Hetty Site

Een beetje platteland…

‘Trekken jullie de deur achter je dicht als je weggaat?’ Zoveel vertrouwen in de mens verwacht je eigenlijk niet wanneer je onder de rook van Amsterdam vertoeft. Zo vlakbij de grote stad proeven we de plattelandssfeer.

Nadat we Ben en Diny opgepikt hadden op de carpoolplaats bij de afslag Hattem, reden we samen naar Durgerdam. Wat een drukte op de weg, was blij dat ik achterin zat. Gezellig bijkletsen met Diny helpt ook mee natuurlijk.

Eenmaal op de Durgerdammerdijk aangekomen zochten we het plaatselijke café voor een kop koffie en een sanitaire stop. Zit dat ding dicht, wegens reorganisatie. Ben weet in een dorpje verder nog een gelegenheid. Ook dicht, maar buurvrouw weet raad. Zij roept de café houdster en ja hoor we krijgen koffie. Speciaal voor ons wordt het gemaakt. Wij waarderen dat enorm. En wat zegt de vriendelijke dame dan? ‘Trekken jullie de deur achter je dicht als je weggaat?’ Het is zo’n omgeving waar je inderdaad nog het touwtje uit de brievenbus kunt laten hangen. Neef Hendrik Jan met zijn vrouw Bretta hebben dit ook al ontdekt en samen rijden we achter elkaar aan weer terug om op tijd te zijn voor de wandeling naar de Kapel achter de auto met de kist van tante Betty. Zoals vaker bij een begrafenis van ouderen is het hier na de plechtigheid ook een weerzien van neven en nichten. Ook de kleinzoon van Bram zien we hier voor het eerst. Johan is de zoon van André, de enige nazaat van opa Eggink in Nederland die volledig Johan Eggink heet.

‘Zou dat Peeuw zijn ‘, vraagt Diny me als we een slanke man met een bekend gezicht zien staan. Ja hoor het is Peder Nicolai, de jongste zoon van Gijs en Mies. Als kind werd hij altijd Peeuw genoemd, maar nu is het Nicolai. Ook de Groot Nuelendfamily was hier vertegenwoordigd. De gesprekken hier in de kapel gingen ergens over, vooral over Bram en Betty en hun leven. Hier is het leven een beetje Achterhoeks, een warm buurtje waar nog steeds naar elkaar omgekeken wordt. En… af en toe maakt Bram een praatje in zijn moedertaal met buurman Jaap die afkomstig is uit Deventer.

Foto: Opa Johan Eggink, oftewel Johanoom zoals hij in de buurt genoemd werd.