Hetty Site

Spanakopita met tzatziki

Ik geloof dat ik nog wat ouderwets ingesteld ben. Ik hou niet erg van veel veranderen. Tussen de middag kijken we tussen half 1 en 1 uur ook altijd even wat de tv kok van die dag klaarmaakt. Volgens haar of hem zijn het maaltijden die je in een half uur klaar kunt maken. Als ‘zij ‘aan de beurt is ziet Wim met argusogen hoe ze grote stukken van de prei of andere groenten wegsnijdt en in de afvalbak kiepert. De ‘man’ gaat er zuiniger mee om en dat kan Wim waarderen.
Toen ik gisteren de lijst met ingrediënten zag met feta en filodeegvellen wist ik het zeker. Dat ga ik zeker níet maken. Maar ik keek het hele proces toch af en uiteindelijk leek het me toch ineens interessant. Ik heb wel eens feta geprobeerd op te bakken in blokjes, smaakte nergens naar, maar nu zag ik dat het door de groente en kruiden gekruimeld werd. Zou ik het toch..?
Vanmorgen deed ik de wekelijkse boodschappen en dat is op zich al een hele klus. Maar ik heb in deze corona tijd een angst om in winkels te komen. We gaan dan ’s morgens om 9 uur, is het heel rustig bij de Lidl, de grootste van het Noorden heb ik ergens gelezen. Wim rijdt mee maar blijft in de auto op me wachten om de drie grote tassen later in de auto te tillen. Het recept zat in mijn hoofd. Wat dacht je? Nergens die filodeegvellen te vinden. Moet ik er nu voor naar Albert Heijn of de Jumbo? Misschien heeft de Spar hier dichtbij ze ook wel. Die heeft het lekkerste brood en verder ook alles wat je nodig hebt. Moeten we zuinig op zijn. En…daar is het nooit erg druk. Ik geef de moed nog niet op.
Heel lang heb ik me aan de recepten van mijn moeder gehouden of van Anda. Zij gaf ze weer door die ze van Herma kreeg. Een van de toppers is nog steeds de zuurkoolschotel met bananen, maar ook de chili con carne mag er van mij in blijven net als de nasi volgens Wims recept al had hij er steeds commentaar op. ‘Eigenlijk’ begint hij dan, ’moeten er nog gebakken bananen bij, hadden we aan boord altijd.’ Maar zijn pindasaus, recept mevr. van Straalen, is nog altijd beroemd in de familiekring.
Het wordt tijd dat hij in de keuken de scepter weer kan zwaaien.

Foto: Deze spinazietaart, want dat is het, is met rundergehakt en bladerdeeg. Lijkt me ook wel wat.