Hetty Site

De School op het Hoge

Af en toe denk ik dat ik wel eens mag opruimen. Ken je dat?  Het is alleen zo dat Ik  zoveel oude boekjes met herinneringen tegenkom en neemt de opruimwoede meteen af. Vaak heb ik geen tijd genomen om ze echt helemaal te lezen.

Zo kwam ik het herinneringsboekje tegen van mijn eigen oude school op het Hoge, de School met den Bijbel. Het werd gedrukt bij het 100 jarig bestaan van de school in 1979. Het was het jaar dat onze moeder overleed. Die zomer was er ook de reünie en ter ere daarvan was dit boekje samengesteld. Ik zag dat Jan de Gruijter net als ik met de Oude Notulen van de Passage deed, aan de slag ging met die  de oude notulen van de school op het Hoge. Bovendien waren er de herinneringen van de eerste leerling, een latere leerling, onze zwager Ben Wagenvoort en zelfs een bijdrage van mijn en veler juffrouw van de Hel.

Het waren de notabelen die het voortouw namen bij de oprichting van de school. Baron van de Borch die op kasteel Vorden woonde en mr Brants van kasteel de Wildenborch, ds J. Cordes, mr. Engelberts, Dr. W. Monnik en nog een heer Monnik. Er werd een Commissie voor het Petitionnement opgesteld dat goedgekeurd werd door koning Willen 3. Daarna werd er verder steun gezocht in heel  protestant Vorden en omgeving.

Er was voldoende belangstelling. Ds Cordes stelde de statuten op voor de Vereniging voor Christelijk Nationaal Onderwijs in Vorden en werd in 1878 bij Koninklijk Besluit goedgekeurd.

Er werd geld ingezameld en de school aan de Smidstraat kon worden gebouwd. Het bestond uit twee leslokalen en kon daardoor ook voor meerdere samenkomsten en verenigingen worden benut. Er werd ook een onderwijzerswoning gebouwd voor 12.215 gulden  waaraan de aannemer nog 1000 gulden verlies leed.

Toen kon er een hoofdonderwijzer benoemd worden. Dat werd lastig voor 750 gulden per jaar en daarom werd er bij de volgende oproep de 7 door een 8 vervangen. Dat leverde meer op en werd het uiteindelijk dhr. Bösecke uit Wagenborgen..

Bijzonder was het dat alle onkosten door de oprichters van de school bekostigd werden en door de vele bijdragen vanuit de omgeving en ook verder in het land.. Op 6 mei 1879 begon de school met aanvankelijk 60 leerlingen. Pas in 1917 zou de bekostiging van openbaar en bijzonder onderwijs gelijkgesteld worden.

De consternatie van het bestuur was groot toen bleek dat al heel snel dhr Bösecke werd benoemd als hoofdonderwijzer in Slochteren. Wilde terug naar zijn roots, denk ik dan. Niemand wist dat hij daar gesolliciteerd had. Zo snel al. Ze vroegen meteen om dit af te zeggen en toen hij dat deed kreeg hij als dank een zilveren horloge van 30 gulden. Dhr Bösecke zou nog 29 jaar aanblijven. Toen er in 1880 een hulponderwijzer werd aangesteld voor 525 gulden per jaar vroeg dhr Bösecke loonsverhoging. Dat was tegen ’t zere been van het bestuur en eigenlijk vonden ze dat mevr. Bösecke altijd rijkelijk opgesmukt voor de dag kwam en zagen hierin dit verzoek om meer loon. Maar om dhr. Bösecke niet in verlegenheid te brengen besloten ze inderdaad tot verhoging van zijn salaris.

Wordt vervolgd