Weblog1

Woensdag, 18. Oktober 2017 - 08:20 Uur
Brandpreventie 4

Veel dames zijn hier al jaren onderdeel van onze Passage groep en komen een keer in de maand bij elkaar om het over een serieus of ontspannen onderwerp te hebben.

Woensdag, 18. Oktober 2017 - 08:18 Uur
Brandpreventie 3

Even bijpraten kan ook...

Woensdag, 18. Oktober 2017 - 08:17 Uur
Brandpreventie 2

Het was niet alleen de presentatie van Alex Jan, de voorlichter Brandpreventie, maar ook de contacten onderling die onze Passagegroep levend houdt.

Woensdag, 18. Oktober 2017 - 08:15 Uur
Brandpreventie

‘En als ik nou van die piepjes hoor?’ Er kunnen vragen gesteld worden aan Alex Jan van Dijken, de Brandpreventievoorlichter van de Veiligheids regio Drenthe. Het is meteen duidelijk. ‘Dan is de batterij leeg’, weet een van de leden van onze Passage Zuidbarge Rietlanden meteen.
Als er een ding nuttig is om een avond over te houden dan is het wel de Brandpreventie. Alex Jan vertelt naar aanleiding van het doel van de avond dat er wordt gewerkt aan: minder branden, minder slachtoffers en minder schade.
Hoe ontstaat een brand?
Natuurlijk weten we wel dat de keuken een risico plek is, vuurtje stoken van de kinderen, maar dat de droger een risico met zich mee brengt? En teveel stekkers in een stekkerdoos? En is die wel of niet thermisch beveiligd? Ook de brandende kaars staat in de top 5.
Dan: Hoe voorkom je brand.
Wisten jullie dat je de mobieltjes en I-pad niet ’s nachts op moet laden? Geen droger ’s nachts aanzetten. Is er een vluchtweg en de meterkast goed bereikbaar als jij of de brandweer er snel bij moet?
Heb je een blusdeken in huis of zo’n klein spuitbusje om een beginnend brandje snel te kunnen blussen?
Hebben jullie een rookmelder en waar hang je die? Een kort filmpje van een breiende bejaarde dame die met de gootsteen ontstopper snel zo’n rookmelder aan het plafond plopte bracht ons even aan het lachen na al die serieuze waarschuwingen.
En wisten jullie dat je beter ’s nachts alle tussendeuren kunt sluiten? Een eventuele brand verspreidt zich dan veel langzamer.
De filmpjes die Alex Jan toonde waren duidelijk genoeg en heel verhelderend.
Hij besloot met deze drie kreten over Brand: Brand is sneller dan de Brandweer. Maak een Vluchtplan nu het nog kan. Maak afspraken.
Tja… vol gevaren in ons hoofd gingen we naar huis. ‘Ik weet niet of ik vannacht goed zal slapen’, zei Ida tegen Alex Jan, de Brandpreventieman, toen ze hem bedankte voor zijn mooie presentatie. En ik weet zeker dat veel van ons net als ik het huis even goed rondkeken om de snelste weg naar buiten te ontdekken in een noodsituatie.
En... vannacht al... heb ik in een droom in de vroege morgen al zes kinderen uit een huis gehaald bij een beginnende brand. Dat krijg je dan ook.

Dinsdag, 17. Oktober 2017 - 05:56 Uur
Altijd gezellig

Het was gezellig bij Rick, zoals altijd. Ik zag zijn verjaardagskaarten, wat mooi dat er zoveel aan hem hebben gedacht op zijn 50e verjaardag. We bewonderden zijn nieuw geplaatste balkondeuren en Wim hing de glas in lood ramen van Ben en Niesje op het middelste raam. Staat mooi! Ook het Perzische lampje met de gekleurde steentjes van Ben en Niesje heeft een mooi plekje gevonden bij Rick aan de muur. ‘Ik heb hier veel meer van oom Ben’, zei Rick laatst. ’Het laminaat heeft hij helpen leggen, de luxaflex opgehangen en ook het plastic op het slaapkamerraam tegen de inkijk'.
Rick houdt van voorwerpen met een verhaal. Zo staat er een klokje van opa bij hem te pronken, zo een die koperen balletjes heeft die heen en weer kunnen bewegen. Vader Hein kreeg die toen hij 70 werd van de Rabobank waar hij tot dan een bestuursfunctie had. Zo was een van zijn taken het schatten van de waarde van huizen wanneer er een hypotheek was aangevraagd. We hebben er allemaal gemak van gehad bij het kopen van de verschillende huizen. Hij leerde ons dat er drie dingen belangrijk waren bij een taxatie. Dat is nl. de plek, dan de inhoud van het huis en oppervlakte en daarna de toestand wat betreft onderhoud en inrichting. We namen hem graag mee voor zijn gratis advies en zijn scherpe mesje was beroemd. Daarmee testte hij de kozijnen op houtrot.
Rick koos van de spullen uit oma’s huis indertijd een schilderijtje waar niemand belangstelling voor had. Opa van der Kolk had het ooit eens gekregen, een duinlandschapje in pastel. Het heeft een ere plaatsje.
En nu dus opnieuw herinneringen aan zijn Hattemse roots.

Oudere bijdrage

Aanmelden