Hetty Site

Kniepertjes

‘Ik make altied ballechies van ’t beslag’, zegt Doortje, een van mijn mede- zwemsters na het aquajoggen bij de koffie. ‘Dan druk ik ze plat en dan geet ’t in ’t iezer’. ‘En ik maak juist altijd dun beslag. De kniepertjes worden dan zo lekker dun en knapperig’, zegt Anja. De laatste keer voor de vakantie is de groep, die na het zwemmen gaat koffiedrinken, wat groter dan anders en de Drentse lekkernijen die horen bij deze tijd van het jaar worden besproken. Kniepertjes bakken is een echt Drents gebruik. Iedereen heeft wel een wafelijzer. In het oude jaar worden ze gewoon plat gepresenteerd, het oude jaar is immers geweest, heeft geen geheimen meer. Maar met nieuwjaar worden de rolletjes gegeten, het komende jaar heeft nog van alles voor ons in petto wat nog onbekend is, dus zijn ze nu nog opgerold.
Buurvrouw Geesje maakt altijd spekdikken, dat is meer een Gronings gebruik. Het zijn wat dikkere wafels met plakjes worst er in, hartig dus. Maar al deze streekrecepten worden in een wafelijzer gebakken. Ik heb geen wafelijzer en heb ze ook nog nooit zelf gemaakt. Meestal krieg ik een trömmelken röllekes van Diny, want ook in de Achterhoek worden ze gebakken.
Eh… wat ik doe? Ik bak op oudejaarsdag alleen appelflappen gevuld met een dikke plak goudrenet. Tegenwoordig komen de buurjongetjes Frank en Tim me vaak helpen. En onze eigen jongens… komen langs om ze te proeven.

Recept kniepertjes? Klik op de titel…