Weblog1

Zondag, 18. Maart 2018 - 12:19 Uur
De Kruisiging

In deze Passietijd, de periode voor Goede Vrijdag en Pasen is er veel op muzikaal gebied te beleven. De Mattheus Passion is daar een goed voorbeeld van. Een aantal jaren geleden kon je in Emmen meedoen aan de uitvoering van de Crucifixion na een intensieve scratchdag o.l.v. Daniel Rouwkema. Veel mensen van Valerius, de Cantorij en andere koren deden mee. Zelfs Ben en vriend Piet Schuijn kwamen over met Niesje en Willy om mee te doen.
Nu is er een andere dirigent bij het Chr. Mannenkoor Valerius, Luuk Tuinder. Hij stelde voor om de Crucifixion van Steiner in het Nederlands uit te voeren en speciaal omgezet voor Mannenkoor: De Kruisiging.
Gisteravond was het zover. Ben en Diny kwamen speciaal over om dit mee te maken. Ze hadden ook al een paar keer meegedaan in hun eigen omgeving aan de Crucifixion en zouden zo mee kunnen doen. Het werd een bijzondere avond met Aart Mateboer tenor, Hans de Vries bariton en Mattijs de Vreugd achter het orgel.
Het werd een ingetogen belevenis om De Kruisiging in het Nederlands mee te maken. Anne van de Meiden zou zeggen: In je eigen taal is het net of ‘et oe meer achter et vesjen kump’. De mannen zongen prachtig. De stukken ‘stem uit het volk’ werd gezongen door Wim met twee van zijn mede Valerianen en klonk inderdaad heel mooi als één stem. Ik heb hem ook veel met de computer horen oef enen achter de dichte deur van het kleine kamertje.
De Koralen konden we allemaal meezingen en was een belevenis op zich.
In stilte verlieten eerst het Valerius en de solisten en daarna wij de Grote Kerk.

Zaterdag, 17. Maart 2018 - 12:34 Uur
Lief en leed...

Het was 1994 en we hadden net dit huis aan het Schoolpad gekocht. De voorlopige koopacte was getekend. Rick zou nog wat jaren bij ons in de studio komen wonen. Gerhard en Judith namen ons huis aan de Kuifmees over en Mark en Hilda betrokken de flat waar Rick net uit was. Eén grote familie move. De vorige eigenaar van ons nieuwe huis was er nooit, die woonde al bij zijn oude nieuwe liefde. Zijn ex was al vertrokken en wij konden het niet laten om af en toe even de sfeer te proeven van dit plekje dat ons thuis zou gaan worden. De liguster langs de grens met het land van boer Bloemink was hoog en wild uitgegroeid. De vogels bleken er gek op en in deze tijd van het jaar zag ik voor het eerst in mijn leven een vlucht staartmeesjes, dons balletjes met een lange staart. Die vlogen heen en weer. Ik stond er geboeid naar te kijken.
De eksternesten voor het huis in de esdoorn vond ik minder en werden als eerste verwijderd door Mark.
Toen we die eerste morgen in mei hier aan het Schoolpad wakker werden door vogel gekrijs bleken er nog meer nesten te zitten. In de wilde appelboompjes bij de sloot waren kraaien druk bezig de nesten leeg te halen van andere eksters. Tja ook in de vogelwereld is er lief en leed.
Waarom ik deze herinneringen ophaal tijdens deze bijna laatste jaren van ons wonen hier? De staartmeesjes zijn er weer net als andere jaren in deze tijd van het jaar. Ik vind ze zo mooi om te zien. Volgens mij zijn er een paar in de war. Ze vliegen steeds tegen ons keukenraam en dan weer terug naar de buxus. Zouden ze zichzelf zien in het raam. We zullen het nooit weten, alleen raden. Ik redde het om een paar foto’s te maken van binnen uit. Lieve meesjes blijf nog maar even…

Vrijdag, 16. Maart 2018 - 13:21 Uur
Passage 3

Vocaal Ensemble Intermezzo.

Vrijdag, 16. Maart 2018 - 13:20 Uur
Passage 2

Wanneer er niet gepompt zou worden zag het westen van Nederland er zo uit.

Vrijdag, 16. Maart 2018 - 13:16 Uur
Ontmoetingsdag Passage 2018

Waar zit het meeste zout aan de oppervlakte. Bij ons zit het ook op 20 m diepte.

Het was de Ontmoetingsdag van Passage Noorden- en Zuidenveld in de vertrouwde Vredehorst in Hoogeveen. De ons zo bekende André, de vroegere koster van de Opgang, kwam ons al meteen tegemoet. We waren slechts met z’n drieën, Aly, Sjoukje en ik. Zou dat vanwege het onderwerp van de ochtend zijn: Zilte Landbouw? Zilte Landbouw bij ons in Drenthe?

Het thema van de dag was echter Toekomst.
Elly van der Meulen, interim predikant in Erica beet de spits af en verraste ons met een dode Kerstster, maar daarna ook met een frisse nieuwe hortensia. Ze betrok haar meditatie hiermee op ons vrouwen wanneer we stevig geworteld zijn en zo tot bloei komen en vrucht kunnen dragen. Natuurlijk heb je hier stromend water voor nodig en interactie met mensen.

Daarna kwam dr ir Lodewijk Stuyt van de Landbouw Hogeschool Wageningen aan het woord. Hij stelde zich voor als agronoom( alles over landbouwproductie) en hydroloog ( kwaliteit van het water)
En al gauw bleek het te gaan over zout en zoet water op de wereld. Wist je dat van alle water op de wereld er 97,5 procent zout water is en slechts 2,5 zoet water?
De zeespiegel stijgt terwijl de bodem daalt. Hij vertelde bijzonder boeiend over de verzilting die een grote bedreiging vormt voor de voedselproductie en hoe er mee om te gaan. De WOFOST- world food stories doet hier goed werk. Onderzoek naar zouttoleranter gewassen is in volle ontwikkeling.
Natuurlijk kwam ook de zeekraal, de lamsoor en het zeewier aan de beurt, maar daar zijn de meeste mensen nog lang niet aan toe. We zagen op de beamer hoe laag ons landje is, vooral de westkant. En hij liet ons zien wat er zou gebeuren wanneer wanneer er niet meer gepompt werd.
Het was een lezing die zeer de moeite waard was.

Tussen de middag waren er soep en broodjes èn ontmoetingen tussen Passagevrouwen onderling.

De middag zelf werd verzorgd door Het Vocaal Ensemble Intermezzo, vijf geschoolde zangeressen die ons vermaakten met heel veel muziekstijlen, zeer afwisselend en met veel humor.

Ik zag en hoorde dat het prachtig was, knap gespeeld en gezongen. Toch kon ik de tranen niet tegenhouden. Spontaan begonnen ze te komen en ik was niet bij machte ze te stoppen. Zo raar. Ik denk dat muziek dat met me doet. Het raakte iets van binnen en ik kon niet meegaan met deze vrolijkheid.


Oudere bijdrage

Aanmelden