Hetty Site

Je Valentijn

De H. Valentijn en zijn discipelen.

Hadden jullie er vroeger wel van gehoord? Valentijnsdag? Ik tenminste niet en dan was wel zo rustig lijkt me. Wat een gedoe. Op de lts hoorde ik de jongens er nooit over maar toen de fusie met het KDC een feit was begon de onrust. Van te voren konden ze al rode rozen bestellen via de leerlingenraad en daar werd veel gebruik van gemaakt. Op de bewuste dag kwamen ze de klassen rond om de rozen uit te delen en zag je sommige meisjes met een hele bos rozen door de gangen wandelen, anderen met eentje en sommigen met niks. Ook de jongens liepen soms wat onhandig met een roos die ze het liefst in de tas gestopt hadden, maar ja… dat konden ze niet maken. En dan maar raden wie de soms stille aanbidder was. Valentijnsdag, de 14e februari was een onrustig dagje op KDC De Zuidoosthoek. De hormonen gierden door de gangen. De 15e was de rust weergekeerd en begon het gewone leven weer. Het zal nu niet veel anders zijn. Ik weet niet of Robin en Eva er al mee bezig zijn, maar…
Dit weekend is Agnes weer bij ons en ja hoor… Bouke is haar Valentijn en dat zal hij weten ook. Er wordt een Valentijnskaart gemaakt. Hij houdt van geel, dus de kaart moet geel zijn. Verder zijn er heel wat hartjes en glitter gebruikt om er een mooi geheel van te maken. En dat samen met een lila envelop met in glitterletters Bouke moet het dus worden a.s. maandag. Ze heeft er vast succes mee.

Twee Valentijn legendes:

Volgens de legende kwam een jong paar bij bisschop Valentijn met het verzoek hen te trouwen. De man was een heidense soldaat, de vrouw een Christen. Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer en huwde het stel. Al gauw kwamen meerdere paren met hetzelfde verzoek. Hij werd aangegeven en gearresteerd. Toen hij voor de keizer moest verschijnen probeerde hij die te bekeren. Claudius voelde zich beledigd en liet Valentijn martelen en onthoofden. Dat gebeurde op 14 februari, maar het jaar is onduidelijk. Voor het vonnis werd uitgevoerd, zag hij nog kans het dochtertje van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen. [i]Van je Valentijn,[/i] stond erop.

Volgens een ander verhaal kwam een cipier (of de stadhouder van Rome) bij de toen al in de gevangenis zittende Valentijn met het verzoek zijn blinde dochter te genezen. Valentijn zorgde voor een geneesmiddel, maar dat werkte niet. Op de dag van zijn onthoofding probeerde de vader van het meisje nog wanhopig het vonnis tegen te gaan, maar tevergeefs. Na Valentijns terechtstelling ontving het meisje een klein briefje van Valentijn, waaruit een gele bloem viel (als mensen hem om raad vroegen gaf hij hen een bloem, vandaar de bloemengroet op Valentijnsdag). Op het briefje stond [i]’Van Valentinus’ [/i]en direct kon ze weer zien. Volgens de legende werd de vader daarna bekeerd tot het christendom.