Hetty Site

… is een beetje ver lopen…

Toch niet alleen nieuwbouw, Rick?

Rick zit op z’n praatstoel. Hij geniet. Gisteren is hij al mee geweest naar Hattem om de herdenkingsdienst in Zorgcentrum de Bongerd mee te maken. Afgelopen jaar zijn er 15 bewoners en vrijwilligers overleden. Samen met Ben en Niesje zijn we er bij geweest en werd er ook voor oma van der Kolk een roos verplaatst.
We zijn nu even in de Achterhoek en hebben De Boomgaard, Lochem èn Eefde al bezocht. Hij voelt zich hier thuis. De huizen zijn hier ook veel mooier dan in Drenthe. Daar is hij wel uitgekeken, vindt hij. Eigenlijk is hij ook een Achterhoeker, op 21 september geboren in Aalten. Zou het dat misschien zijn. Hij kijkt nog eens naar de huizen en merkt op: ’Er zijn ook tuinen met bosjes’. En dat vindt hij véél mooier. En als ik ook eens nadenk besef ik dat hier veel oudere huizen zijn, huizen met sfeer. In Emmen is het meest nieuwbouw. In het centrum zijn alle mooie panden verdwenen en de appartementen complexen zijn gekomen. Alle wijken rondom Emmen zijn pas na de oorlog gebouwd. Eerst de Emmermeer, in de jaren 60 Angelslo, daarna de Emmerhout , vlak daarna de Bargeres en ten slotte waren wijzelf een van de eerste bewoners van de Rietlanden in 1985. Het bijzondere van Emmen is dat tussen die wijken veel groen en akkerland is blijven bestaan. Nu is het nieuwste plan de Delftlanden, aan de andere kant van de Nieuw Amsterdamse straat. Het verschil is nu dat de eerste nieuwbouwwijken snel volstroomden en doorstroomden. Ondanks alle reclamecampagnes, tot aan Schiphol toe, zijn er nog grote stukken van de Delftlanden onbebouwd. Hier en daar staan plukken huizen, er is één school waar alle kinderen in een paar lokalen les krijgen. Voor de nieuwkomers was er immers een school beloofd.
Nou voor Rick maakt het niets uit. Hij zou zo wel willen verhuizen, ‘maar ja… het is een beetje ver lopen naar m’n werk’.

[i]Rick enjoyes it all. He went with us to Hattem for a rememberence service at the Elderly care Home De Bongerd while this year oma van der Kolk died. It was good to be there.
And now we are in the Achterhoek and visited de Boomgaard, Lochem and Eefde. So good to see each other. Rick likes the houses over here, much better than in Drenthe, he said. It must be while he’s born in the Achterhoek in 1967. Here you have a lot of older houses with friendly atmosphere.
And really in Emmen aren’t many older houses. All the different new parts of Emmen are build afterthe 2nd WW. Even the beautiful older houses in the middle of Emmen are changed for newer ones, all appartments. So he would like to move to this area, but….. as he said….’ It’s a long way to go to my work’. Too far…
[/i]