Hetty Site

Suze

Voor Dirk hebben we jarenlang poes Suze gehad. Zo genoemd naar ons Canadese nichtje Suze.

Ze heeft bij ons een hoge leeftijd bereikt maar ik weet nog dat ze eens weg was… gewoon helemaal weg. De vorige dag had ze nog een heel stuk van de dag onder de tuintafel gelegen. Ik dacht zelfs een moment dat ze wel heel stil lag en raakte haar even aan, maar toen deed ze toch haar ogen al soezend open. Ze had met de hitte een zware tijd, onze toen 19-jarige Suze.

Ooit haalden we haar met broertje Tommie op bij een boerderij in Geesbrug. Collega Martine had gezegd dat zij daar jonge poesjes hadden. Er bleken drie schattige kittens te zijn om uit te kiezen. We kozen dus Suze, de driekleur en Tommie, de rooie kater. We waren net thuis toen we al spijt hadden dat we de derde ook niet hadden meegenomen. Wij dus weer terug en ook de zwart- witte Miesje kwam  aan het Schoolpad wonen. Met Miesje en Tommie is het niet erg goed gelopen. Miesje verongelukte en Tommie was op een dag gewoon weg, maar Suze overleefde alles. Ik vertelde op school vaak over onze menagerie. Vier keer kreeg Suze een nestje waaruit ook Loeder stamde. Beiden zijn toen gesteriliseerd.

’Weet u wel hoe ze dat doen?’, vroeg een brugklasleerling me, toen ik vertelde wat er zou gaan gebeuren. Hij mocht wel eens helpen bij de dierenarts en begon uitvoerig en aanschouwelijk uit de doeken te doen hoe het in zijn werk ging. ‘Dan binden ze haar aan de vier…’. Ik wilde de rest niet horen.

Alle kittens kregen een goed tehuis. Loeder, een dikke zwarte poes, was een echte buitenkat en kwam alleen binnen voor een lekker hapje. Maar moeder Suze hield van gezelligheid.

Maar nu was ze weg, helemaal weg. Ze kwam die morgen haar lekkere hapje niet halen en gisteravond had ze ook niet al spinnend bij Wim op de bank gezeten met haar voorpootjes op zijn dijbeen, zoals gewoonlijk. We besloten dat ze ergens dood moest liggen. Katten verstoppen zich als ze dood gaan.

Tot Wim tussen de middag de schuur binnenging en daar iets hoorde achter de badkamerdeur van de studio. Daar zat de afgeschreven Suze, zo levend als een 19 jarige kat kan zijn. Die avond zat ze dan ook weer op haar geliefde plekje. Ze bleef nog even….