Hetty Site

Verrassing!

Uitleg bij de melkrobot.

Het was de tijd voor ons verrassingsuitje met onze dames van Passage Zuidbarge- Rietlanden. Onze reiscommissie had iets uitgedokterd en wij lieten ons graag meevoeren.
We hoefden dit keer niet ver. We volgden Hilly en kwamen in Wezup uit bij de biologische veehouderij-kaasboerderij van Albert en Gea. Leuke ontvangst met koffie en thee en leuke uitleg over de boerderij en het kaasmaken in het Drents bij beelden met de beamer. Van de 3000 liter melk worden 30 kazen gemaakt. Nu zitten ze op een 300 kazen per maand. Er wordt als bemesting alleen mest van eigen koeien gebruikt èn… er wordt witte klaver verbouwd die zou stikstof produceren.
Albert en Gea timmeren aardig aan de weg. Er zijn zelfs Japanners op bezoek geweest om te weten hoe de biologische kaas geproduceerd wordt . Deze Japanner had zelf zes biologische bakkerijen in Japan en was onder de indruk van de koeien die helemaal tevreden op deze boerderij leven, no stress! Je kunt er ook met een groep een workshop kaasmaken volgen en mag je je eigen kaas mee naar huis nemen. De helft van hun melk wordt gebruikt voor het kaasmaken en de ander helft gaat naar de fabriek.
Daarna mochten we mee het bedrijf rond. We zagen de melkrobot aan het werk, de pasgeboren kalfjes, de koeien die op hun gemak naar believen op een plek in de stal lagen of buiten rondliepen.
In een gesprekje met Albert vertelde hij dat hij bij zijn ouders ook de boerderij van vroeger had meegemaakt. Zijn moeder sjouwde de melkbussen, zo vertelde hij. Die was het sterkste. Maar het biologisch boeren was altijd zijn wens geweest en als het melkquotum er af gaat straks, gaat hij meer koeien houden, zo’n honderd. En zeg nou zelf… met een robot wordt het er wel gemakkelijker van.