Weblog1

Zaterdag, 16. Januari 2021 - 10:23 Uur
Soof

Regelmatig winnen we een kleinigheid bij de Postcodeloterij, een koek in koektrommel, een vegapakket of ijsjes en daar doen we het dan maar mee. Die keer waren het kaartjes voor de film en zo kom je nog eens ergens.

Die woensdag ging het eindelijk weer eens gebeuren, samen naar de bioscoop. Na de Bruidsvlucht, alweer een jaar of 10 geleden hielden we het bij de tv. Maar nu kregen we kaartjes aangeboden van de Postcodeloterij. De film Soof zou het zijn en die draaide ook hier in Emmen in Utopolis. Toen we zondag op Wim z’n verjaardagsfeestje het onderwerp aansneden had ik mijn twijfels en ik vroeg me af of het wel iets voor Wim zou zijn. Bij hem is het helemaal geweldig als er maar oorlog of boksen in voorkomt. Toen ik het ter sprake bracht bleek Joke er al met Joanne naar toe te zijn geweest en die waren lovend. Maar Soof… wat een naam en de inhoud… leek mij wel wat, maar zou Wim ook….? ‘Daor ku’j geröst met Wim hengaon’, meldde Diny, ‘Wouter is der ok hen ‘ewes en die von em de muuite weerd.’ Dat gaf de doorslag.
Dus… die avond werd het Soof avond. Nou ja… niet helemaal. ‘Ik wil der wel op tied weer wean’, zei Wim, ‘ want um half 10 begint Midsummer Murders.’
Wat Wim er aan vond? Hij kon het waarderen... of zei hij dat maar om mij een plezier te doen? Het gaf in elk geval een 'uitgevoel'. Dat is zeker...

Vrijdag, 15. Januari 2021 - 09:09 Uur
Swing down chariot!

‘Kiek Wim, daor he-j oew verjeurdagskadootjen.’ Wim komt net de badkamer uit en ik wijs naar buiten. ‘Gauw dan’. Daar kwam net een eekhoorntje langs de boom richting pindakaaspot, maar die hing er niet meer. Spoorloos verdwenen. Misschien is er een ekster of zelfs de eekhoorn zelf al eerder mee aan de haal gegaan. We hebben lang geen eekhoorn gezien bij huis. We hebben wel zo’n voerkastje voor eekhoorns aan een boom voor het huis maar die moeten ze wel even zelf ontdekken.
Wim is heel tevreden met zijn verjaardag. Beperkt bezoek maar zoveel mails en kaarten en telefoontjes dat hij er aan het eind van de dag stil van was.
Afgelopen zondag leidde Rien Middelburg de viering in de Schepershof en dat deed hij heel mooi. Het slot maakte zoveel indruk dat Wim nu wanneer hij achter de pc zit eerst nog even het slot afspeelt. Het lied Swing down chariot werd gespeeld en gezongen door Ernie Haase en de Signature Sound, prachtige gospelmuziek. Hij is er emotioneel van en ik kan niet stil blijven staan, we swingen mee. Wim op de stoel en ik er achter. Ik heb het opgezocht en wanneer je nu op de titel van dit stukje klikt kun je even meeluisteren. Ik weet zeker dat je ook niet stil kunt blijven staan.

Donderdag, 14. Januari 2021 - 12:10 Uur
Rieks

Jaren terug kregen we contact met Rieks. Hij hielp Mark vaak met zijn auto en zorgde dat de laatste weer verkocht werd. Ze hadden een goede band samen en zo maakten wij ook kennis met deze bijzondere man en automonteur. Na het overlijden van Mark kwam hij samen met zijn vrouw bij ons om over hem te praten. We hielden contact bij het wisselen van de winterbanden. Alleen toen we wilden betalen vond hij dat Wim mij er maar voor uit moest nemen en dat deden we. Toen Wim in de lappenmand kwam zorgde Rieks voor het halen en brengen van de auto voor het banden wisselen en wilde er nog steeds niks voor hebben. 'Wo-j soms ruzie hebben?', was zijn reactie. Een paar kinderboekjes wilde hij er nog net voor aanpakken. Het werd het derde jaar dat hij voor de bandenwissel zorgt en geen vergoeding wil. De Tweets van het Schoolpad werden wel gewaardeerd. Na de laatste wissel wist hij warempel iets als een zgn. vergoeding. Ze hebben sinds kort een hond die alles heeft wat hijzelf niet wilde. Hij ging voor een zwarte retriever, maar die waren op en zo kwamen ze thuis met een blonde... ik ben het soort vergeten maar het heeft wat weg van een labradoedel, de keus van zijn vrouw. Intussen is hij er ook gek op. Die mocht ik dan wel voor hem schilderen. Maar het liefst had hij er eentje van zijn vier prachtige kleinkinderen. De hond is intussen gelukt, op een plak hout, maar de kleinkinderen zijn nog in de maak. Dat wordt nog een hele klus...

