Hetty Site

Over Chagall en spraak….

Vakantie kan je opfrissen, je ziet en hoort nieuwe dingen. Rust doet goed en laat je weer anders tegen je leven aankijken. Ik weet dat Jan de Korte, onze dominee, het liefst een rustig plekje op de berg verkiest in zijn vakantie, maar dat Margriet hem ook wel tot andere activiteiten aanzet.
Zo begon Jan de Korte zijn inleidend woordje gisteren met hun bezoek aan Mainz op de terugweg van hun vakantie . Ze hadden daar een kerkdienst bijgewoond en waren beiden onder de indruk van de glas- in- loodramen die Chagall helemaal aan het eind van zijn leven maakte voor deze kerk. Hij liet ons meegenieten door een beamer aan te sluiten op de laptop
Op deze manier kreeg Pinksteren een extra dimensie. Ik had nooit het verband ontdekt tussen de spraakverwarring bij het bouwen van de toren van Babel, waardoor de mensen zich over de aarde gingen verspreiden zoals Genesis vermeldt, en Pinksteren wanneer mensen vanuit heel veel streken, die verschillende talen spreken, bij elkaar zijn en allemaal begrijpen wat er verteld wordt.
Voor mij denk ik dat het verhaal van de spraakverwarring van Babel door overlevering ontstaan is. Je kunt iets zeggen en dat kan verkeerd opgevat worden en dan heb je al onenigheid. Met Pinksteren is het wel anders want dat is opgeschreven door mensen die er bij waren.
Toch moet ik hierbij onwillekeurig aan Riet denken die geen woord over de grens spreekt, maar overal in haar eigen taal, het Sallands, praat. Ik maakte mee dat ze met een Ierse aan de praat kwam in Nieuw Zeeland. Ze spraken ieder hun eigen taal en ze begrepen elkaar volledig. De intentie doet dus ook wat.