Hetty Site

Henry, de vis en Sausage Making Days

We zitten aan de koffie, Wim en ik. Hij gaat zo zijn half uurtje op de home trainer volmaken. We hebben even het nieuws op de tv aan en horen dat het in West Canada zo warm is en ik denk even terug aan een mail uit 2009 die Henry stuurde vanuit Dickson waar ze 6 jaar woonden, lekker dicht bij Fred en Gera en de kinderen. Ze hebben stand-by gestaan bij het rondrijden van de kinderen van en naar de ijshockey en meer….

Henry had het over een haastklus die goed verlopen is. Op de begrafenis van een bevriende Canadees van Nederlandse afkomst is dankbaar en ontroerd geluisterd naar het lied Beveel gerust Uw wegen dat hij op de begrafenis heeft gezongen. De organist – thank you very much, you did a great job–heeft in die ene dag het lied weten in te studeren dat hij hem gemaild had.
Verder vertelt Henry over hun leven daar in Dickson, Canada. Een jaar later zullen we zelf weer eens kijken hoe het bij hen en Fred en Gera is.
De week vissen in Saskatchewan met een groep uit Dickson onder leiding van hun in meerdere opzichten geweldige dominee is Henry bijzonder goed bevallen. Hij vertelde toen:
Een fantastische week was dat. Met een heleboel gezellige kerels uit de omgeving hier en uit Saskatchewan die allemaal op een of andere wijze een vriendschappelijke relatie hebben met Randy Fiege, de dominee hier uit Dickson. ’t Was geloof ik meer dan 35 jaar geleden dat ik op zoet water had gevist en ik had van mijn leven nog geen snoek gevangen. En nu, in 3 dagen, meer dan het gewicht van de dominee(400 lbs(=pounds)= ±180 kg). We mochten er elk maar zes mee naar huis nemen, wat wel jammer was, want ze smaken fantastisch, zonder grondsmaak, zoals in Nederland vaak het geval is.
-Oh ja Hetty, je vroeg je af wat de Sausage Making Days waren. Dat is het jaarlijkse festijn voor de Foodbank van de kerk hier. Via fundraising werden er dit jaar 37 varkens en 7 koeien bijeen gebracht (Gera heeft daar via haar Varkensnetwerk een flink aandeel in), geslacht door een professionele slachterij (gratis) en dan door een grote groep vrijwilligers tot worst, salami en hamburgers verwerkt. De worst en de salami worden dan weer in de slachterij gerookt, waarna alles in de vriezer gaat. Zo’n 150 schoolkinderen in Red Deer die elke dag zonder ontbeten te hebben op school komen krijgen dan toch een ontbijt op school. De rest wordt, net als in Nederland, via de voedselbank verspreid.-
Voor ons ook goed, want via dit soort vrijwilligerswerk, bouw je ook je eigen kennissenkring heel aardig uit.

Wim z’n half uurtje op de home trainer zit er op en we drinken onder Max geheugenspel een tweede kopje koffie om energie op te doen voor een klus in de schuur!! Je hoort er nog van!