Woensdag, 13. Januari 2021 - 09:00 Uur
Het varken van de Wildenborch

Ooit kreeg ik een vraag van iemand die graag het gedicht van het varken van de Wildenborch wilde hebben. Hij had iets over de Wildenborch en het varken op mijn website gelezen en bestempelde mij als ‘kenner van het kasteel en zijn geschiedenis’.
Nu ken ik wel het verhaal van dat varken dat bij een belegering van de Wildenborch iedere morgen flink aan de staart werd getrokken zodat het, zoals je misschien weet, ontzettend ging krijsen. Zodoende dachten die Deventernaren dat er nog zoveel eten binnen de muren van het kasteel was dat ze nog lang geen honger hadden en de belegering opgaven.
Maar een gedicht? Kan ik me niet herinneren. Ik dacht dat misschien de dichter ACW Staring die ooit op de Wildenborch woonde er misschien een gedicht over geschreven had en ben via internet in een gedichtenbundel van hem gedoken. Maar niks....
één van jullie soms?
Maar wat is het leuk om nog eens in de gedichten van ACW Staring te duiken. Jaromir en zijn avonturen..... Het werd een latertje die avond.
Een klein gedichtje van Staring, dat waarschijnlijk nog steeds in elk literatuurboek Nederlands te vinden is, wil ik jullie niet onthouden. Alsjeblieft:

Het hondengevecht

Bereisde Roel zag op zijn tochten
Geweldig veel! Twee Bullebijters vochten,
Voor 't wijnhuis, in een kleine Poolse stad,
Terwijl hij juist aan 't venster zat:
'Zulk vechten, mensen! - - Zij verslonden
Malkander letterlijk! Met iedre hap, ging oor
Of poot er àf - en glad als vet er dòòr!
Ons scheiden kwam te laat! wij vonden
Het restje: - op mijn eer,
De staarten, en niets meer.'

Puntdichten (1820 -1827)

Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van kasteel de Wildenborch moet maar eens op de titel klikken.

Dinsdag, 12. Januari 2021 - 09:56 Uur
Afscheid.

Onze zwemvriendin Diny is zoals vele anderen geveld door het verschrikkelijke coronavirus, maar gelukkig is haar man aan de beterende hand. Ook hun dochter die de Kerstdagen bij hen was is hersteld en mag de deur weer uit.
Het regelen van een waardig afscheid was een kunststukje op zich. Vanuit huis, ziekenhuis en het uitvaartcentrum werd met hulp van de hedendaagse communicatiemiddelen gezamenlijk overlegd en is besloten dat het afscheid en de crematie op a.s donderdag zal plaatsvinden. Hopelijk is Jan dan zover hersteld dat hij er bij kan zijn.
Morgen breng ik het bloemstuk dat ik maakte namens de donderdag aqua joggroep naar het uitvaartcentrum Het Oeverse Bos. Het oranje rozenhart staat voor de warme persoonlijkheid van Diny die we allemaal hebben gevoeld. De hedera geeft onze onderlinge verbondenheid en trouw weer waar Diny een belangrijke rol in had.
Dan kunnen we woensdagavond nog het condoleanceboek gaan tekenen en donderdag kunnen we het afscheid op afstand meemaken via de live stream, een uitkomst in deze tijd.
De crematieplechtigheid zal in besloten kring plaatsvinden. Het is mogelijk de plechtigheid te volgen op donderdag 14 januari om 14.00 uur middels de livestream via https://crematoriumdemeerdijk.liveonlinevideo.nl/ onder livestreamcode: 1359750892.

Oudere bijdrage

Aanmelden