Hetty Site

Het huis met de stenen

Het huis met de stenen, zo noemde Lijda van Bremen- Jonker haar geboortehuis ook wel. Het was een plek met een heel lange geschiedenis. De eerste bewoners in 1718 waren Gerrit Gerritsen van Dragt en Hendrikje Gerrits Schuurman. Hun initialen staan op de oude stenen die bewaard zijn gebleven nadat het huis in 1939 afgebroken is en herbouwd. De stenen waren door opoe Lijda bewaard en sieren u het huis weer nadat haar kleindochter er ging wonen.
Het moet haar jaren van onderzoek hebben gekost om dit allemaal op een rijtje te krijgen, maar zo gaat dat als je je er helemaal in vast gebeten hebt. Dan moet je nieuwsgierigheid beloond worden. Het werd een prachtig geheel waarbij ze veel gesprekken gevoerd, naslagwerken uitgeplozen heeft Vooral kon ze veel uit de dagboeken, brieven en foto’s halen die nagelaten werden door de Achterhoeker Hendrik Willem Heuvel die met Derkje Wesseldijk trouwde, buurmeisje en jeugdvriendin van haar opoe Lijda.
Heuvels kleinzoon Johan Onstenk heeft haar veel informatie gegeven om dit prachtige document vorm te kunnen geven. Het geeft een band dat beider opoes dikke jeugdvriendinnen waren, net zo waardevol als een familieband.
Er wordt ook benoemd dat de opa van opoe Lijda met het Franse leger mee terugkwam uit Rusland. Hier heeft Lijda nog een mooie vertelling aan gewijd. Hoewel haar boek helemaal waarheidsgetrouw geschreven is heeft ze hier waarschijnlijk haar fantasie rijkelijk laten stromen. Het leest als een Kerstvertelling. Een dag voor opoe Lijda werd geboren kwam vader Derk Brummel op de terugweg van de markt met een marskramer thuis die helemaal in elkaar gezakt was. Hij brabbelde een buitenlandse taal. Hij nam de arme drommel mee en werd opgelapt en kon bijkomen door hun goede zorgen. Het bleek dat hij op zoek was naar ene Brummel aan wie hij een belofte van zijn opa moest inlossen. Dat was Derks vader die op de terugweg vanuit Rusland zijn opa voortgeholpen had. Uit de negotiekist met garen en band kwam een doosje tevoorschijn met een gouden voorwerp dat hij nu namens zijn opa terug kwam geven.
Het is een prachtig document geworden waar ze al haar energie in heeft gestoken en uitkwam in 2006.
Alijda van den Bremen- Jonker, geboren net als ik in 1943 overleed in 2016.