Hetty Site

‘Stichting Papoeajeugd naar School’ bestaat 25 jaar!

“Kiek… “, zegt Wim als hij deze week de krant leest, “zundag mo’w maor es naor de Pauluskerkerke. De Stichting Papoeajeugd naar School besteet 25 jaor. Daor he’w toch wat met. Dat wodt daor evierd.” En zo staan we vanmorgen al bijtijds op en voor tienen zijn we al bij de kerk. We hebben niet goed gelezen. Het is zo rustig en het blijkt dat de kerkdienst pas om 11 uur begint in verband met de gasten die vanuit het hele land komen. Maar er zijn meer vroege bezoekers want er moet geoefend worden met het koor.
We laten de sfeer van deze vrij sobere r.k. kerk over ons heen komen. Giel Sertons de zeer actieve voorzitter van de Stichting, komt ons zelfs even groeten. En dan begint de hele ceremonie. Ik moet zeggen dat het wel wat heeft een kerkkoor dat al zingend van achter uit de kerk binnenkomt gevolgd door Monseigneur Niko Adi Seputra, de aartsbisschop van Merauke, pastor Hengky Kariwop en pater Piet van Mensvoort, omringd door hulpjes in eveneens witte kleding en Giel Sertons met de bijbel. Het wordt een echte viering waarin het werk van de Stichting Papoeajeugd naar School middenin de belangstelling staat. Mooi om te horen dat de stichting praktisch alleen uit vrijwilligers bestaat. Voor 180 euro per jaar kan er al een jongen of meisje een middelbare schoolopleiding volgen. En er is controle over wat er precies met het geld gebeurt. De reisjes die ze maken, worden allemaal uit eigen zak betaald. Dat is bij andere organisaties wel anders.
En zo zitten we in één week twee keer in een Rooms Katholieke kerk.
Iedereen wordt uitgenodigd om na de kerkdienst mee te gaan naar de tuin om deel te nemen aan de brunch. We treffen Herman, een medezanger van Valerius maar ook Herman Levelink van de Eemslander shanty’s met Dinie en we voelden ons opgenomen binnen deze warme gemeenschap. We horen van deze insiders nog een aardig opmerking over de aankoop van de grond voor de bouw van deze kerk. De priester had zijn priesterkleding maar omgewisseld voor z’n gewone kloffie om problemen bij de koop in het centrum van Emmen te voorkomen. In de kerkdorpen om Emmen heen waren wel R.K. kerken, maar tot dan had Emmen zelf dat niet.
En zo hebben we de rest van de dag vrijaf. Na de koffie met cake, de soep met broodjes en de kroketten hoeven we ons niet meer te bekommeren over eten vandaag.