Hetty Site

Van klompen tot kangaroos 24

Weer een berichtje uit Down Under. Ruud heeft het nieuwe jaar ingeluid met een partijtje zwemmen. Het was meer dan 35 graden en hij zocht een van de meren op in de buurt, Ready Lake. Er was een mooi groen grasveld bij met toiletvoorzieningen
Het was niet druk, er waren slechts 2 families.
En…. de zwemtest was positief. Met al het ijzer in z’n benen zonk hij niet en bleef drijven. Hij genoot ervan en probeerde alle zwemslagen uit.
Farm: 6 kalveren werden er nog geboren en hij zoekt 40 koeien uit om te verkopen.
Wegens de droogte en branden koopt hij nog meer hooi in. Afgelopen voorjaar is hij zuinig geweest met irrigatie water en kan zo in de herfst 100 ha bevloeien, normaal bevloeit hij 300 ha.

Ruud vertelt: Voor 2014 had mijn farm net als zijn buren door te bevloeien altijd groene weilanden rondom het huis en melkstal. (zomers 70 ha.)
Branden, grasbranden, daar dacht je niet aan. Ook was de farm begrensd met kanalen van het waterschap.
Maar in 2014 is alles veranderd. De kanalen zijn dicht gegooid, mijn irrigatiesloten zijn vervangen door grote buizen, 8km.
Ook de prijs van water heeft er toe geleid dat ik nu geen groene weilanden meer heb gedurende zomermaanden.
Wat nu nog staat is verdroogd en er is nu een risico dat het kan branden.
Verleden week rukte de Macorna brandweer uit. Ze gingen naar mijn buren, zo leek het vanwaar ik stond bij de melkstal.
Later, ik was klaar met melken, ging ik naar de brand. Het was bij Mick. Politie en 5 brandweerwagens uit de streek waren druk bezig met het blussen van een grasfire. Gelukkig weinig schade. Een stuk wei en een 100 m afrastering verbrand.
De volgende dag hoorde ik van Mick, dat de inspecteur van de brandweer verklaarde dat het was aan gestoken, de 2e tweede aangestoken brand in de omgeving…

Over de grote bosbranden vertelt Ruud dat Australië elke zomer bushfires heeft, veroorzaakt door mensen of door onweer. Het behoort bij de natuur van Australië. Sommige bomen en planten hebben de hitte van het vuur nodig om te ontkiemen.
De Aboriginals staken 40 000 jaar geleden al stukken in brand om zichzelf en dieren te beschermen tegen deze bushfires.
Deze huidige techniek noemen we back burningen.
Wij, Europese immigranten van de laatste 200 jaar, houden niet van branden. Met name de laatste jaren wordt dit minder gedaan. (politiek en de groenen)
Zoals het nu ervoor staat brandt er gemiddeld in Australië 280.000 ha af. Dit seizoen begon het al vroeg in september in Queensland. Nu zijn het al 3 miljoen ha en nog 2 zomermaanden te gaan
Er zijn al meer dan 2000 huizen verloren gegaan en 23 mensenlevens. Experts zeggen dat gezien de grootte van de branden dit erg goed is.
In 2009, Black Saterday in Victoria, verloren 200 mensen het leven. ‘s Middags begon een brand, het was 40 graden en met een hete harde noordenwind ging het met een ongelofelijke snelheid door een vallei. In enkele minuten zijn hele dorpen en 160 mensen verbrand.
Nu zijn de aantallen verloren vee, schapen en koeien, nog onbekend en zal wel weken duren voor men deze cijfers heeft. De schatting is 100000 stuks
De University of Sydney had uitgerekend dat men het verlies aan alle dieren, dat is van muizen,salamanders ,hagedissen,koala’s, kangoeroes, possums en zo 1 biljoen zal zijn.
Cijfers zeggen niet veel totdat de tv camera een dorpje van 65 huizen laat zien. Volledig verbrand, net voor de Kerst in de ADELAIDE HILLS SA, geen mensenlevens.
Voor de kust van S A ligt het eiland genaamd Kangeroo eiland, de helft is afgebrand.
WA, Tas ,Qld, NSW en Vic hebben bushfires.
ABC tv houdt ons de hele dag 24 7 op hoogte wat en waar de branden zijn. En dan is er ook nog de rook in lucht. Op mijn farm ik heb ik de laatste 3 dagen slechts een 1 km zicht.
Canberra heeft al 2 biljoen $ beschikbaar gemaakt voor de wederopbouw van de verloren gebouwen, wegen en bruggen enz.
Maar toch word ik eigenlijk kwaad om die Political parties. Al 10 jaar lang lopen ze te vechten en er wordt niks gedaan. Australia wordt warmer en droger is de verwachting. Een alles omvattend langdurig 20 en 30 jarenplan is er niet.
Of deze grote bosbranden dan eindelijk een plan oplevert dat door alle partijen wordt ondertekend en de aankomende 10, 20 jaar wordt uitgevoerd, dat zie ik in 2020 nog niet gebeuren.

Ruud eindigt vaak met de opmerking dat we, en vooral ma Josien, zich geen zorgen over hem en zijn broer en familie daar hoeven te maken.