Weblog1

Woensdag, 13. December 2017 - 15:28 Uur
Kerst met Passage

Als Passagevrouwen van Zuidbarge Rietlanden vierden we gisteravond Kerst met elkaar. Pieter Flens was deze avond onze pianist. De speciale liturgie was klaar en de ruimte in het Hoefijzer, het Dorpshuis in Zuidbarge, was sfeervol aangekleed. Iedereen had een grote of kleinere taak. De koffie tijdens de avond en de drankjes achteraf werden door een aantal dames verzorgd. Verder had de een een gedichtje om voor te dragen en een ander las weer een stukje van het verhaal van de geboorte van Jezus. En tussendoor hadden we de mooie kerstliederen, zo gewoon maar ook zo speciaal om dat samen te zingen. Er is veel gebeurd in het afgelopen jaar. Veel van ons hebben moeten omgaan met verlies, ziekte of andere spanningen. Ook daarom was het goed om samen te zijn op deze laatste Passageavond van dit jaar 2017. Ik had de taak om een aardig kerstverhaal uit te zoeken. Uit drie geschikte liet ik Wim kiezen. Wolven in de Kerstnacht, een Zweeds Kerstverhaal of Vadertje Panov, een oud Russisch Kerstverhaal. Bovendien had ik nog een korter verhaal uit deze tijd. Thuis oefende ik de drie verhalen op Wim. Hij mocht kiezen. Elke dag bij de koffie las ik hem er eentje voor. Het werd het oude verhaal van Vadertje Panov, geschreven door Leo Tolstoi. En het bleek ook bij de dames in de smaak te vallen. We besloten de avond met het bekende: ‘Ga met God want hij zal bij je zijn’, wat bij mij en waarschijnlijk bij meerderen emotie opriep. Maar ook dat mag.
De Nieuwjaarsvisite is op 6 januari bij Aly Katerbarg. Dan gaan we samen het nieuwe jaar tegemoet.

Dinsdag, 12. December 2017 - 12:02 Uur
Sneeuw

Hebben we twee dagen sneeuw en.. het hele land ligt stil. Wat een files, ongelukken en vertragingen. Is het zoveel drukker geworden op de weg en in de lucht. Schiphol was me al helemaal wat.
Ik ben wel blij dat we niet verplicht meer dingen hoeven te doen. Met de fiets is het hiervandaan ondoenlijk. Bovendien waag ik me niet meer op gladde fietspaden. Ik vang me niet op als ik zou vallen zoals ik dat vroeger deed, maar de weg hier is schoon en zo blijven we onze dingen doen.
Ik zag een filmpje voorbijkomen uit de winter van ’79, de winter dat onze moeder Coba zo ziek was en we toch vaak naar haar toe wilden. De trein naar Lochem reed wel maar geregeld moest de conducteur er uit om de wissels schoon te maken. Pa stond dan altijd trouw te wachten bij het station in Lochem, alweer bijna 40 jaar geleden. Het filmpje is leuk en je ziet dat er in die 40 jaar heel wat veranderd is en niet alleen het weer.
Door een klik op de titel kun je even meekijken.

Het kan nog gekker, meldde Wim Groot Nuelend, en stuurde deze foto mee. In 1963 reisde hij in zijn stageperiode vanaf Haarlem naar Zandvoort en zag hij dat de branding zelfs bevroren was. De stilte die er heerste was heel bijzonder.

