Weblog2

Zaterdag, 1. December 2018 - 22:58 Uur
De koffer

Er is nu meer belangstelling voor de inhoud van de oude koffer van opa Hendrik van de Jaeger. Ik ging voor de heel oude foto’s maar voor Patricia is er vast nog veel meer herkenning. Patricia wilde ook wel eens neuzen. Ze heeft zelfs plannen om een echt fotoboek samen te stellen. Maar hoe krijgen we die oude koffer weer die kant op.
Ze heeft geluk. Morgen gaan we naar Eefde om afscheid te nemen van Abbie, één van de nazaten van Herman Eggink die als eerste in de familie Eggink de oversteek wilde maken. In 1925 vertrok hij naar Zuid Dakota en later naar Iowa en werd daar een succesvol farmer. Hij trouwde met Nettie van Heuvelen. Haar ouders waren wel afkomstig uit Nederland en ze sprak het Nederlands wel. Maar ze besloten dat hun vier kinderen Amerikanen moesten zijn waardoor die nu jammer genoeg geen Nederlands kennen.
Abbie is al weer een achterkleindochter van Herman en een kleindochter van Curtis en Berdena. Ze heeft, na een half jaar studie aan een internationale Hogeschool in Den Haag, 7 jaar in Amsterdam gewerkt maar kiest nu voor meer contact met haar familie in Minnesota. Haar toekomstige man, afkomstig uit Australië, gaat mee om zich daar met haar te vestigen.
Dus… Patricia weet waar ze die bijzondere koffer kan ophalen. En dat gaat ze doen!

foto: Dit lijkt mij nog een foto waar Hendrik en Bartje beiden opstaan. De andere familieleden ken ik niet.

Dinsdag, 27. November 2018 - 15:01 Uur
Harrie en Riek

Zomaar een plaatje van wat in die tijd heel gewoon was: samen op de brommer. Harrie en Riek van de Jaeger werden zo vereeuwigd met één van de kinderen achterop.
Voor het bezoekje aan deze boerderij van de Egginks familie was ik hier nooit geweest. Sommige van de neven en nichtjes die in de buurt woonden wel. De beschrijvingen van opa over de plek waar hij opgroeide gingen zo voor me leven.
'Uncle Harrie has the pose like a movie star', merkte een van de neven uit Indiana op.

Donderdag, 22. November 2018 - 18:49 Uur
Nog eentje uit de oude doos

Tussen de foto's in de oude koffer van opa Hendrik van de Jaeger vind ik deze van een groot deel van de Egginks van de Boskamp tijdens een bezoek van Herman.
Er zijn alleen twee mensen bij die ik niet ken. De man links en de vrouw die naast tante Jantje staat.
Voor insiders is het bekend maar voor de duidelijkheid:
zittend voor: Dika Kettelarij- Eggink, Hanna Voortman- Eggink, Gerrit Voortman, Bertha Voortman, Femmie.
Achter staand: Harrie Eggink, Betty Eggink, Bram Eggink, Herman Eggink, Heintje Jansen- Eggink, Jo Groot- Nuelend- Eggink, Jantje Eggink- Gotink, Bertha Eggink uit Indiana, Gijs van Velthuizen.

Zondag, 18. November 2018 - 11:46 Uur
Dierenliefde.

De laatste week heb ik heel wat foto’s kunnen plaatsen, vooral op deze FB site en op www.hettysite.nl. Dit vooral dankzij de oude koffer van opa van de Jaeger.
Het werd gewaardeerd, zag ik. Natuurlijk was er in veel foto’s herkenning van vroeger. Ik vind zelf de foto’s waar een verhaal achter zit het aardigst, maar ook emotie speelt mee.
Er één foto die aan kop ging wat waardering betrof en dat was die van tante Bartje met de geit in de kamer. Ik heb van niemand een opmerking gekregen van: wat doet een beest binnen? Blijkbaar veel gelijkgestemden.
Ik vond er nog eentje met een schat van een hertje binnen. Riek Eggink- Zents, de moeder van René de huidige bewoner, ontfermde zich hier over een heel klein hertje. Ik weet niet of die het gered heeft, maar doet me denken aan Mies van de Boskamp die een moederloos hertenjong verzorgde dat Gijs meebracht uit het bos. Hij was daar jachtopziener op de Imbosch. Het hertje groeide op en kon worden uitgezet in het bos. Een jaar later kwam het volwassen hert terug aan de rand van het bos bij hun huis. Ze had een kleintje bij zich, net of ze die aan hen wilde laten zien.

Zondag, 18. November 2018 - 11:13 Uur
In de USA

In die oude koffer van opa van de Jaeger ben ik natuurlijk ook op zoek naar foto’s en verhalen die de beide families bindt. Er was een aantal jaren enige verwijdering nadat Hendrik met de r. k. Bartje trouwde. In de vorige eeuw was het nog een hele heisa wanneer je verliefd werd op iemand van een andere geloofsgroep. Gelukkig is dat verleden tijd. In opa’s brieven vertelt hij dat hij en Hendrik allang weer op goede voet met elkaar stonden en dat je over de kerkmuren heen elkaar kon waarderen.
Pas nadat opa zelf een fototoestel aanschafte in 1927 en hij en vooral ook Hanna bedreven waren in het schieten van foto’s bij alle gelegenheden, zijn er op de Boskamp ook enkele foto’s van de beide gezinnen Eggink.

Verder ontdekte ik op foto’s bij de families in Indiana foto’s waar hun neef Herman op staat. Ik weet dat hij en Nettie altijd contact hebben onderhouden, vooral met Bernard die indertijd als eerste die kant op ging. Ik denk dat deze bij het 40 jarig huwelijk van Antoon en Bertha in 1982 gemaakt is.

Nieuwe bijdrage  Oudere bijdrage

Aanmelden