Hetty Site

Qumran

Zou deze avond nog wat nieuws brengen? Vanavond kwam Pieter Bloemberg ons, dames van Passage Zuidbarge- Rietlanden, vertellen over de Dode Zee rollen die in 1947 door een herdersjongen Mohammed Ahmed el- Hamed bij Qumran gevonden werden. Twee jaar geleden hoorde ik hem al in Emmen- oost over dit onderwerp vertellen voor we met een groep naar Het Drents Museum zouden gaan om de expositie over en enkele stukken van deze beroemde Dode Zee rollen te bewonderen. Hier had hij ook meegewerkt aan het tot stand komen van deze uitzonderlijke expositie.
Maar opnieuw wist hij ons allemaal te boeien met zijn levendige trant van vertellen of moet ik het doceren noemen, want met zijn opbouw zat het wel goed.
We kregen in deze paar uurtjes gedegen les en het was mooi te horen dat de boodschap in de bijbelboeken zoals die van de profeet Jesaja en Daniël zoals die gevonden werden niet afwijkt van wat wij in het oude Testament tegenkomen. Ondanks alle vertalingen van Hebreeuws naar Grieks naar Latijn naar Duits( Luther), naar Nederlands blijft de boodschap dezelfde. Ook Flavius Josefus die in de tijd van Jezus in Israël was heeft uitgebreid deze tijd beschreven, ook het leven, sterven en de opstanding van Jezus.
In 2011 zijn we zelf met een georganiseerde reis in Israël geweest en op veel plekken waar Jezus geweest is, las onze gids Patrick Harlaar de betreffende stukjes uit de Bijbel. De meeste indruk , behalve dan het gezicht op Jeruzalem vanaf de Olijfberg, maakte de berg der Zaligsprekingen op me hoog boven het meer van Tiberias, misschien kwam het mede door het zingen van een groep Japanners in de kerk van de Aankondiging, zóó mooi! Nu ik al deze bijzonderheden hoorde over Qumran, de Jesajarol en de werken van de Romein Flavius Josefus komen alle herinneringen aan die indrukwekkende reis weer boven. Er waren meer dames die al eens met een reis naar Israël geweest waren en ook die Qumran bezochten. Dat heb ik dan gemist. Wie weet kom ik nog eens in de gelegenheid?
Dit was voor ons een heel waardevolle avond die we niet licht zullen vergeten. Dank aan de heer Bloemberg.