd nog niet was’. Ze vond het jammer want ze was er klaar voor. En wij maar denken… hoe kun je dat nou vinden, wij willen je nog helemaal niet kwijt.
Toen Diny en ik 63 werden dachten we hetzelfde: nu hebben we hebben onze beide ouders overleefd.
Zo’n 15 jaar geleden zat ik op yoga, het werkte ontspannend. Wie dat kent weet dat je aan het eind van de sessie met oefeningen eindigt met ontspanning. Dan lig je op je rug te luisteren naar rustgevende muziek en laat alles wat in je opkomt aan gedachten los. Het was een van die keren dat ik heel dichtbij ineens mijn moeder zag zoals ze er uit moet hebben gezien toen ze begin 30 was. Er was een heldere lichtblauwe kleur om haar heen. Het ontroerde me en ik zei in gedachten tegen haar : ’Mama, ik heb nooit gezegd dat ik van je hou’. Ze glimlachte en gaf op dezelfde manier antwoord: ’Dat wist ik toch’. Het was geen droom want ik was gewoon wakker. Ik beschouw het als een cadeautje.

Zondag, 16. Februari 2020 - 16:02 Uur
Orgelles

Het heeft me als kind opgebroken dat ik ogenschijnlijk op mijn vader leek. Als ik de verhalen van familie en vrienden mag geloven was dat een geweldige man.
Omdat ik dus veel van hem weg had dacht ik waarschijnlijk dat ik me er naar te gedragen had. Niet dat ik dat deed maar de verwachting was er. Ik was een wilde kleuter in mijn herinnering. Ik had altijd wel ergens een blauwe plek of een schaafplek. Was er net eentje genezen of er was alweer een nieuwe. Ik klom overal op en viel net zo vaak. Gingen we op een zondagmiddag op visite in onze nette jurkjes, zat ik binnen de kortste keren onder de wagensmeer en konden we meteen weer op huis aan.
Ik was een jaar of 8 toen mama het een geweldig idee vond als ik op orgelles zou gaan. Het orgel van Hendrik Jan inclusief de muziekboeken in Klavarscribo waren meeverhuisd vanaf de Haar en had nu een vaste plek had gekregen in het kleine voorkamertje van de Boomgaard. Hendrik Jan was blijkbaar erg muzikaal. De tantes vertelden dat er op de Boskamp elke zondagmiddag bij het orgel gezongen werd en toen Hendrik Jan en Coba eenmaal getrouwd waren kwam er ook op de Haar een orgel. Behalve psalmen en gezangen waren ook de liederen van Johannes de Heer favoriet voor wie dat nog weet.
Het lievelingslied van mijn vader was: Neem Heer mijn beide handen. Het werd in 1946 bij zijn graf nog gezongen en bij meer familiebegrafenissen.
In elk geval, ik was de oudste en ik leek op hem, dus ik zou zijn muzikaliteit ook wel hebben meegekregen, zo vond moeder Coba. De leraar orgel was de heer Fente. Die kwam speciaal uit Zutphen om mij en Willie bij haar thuis les te geven. Ik vond er eerlijk gezegd niet veel aan en thuis oefenen bleef beperkt tot een minuut of 10 per dag als het dat al was. Mijn herinnering aan dhr Fente was een mopje dat hij vertelde om het ijs wat te breken:
Hij had in het warme gras gelegen en naar boven gekeken naar de vogels en had gedacht… ik wou dat alle koeien ook konden vliegen .. tot hij een vogelpoepje in zijn gezicht had gekregen.
Toen Diny 8 was bleek dat zij er wel zin in had om orgel te leren spelen. Mama vond het goed. Ik denk dat ze door had dat het lesgeld aan mij wat verspild was. Zo ging Diny op een dag mee om in mijn plaats les te krijgen. Dhr Fente vond het heel raar en verwachtte minstens meer dan een net briefje over de wisseling van de wacht.
Aan Diny was het lesgeld niet verspild. Ze had er aanzienlijk meer plezier in dan ik en heeft behalve voor zichzelf nog jarenlang met Kerst het groepje buurvrouwen begeleid op het kerstfeest van de Lindese Vrouwenvereniging.
En ik? Ik kan nog steeds Neem Heer mijn beide handen spelen…

Zaterdag, 15. Februari 2020 - 21:43 Uur
Bram 5

Op een originele manier heette Bram zijn Indonesische schoondochter welkom als Nederlandse. Hij vond dat ze nu ook maar een paar klompen moest hebben en maakte ze zelf.
Ze haalden hiermee de krant. Hoe leuk is dat!

Zaterdag, 15. Februari 2020 - 10:39 Uur
Bram 4

Natuurlijk kan deze niet ontbreken. Bram met zijn sigaretje onder dat speciale bord. Heel vroeger wanneer hij met Annie en André naar de Boskamp kwam ter gelegenheid van een verjaardag vertelde hij dat hij gestopt was met roken en hij legde toen al het geld dat hij anders aan sigaretten zou hebben besteed opzij.
Toen hij genoeg had gespaard kocht hij zich een camera die hij graag wilde hebben. Daarna begon hij weer aan de sigaret en je ziet het... tot het eind van zijn leven.
Met dank aan Joop!

Nieuwe bijdrage  Oudere bijdrage

Aanmelden