Hetty Site

Olie of toch nootjes 5

Opa Harwig, door neef Wim omschreven als Opa Baard.

Deze leuke reactie komt van neef Johan Aartsen. Als ik hem eens spreek weet hij altijd veel te vertellen over de gebeurtenissen binnen de familie. Hij kan goed observeren èn met verve vertellen. Ik zie zo’n verjaardag bij de Aartsens nu helemaal weer voor me.
Ik kan me alleen geen oliekachel op De Boomgaard herinneren. Ik denk dat het toch nootjes 4 of 5 geworden is.

Hallo Hetty,

Wat leuk die foto waar ik ook op sta tijdens de verjaardag van opa. Ik herinner mij die mooie kamer op de Boomgaard als de dag van gisteren. Tante Coba was er echt heel blij mee . Zoals jij de verjaardagsavonden beschrijft zo herinner ik ze ook. Vooral als oom Hendrik Maatkamp er bij was dan was het helemaal feest. Het ging er dan op met oom Jaap, oom Wim, oom Hein en mijn vader Sjoerd . Ook bij ons aan de Stationsweg had er een grote verbouwing plaats gevonden. Uitbreiden van de zitkamer, de veranda werd er bij aan getrokken.
Op 19 april was mijn moeder jarig en op haar verjaardag ’s avonds tijdens de bekende gezellige visite kwam er een hoosbui welke een flinke lekkage opleverde vanaf het nieuwe platte dak van de kamer. Ik zie nog oom Jaap en oom Hendrik met een emmer in de hand de druppels water opvangen. Maar dat mocht de pret niet drukken, de verjaardag ging gewoon verder.
Tijdens de verbouwing zowel op de Boomgaard als aan de Stationsweg kwam men tot de ontdekking dat er een grotere kachel moest worden aangeschaft. Zowel op de Boomgaard als aan de Stationsweg kwam een nieuwe oliekachel den bloast (elektrische ventilator), merk Siegler, kleur licht en donkerbruin. Het was een lelijk ding maar deed het prima. (Er staat er nog een in chauffeurscafé De Nieuwe Kar in Wilp)
Oom Hendrik Maatkamp was de adviseur betreffende deze kachel. Hij en tante Mina hadden reeds zo’n kachel. Zo kon het gebeuren dat hij zowel voor de familie Eggink als voor de familie Aartsen adviseerde. Tante Coba moet toen gevraagd hebben:” Maor Hendrik… brendt den kachel dan altied”? “Jao Coba a-j der moar öllie in doot”.

Betreffende de foto van neef Wim Harwig waar opa en oom Jaap bij de prachtige oude auto staan , gaat ook nog een verhaal. Mijn ouders gingen eens met oom Jaap en tante Riek naar een begrafenis. Onderweg is die auto in brand gevlogen. De brand hebben ze kunnen blussen maar ik heb die auto nooit weer gezien.

Wie van de familie heeft er nog een foto van de prachtige 4 personen (volwassenen) trapauto van opa Harwig?

Groeten van Johan Berend Willem Aartsen.