Hetty Site

De oorlogskranten– 11 mei 1940

‘Mijn vader was bij de Grebbe’, vertelt Niesje, nadat de familie uit Hattem arriveerde op Wim z’n verjaardag. Henry had een grote plastic zak met oude kranten,oorspronkelijk allemaal uit de oorlogstijd, meegebracht. Meneer van Straalen, de vader van schoonzus Tonny, had zich erop geabonneerd toen deze serie uitkwam, een unieke collectie van oorspronkelijke dagbladen 1940-1945. Nu kwam ze deze tegen bij het opruimen van hun zolder. Meenemen naar Canada is geen optie wegens ‘te zwaar’. ‘Misschien heb jij er wat aan’, zei Henry terwijl hij ze mij overhandigde. Helemaal goed. De verhalen uit de oorlogstijd, die door opa, opoe en de rest van de familie verteld werden, hebben me altijd al geboeid.
‘Eén van zijn dienstkameraden is er gesneuveld’, ging Niesje verder over haar vader. Alle familieleden hebben zo hun herinneringen. Pa lag in de buurt van Renswoude en heeft ook de Duitse aanval overleefd, net als ome Hendrik Jan Groot Nuelend. Die moest na de overgave zelfs nog de gesneuvelden helpen identificeren. Oom Sjoerd lag in Amsterdam en die had als kleermaker een functie gekregen. Ik denk dat ook vader Hendrik Jan ergens lag, maar daar heb ik nooit meer over gehoord.
Erg interessant is het om deze uitgaven te bekijken. Ik doe er iedere dag één. Ik weet nu al dat ze straks nog bij een andere geïnteresseerde terechtkomen. Wie denk je? Hoewel alle drie jongens interesse hebben in de geschiedenis is het toch…
Gerhard natuurlijk als eerste! Die heeft altijd al een bijzondere interesse getoond voor de laatste Wereldoorlog. Hij had zelfs het geluk dat op zijn MAVO examen het vak Geschiedenis de 2e WO als hoofdonderwerp had.
Ik ben nu bij 11 mei 1940 waarop de kranten schreven dat er werd gestreden tot de laatste snik.
Het Algemeen Handelsblad meldt een neerstortende Duitse bommenwerper in een Haagse woonwijk en wordt de betekenis van het sirenegeloei bij luchtgevaar uitgelegd. De Amsterdammers wordt aangeraden honden en katten binnen te houden. En wordt er in dezelfde krant een oproep gedaan om zich te melden voor de Burgerwacht. In die tijd had het liberale Algemeen Handelsblad al 46000 abonnees.
Bovendien begon die dag de slag om de Grebbeberg die voor Nederland in een debacle eindigde. Er was gebrek aan munitie, slaaptekort en weigerende geweren. Driehonderdtachtig soldaten sneuvelden. Nederland was nog niet klaar voor deze aanval. De kopjes boven de artikelen: [i]Op de vlucht, SS-ers in de bomen [/i]en [i]Huisvaders ten strijde[/i], zeggen al genoeg.