Hetty Site

Ome Jan, hier nog op de Boskamp

Ach weer zo’n foto waarbij je bijna heimwee krijgt naar de geur van de deel en de koeien.
Zo te zien is het een zondag, want ome Jan heeft te nette kleren aan voor een door de weekse dag. Maar ook op zondag moeten de koeien gevoerd.
Vaak kregen de koeien ’s winters na het melken nog een soort koek. Daar waren ze gek op!
Ik vraag me alleen af wat dat voor groen spul is midden op de deel. Geen hooi of persvoer in elk geval. Het zouden knollen kunnen zijn. Ik voel meteen m’n handen koud worden. Die knollen werden eind oktober, begin november geplukt. Ja gewoon met de hand. Je nam een vierkant van bv 10x 10 m en begon ze uit de grond te trekken en in het midden op een hoop te gooien. Soms vroor het al en met handschoenen aan kon je niet plukken. Pa had de methode ontdekt om geen tè koude handen te krijgen door de armen eerst wijd te doen en dan met een flinke klap een keer of 6 om je eigen lichaam te slaan zodat het bloed goed naar je handen stroomde. Ach….

Again a picture at the Boskamp. You almost get nostalgia to smell the "deel", barn, with the cows.
I think it has to be a sunday evening, because of Ome Jan’s clothes, to nice for a weekly day. But… also on a Sunday the cows need their food.
In winter the cows get their extra cooky after milking time. They were very fond of it.
I’m just wondering what kind of food it is in the middle of the deel. No hay or silage I’m sure. It might be a kind of tubers(?)
And I’m feeling my cold hands again. About the end of Oktober at de Boomgaard we had to take the tubers from a part of 10 x 10 m and pull them out and throw them on a pile. You couldn’t do that with gloves and sometimes it was freezing already. Ach….