Hetty Site

De Wildenborch 2

Oude afbeeldingen verkoop percelen van de Wildenborch
Niet alleen de vorige heel oude afbeeldingen had neef Joop paraat voor Caspar maar ook afbeeldingen van een plattegrond van de gronden om de Wildenborch in 1908. Dat was het jaar dat de bossen rondom de Wildenborch door dhr Brants verkocht werden aan de boeren. Dat had een financiële reden. Zelf hielden ze alleen het kasteel met de mooie tuinen over met, denk ik, het aangrenzende stuk bos richting Kapel. In de winter is de bevroren gracht open voor de buurt. Daar wordt met enthousiasme op geschaatst en gekrabbeld.
Ik heb nooit kunnen denken dat er zoveel verkocht werd. Wat een stukken grond. Opa Eggink ontgon met eigen handen zijn perceel, de boerderij werd niet voor niets de Boskamp genoemd. Ook zwager Berend Jansen van ’t Koeslagbos deed hetzelfde. In plaats van pachtboer waren het nu zelfstandige boeren. Ze waren niet meer afhankelijk van wat de heer van het kasteel wenste.
Joop stuurde mij ook die plattegrond, verdeeld in 32 stukjes. Ik ben er meer dan een halve dag mee bezig geweest. Knippen en plakken. Een stuk van 4 onderdelen kan ik er niet aan vast plakken. Dat zijn waarschijnlijk percelen land aan de overkant van de weg Lochem- Zutphen.