Hetty Site

Herman 28 Voor de 10e keer terug naar Holland

De hele Chr. Julianaschool in De Wildenborch in 1918.
Volgens mij zit Hendrik jan hier 3e van rechts onderste rij en Dika staat achter hem. Herman is dan al van de lagere school af.
[i]Deze 2-klassige school is mijn eerste school in 1962 waar ik een paar weken les geef, vlak voor ik per 1 september in Hattem ga beginnen. Ik val in voor een nieuwe juf die zich vergist heeft in de vakantie en nog in het buitenland zit.
Klas 1. 2 en 3 zijn samen zo’n 21 leerlingen. De nieuwe klas 1 bestaat uit 5 kinderen, waaronder Jan Kornegoor. Erna Groot Nuelend zit dan nog in de 6e klas. Ik logeer bij oom Wim en tante Janna aan de overkant, leg voor het eerst een paar huisbezoeken af en ga na schooltijd ook een paar keer naar opa en ome Jan en tante Jantje[/i]

In 1988 ga ik voor de 10e keer terug naar Holland. Ik had gehoord van het 75-jarig bestaan van de Christelijke Juliana School in de Wildenborch die ik had bezocht nadat ik eerst drie jaar lang naar de Christelijke School in Vorden gelopen had, toch elke dag meer dan 2 uur lopen. En er was me gevraagd of ik ook over wilde komen.
Een gepensioneerd rechter nam het kasteel De Wildenborch over van zijn ouders en bouwde in 1913 die Chr. School voor deze buurtschap waarin wij ook leefden.
Zo ga ik onder lichte dwang naar Holland. Toch ben ik nog steeds dankbaar om in de USA te wonen.

[i]Begin 1990 krijgt tante Nettie een licht herseninfarct. Ze moet geopereerd worden omdat er een bloedstolsel in een bloedvat in haar nek zit. Hierbij verliest ze haar stem en kan alleen nog maar fluisteren. In december 1990 zijn ze 60 jaar getrouwd en nu is er geen programma in elkaar geknutseld.
Tot hun verrassing komen ook nu de Voortmans en zus Jo over naar Iowa om dit mee te vieren. Berdena en Curtis halen ze van het vliegveld en daar overnachten ze ook. De volgende dag rijden ze Herman en Nettie tegemoet en ontmoetten elkaar halverwege. Terwijl ome Gert Voortman de vorige keer had opgemerkt dat hij dit nou niet die koude winter van Iowa vond, waar Herman het steeds over had, krijgt hij nu het volle pond mee. Gert verwondert zich er over dat de kalveren bij Harold in van die aparte hutjes staan en toch niet dood vriezen. Harold geeft ze drie keer per dag hun melk. En toen Harold en Luella die kerst naar hun oudste zoon Scott in Missouri gaan verzorgt Kevin de farm. Dan krijgen die kalveren niet eens 3 x per dag hun melk en worden toch niet ziek.
In maart van 1991 komen Hank en Irene op bezoek en tante Nettie die tot dan alleen maar fluisteren kan krijgt ineens haar spraak terug en dat blijft zo. Hierna begint ze weer met allerlei activiteiten voor fairs en tuin en tuinclubs. Ze krijgt hierbij nu vaak hulp van twee van de kleindochters, Charlotte en Diane.[/i]