Hetty Site

Er is er een jarig….

Vinden jullie ook niet dat ze op van die Schotse baretten lijken.

Pats… het is weer zover… de stroom knapt er weer eens uit. Ik weet meteen wie de schuldige is. Ik heb net de oven aangezet, de oven van ons fornuis dat we indertijd in 1994 samen met het huis overgenomen hebben. Waarschijnlijk is het al een oudje, want ook een van de keramische kookplaten had het al begeven. De afwasmachine en de koelkast waren al vervangen, maar ach…. Een fornuis waar zo’n mooie oven in zit doe je toch maar zo niet weg, dacht ik. Maar nu is het gebeurd met ’t beestje. Altijd weigering op het laatste moment. Ik weet nog niet of het Expert wordt of Modern.nl, maar deze week gaan we op jacht naar een andere.
Ik had nl. grootse plannen. Vroeger toen de jongens nog thuis waren bakte ik graag. Meestal voor een verjaardag of voor een weekend met bezoek. Appeltaart, citroentaart, appelcake, maar ook wel eens soezen. En die lukten altijd in de oven van ons gasfornuis mèt raampje. Dat leek Wim het einde: een oven waar je het bakproces kon volgen.
Afgelopen weekend wilden Agnes en ik zandkoekjes bakken. Maar omdat we nog een paar dikke goudrenetten over hadden van het bakken der appelflappen, stelde Wim appeltaart voor. En lekker dat die was! We legden er eer in mee in bij Susan en Frans waar we op de koffie gingen.
Nu is Wim straks jarig en ik bedacht spontaan om opnieuw te gaan bakken. Soezen zouden het worden, makkelijk zat. Een beetje bloem, wat boter en 5 eieren en dan natuurlijk de slagroom nog. En dan breekt je op dat je wat afgelegen woont en de naaste buren op 500 meter. In de eerste plaats bleek de bloem die ik had broodmix te zijn, met zonnebloempitten nog wel. Verder had ik alleen nog boekweitmeel en oliebollenmix. Ik ging voor de boekweitmeel. Dan las ik het recept niet helemaal goed, want je moet eerst de bloem en boter tot een bal laten worden in de pan, maar ik begon voor die tijd de eieren er al een voor een in te mengen.
Nu zitten de eerste al in de oven van de magnetron. Dat wordt voor jullie dan een verrassing morgen. Zullen het soezen worden of een stuk vlaai van het Vlaaienbakkertje?
Ik weet het intussen al….