Hetty Site

Zwolle…. Hattem

Dit stukje uit een blad van Heemkunde Hattem was in het Hattems geschreven. Ik geef nu maar de Nederlandse versie. Misschien is het voor niet- Hattemers wat gemakkelijker te ontcijferen.

In het jaar 1786 trokken op 30 augustus 300 gewapende Zwolse burgers naar Hattem. Dat zat zo: De stad Hattem had onenigheid met de Staten van Gelderland en toen die besloten om de stad te bezetten, deden de Hattemers een beroep op de vrijkorpsen in de omtrek. De hulp kwam: 100 man uit Kampen, 100 uit Wijhe en zo meer. De Zwollenaren voerden vier stukken geschut mee. 1000 scherpe patronen, duizend pond kruit, zandzakken en wat verder nodig was.- Maar intussen waren de Gelderse troepen na een kort gevecht de Homoetse poort binnen gedrongen en hadden de verdedigers zich teruggetrokken op de IJssel en op het Kleine Veer.
Het voorval wat ik nu beschrijf speelde rond 1908 commandant Vernimmen van ‘Pro Patria’ zeker door het hoofd toen hij het besluit nam om met zijn korps ook eens een tocht naar Hattem te maken.- En net als toen trokken ze de Kamper poort uit zo op het Katerveer aan.
Maar eerst zou er in het Engelse werk nog een oefening gehouden worden. Een deel van de manschappen had zich afgescheiden en zich verschanst op een eilandje. Dat moest worden ingenomen. Maar dat viel niet mee want de verdedigers hadden het bruggetje er naar toe voorzien van een briefje met het opschrift: ’opgeblazen’. Dan moest het maar geprobeerd worden met bootjes, maar die waren weggehaald.
Gezamenlijk trokken ze toen met de pont de IJssel over en recht op het Station Hattemerbroek aan en daarna over de Gaedsberg naar de Trijzelenberg.- Daar werd weer even oorlogje gespeeld, kregen ze les in tirailleren en toen zou het op Hattem aan. De manschappen hadden al goed schik bij het vooruitzicht om Hattem eens even goed op stelten te zetten. Ze hadden ook al aardig dorst gekregen want ze hadden sinds Zwolle nog niks gehad en zo trokken ze vrolijk verder onder het zingen van het Zwolse volkslied, begeleid door de hoorn en de trommel: Diiene met de musse en de waterbusse, waeterbusse, waterbu… sse enz. – Dat ging best tot aan de spoorwegovergang van het lokaal spoor. Maar toen was het – Halt!-
Alles wat Hattem aan veldwachters en politie bezat stond daar opgesteld. De toegang tot de stad werd ontzegd. Het bezoek werd niet op prijs gesteld.
De burgemeester was zeker bang dat de Dijkpoort die net door meneer Heufer werd hersteld, weer zou worden afgebroken.
De terugtocht zoals in 1786 op ‘t Kleine Veer kon niet doorgaan. Pro Patria moest zwaar dorstig dit keer dezelfde weg nemen als die waarlangs ze gekomen waren.
’t Was wel sneu voor de kommandant. Hij had na de gebeurtenissen van een goede honderd jaar geleden een andere behandeling verwacht. Maar ondank is ’s werelds loon.

Foto: De Dijkpoort