Maandag, 11. December 2017 - 19:23 Uur
Onvergetelijk

Er zijn in ons leven mooie, geweldige, gezellige, verregende, top- en onvergetelijke vakanties geweest. Gisteren kwam deze laatste soort ter sprake op het feestje van Willem Lanting, een oud collega van Wim. Behalve oud collega’s, familie en vrienden was er ook zijn buurjongen uit Noordbarge waar hij vanaf de kinderwagen tot nu toe bevriend mee gebleven is. Ze schelen een paar maanden in leeftijd. Hij kwam bij ons zitten met zijn vrouw. Ik vroeg hem: heb jij iets met boten?', gezien zijn blauwe trui met opschriften zoals Yacht. Meteen toverde hij een foto tevoorschijn van zijn zeilboot, een platbodem meen ik onthouden te hebben. Deze Marinus vertelde dat ze vroeger een smederij hadden en dat die bij de aanleg van de Hondsrugweg opgeofferd was. Hij is uiteindelijk bij de Luchtmacht terecht gekomen, vond zijn liefde in een Nederlandse enclave van defensie in Duitsland waar zij juf was voor de Nederlandse kinderen van militairen.
Hij was mooi op tijd gestopt met werken en elke zomer varen ze op de Waddenzee, IJsselmeer en richting Denemarken en Noorwegen. Vanzelf kwam onze zeilvakantie naar Noorwegen naar boven. Toen wij beschreven hoe gevaarlijk de overtocht was geweest vond hij dat onverantwoordelijk van de schipper. Maar we hebben het overleefd al haakten al reizende een aantal gasten af. Maar het feit dat we zoveel leuke momenten beleefd hebben blijft dit bij het soort onvergetelijke vakanties.
Ik had voor een keer geen camera bij me maar Marinus maakte wat foto's en stuurde me een paar op.
Als iemand nog interesse heeft in die onvergetelijke vakantie kan even op weblog 2 terugscrollen naar 4 mei 2008.

Zondag, 10. December 2017 - 14:51 Uur
Sneeuw

Net begonnen, tegen 2 uur...

‘Ik heb nog nooit sneeuw gehad op mijn verjaardag’. Gerhard glunderde gisteravond bij het vooruitzicht. Dat zal wel minder worden als hij vandaag nog de weg op moet. Gisteravond was het een zoete inval aan de Kuifmees. Het leek handiger om gezamenlijk de klok van 12 uur af te wachten om Gerhard zijn 53e levensjaar in te zingen. Het was volle bak met Robin en zijn vriendenclub. Bovendien was Amy over vanuit Ierland. Afgelopen zomer hebben ze elkaar ontmoet tijdens de strandvakantie in Bulgarije waar Robin met 10 vrienden was. 'Did you choose him out of 10’, vroeg ik haar. Ze moest lachen: ’He just chose me’, antwoordde ze.
Robin had goede zin. Vriendinnetje was er èn hij heeft sinds gisteren een kamer in Groningen. Kleintjes worden groot!
Judith showde een vest dat ze voor Gerhard had gekocht. Schomaker is een gerenommeerde herenmodezaak in Emmen en die ruimde op. Ik moest eigenlijk in mezelf lachen. Vroeger vierden we de sint met de jongens en kregen ze meestal wat speelgoed of een spel. En als je Gerhard van vroeg wat hij graag voor zijn verjaardag zou willen antwoordde hij meestal: ‘Geen kleren’, want dat gebeurde natuurlijk vaak zo vlak na sinterklaas. Dat zegt hij nu vast niet meer. Het was een prachtig vest dat ik gisteravond zag. Is hij vast blij mee.

Zaterdag, 9. December 2017 - 10:33 Uur
Het is leeg...

Op naar Kerst 2014.

Het is leeg in de wei. De Herdwicks , de Romanovs en de Scottish Blackface zijn op hun winterplek. De tijd met de rammen erbij, soort bij soort, is ook allang afgelopen. Ik neem aan dat de eerste lammeren vanaf begin april geboren zullen worden. Wanneer een schaap tijdens de bronst niet drachtig is geworden komt er na drie weken een herkansing. Daarna doet Rob de rammen erbij weg, anders krijg je de lammeren te laat in het jaar. De draagtijd is 5 maanden min 5 dagen. Het is dus aardig te berekenen wanneer je de lammeren kunt verwachten. Tja… het is leeg in de wei. Er heerst rust om ons huis, als je tenminste de kippenstapel even niet meerekent. Die doen het nog steeds goed. Hun overlevings tactiek is: rennen van de ene beschutte plek naar de andere. En je weet het misschien, struiken genoeg hier en aan de coniferen, rododendrons, laurier, hulst en klimop blijft genoeg blad zitten om je zowel zomer als winter te kunnen verstoppen. Vanuit onze ‘veilige vesting’ zien we het gebeuren.
De eerste sneeuw is gevallen en de tijd van rust en bezinning is ingegaan. We trekken ons terug en gaan er minder op uit. Af en toe flink boodschappen inslaan, zo overleven wij de winter ook wel. De Nordmann spar staat buiten te wachten tot ie naar binnen mag. Maar eerst krijgen we nog het klimspektakel via de smalle ladder naar het schuurzoldertje om de versierselen binnen te halen. Kerst komt… maar of ik daar al zin in heb?

Oudere bijdrage

Aanmelden