Hetty Site

Boeyink 5 – slot

Op de gracht en vijver bij kasteel de Wildenborch kon en kan goed geschaatst worden.

Generaal Tonnet was zo diep teleurgesteld in burgemeesters en notaris dat hij nogal te keer ging en zelfs strafrechtelijk vervolgd werd door een van de burgemeesters wegens aantasting van diens goede naam.
Daarna besloot hij tot een andere aanpak. Hij liet een foto maken van het uitgezette gezin Boeyink in een door hem gegeven tent van de padvinderij en het kippenhok. Dat zou meer indruk maken dan ze onder te brengen bij familie. Deze foto werd geplaatst in de Telegraaf van 4 april 1934 met een dringende oproep aan de Nederlandse bevolking om hulp voor dit zo verkeerd behandelde gezin Boeyink dat zo verlegen zat om een huisje met een stukje grond. Op 12 april was er al 4500 gulden gestort op een rekening van de gepensioneerde schout bij nacht H.J. Hartman uit Velp die zich beschikbaar had gesteld om dit geld in te zamelen en te verantwoorden.
Boeyink kon hierop een stuk grond kopen om een huis te bouwen en vond het inderdaad vlakbij kasteel de Wildenborch waar hij tot zijn dood in 1974 heeft gewoond.
Generaal Tonnet overleed in 1937 op 70 jarige leeftijd en kreeg op de Vordense Begraafplaats zijn laatste rustplaats.
En zo is het raadsel omtrent de naam J.C.C. Tonnet op de prachtige gedenkplaat op Boeyinks huis opgehelderd.

Het huis waar Boeijink eerst woonde aan de Schooneveldsdijk, werd een tijdlang bewoond door de fam. Nijhof en is begin 70er jaren gekocht van de gemeente Laren door Jurry Braakhekke en Herman Klein Brinke. Beiden zijn helaas al overleden en het huis "de Klompenmaker" is opnieuw verkocht.

Bronnen:
–Brief van J.C.C.Tonnet aan H.M. Koningin Wilhelmina
–Dhr. J. van de Broek heeft in de Vordense Kronyck van dec. 1994 de zaak Boeijink beschreven.
— Erna Bloemendaal
— foto’s: Henk Braakhekke