Hetty Site

De Passion

Opa Eggink, voor ons altijd nog opa uut Barchem, had zijn eigen ideeën over de figuur Jezus. Hij zag hem als iemand die voorop liep bij demonstraties voor het goede doel. Heel anders dan de zachte Jezus, de kindervriend. Toen opa Bijenhof, die bijzonder bijbelvast was, op een verjaardag bij ons op de Boomgaard tegen hem over teksten uit de Bijbel begon, zei hij alleen maar: ’Johan, an de Bergrede heb ik genog’. Hij had wel meer bijzondere ideeën. Zo vond hij sport iets aparts.  Dat je ging sporten om de beste te willen zijn vond hij vreemd. Waarom de beste? Waarom beter willen zijn dan een ander?

Zo zat ik vanavond naar de Passion te kijken. Ik zag een overtuigende Jezus, een stoere Petrus, een twijfelende Thomas, een zachte Johannes, een mooie moeder Maria… Elk jaar is dit oude verhaal weer nieuw.

Zelf veranderen de verhalen voor mij bij het ouder worden. Ik dronk ze in tijdens het vertellen op de lagere school. Vooral meester Berenpas kon dat beeldend en met verve. Ik stond er nooit bij stil dat bij de verovering van het door God beloofde land door de Israëlieten ook veel bewoners van toen sneuvelden. David en Goliath. Het bleef steeds maar vechten. Wat een harde geschiedenis. Maar dat is zo gebleven, net zoals het overal in de wereld  nog steeds is. Zo hoorde ik als kind veel over wat onze ouders en grootouders in de 2e WO meemaakten. Gewoon terwijl we aan tafel zaten of als we speelden. Kinderen vangen alles op. Ik vond het interessant en ook wel spannend. Hoe opa Bijenhof vertelde dat de Duitsers zingend Vorden binnen marcheerden: Und wir fahren… und wir fahren… und wir fahren gegen Engeland’, waarop de omstanders zachtjes antwoordden met: ’Plons plons plons…’.

Pas later besef je dat er vreselijke dingen zijn gebeurd. Ik denk dan meteen aan Elly Sanders die 1,5 jaar bij opa en opoe in Barchem op de Boskamp woonde en zomaar ineens opgehaald werd. We weten hoe het afliep met de hele familie. En waarom? Hoe kon een zo’n man in Duitsland de hele wereld op zijn kop zetten? En we weten intussen dat het verleden zich herhaalt.