Hetty Site

Klus geklaard…

We hebben al minstens een jaar geen kippen meer. Ik mocht ze graag om het huis en op het erf zien lopen. We hadden er soms zoveel dat de hulstboom ’s nachts vol zat met kippen en hanen. Is lang goed gegaan maar de laatste jaren gooiden  vos en steenmarter roet in het eten. Dus  jammer dan…. Geen eigen eitjes, die halen we nu bij Anja. Moest even terugdenken aan glorieuzere tijden.

Toen klonk er eens  een onheilspellend gekakel vanuit de kippenren. Zou ik misschien een kip moeten redden, dacht ik al.. Ik erheen… maar kon niets aparts ontdekken. Ik klapte eens in de handen om te zien of er een roofvogel wegvloog, maar niets… helemaal niets bijzonders te zien. Toen kwam ik Wim tegen….. ‘Die verrekte broene kippe… dat zit weer broeds te wean… daor he’w niks an… den geet vot… ik belle Jans ‘. Dus daarom was de kippenfamilie van streek. Wim had met geweld zo’n kriel van het nest af gejaagd. ‘Zaten er eieren onder dan?’ Wim liet me er drie zien. Die konden niet ouder zijn dan een dag.
Enfin… hij belde Jans en die zou de volgende  morgen om 9 uur de kip komen vangen en meenemen. Buurman Jans weet altijd raad en schudt wel eens z’n wijze hoofd als hij weer eens op moet draven voor een kippenprobleem. We zullen het hem niet meer aan doen om een grote haan te moeten vangen en slachten. Daar was hij al eens met bebloed gezicht en handen vanaf gekomen. Nu zorgen we wel dat ze wat kleiner zijn als we ze brengen. Sinds de truc met de honden bench vangen we ze wel zelf maar als Jans ze loslaat in het “zwienenhok’ en later weer moet vangen is dat een spektakel want die voelen al aan dat hen niet veel goeds te wachten staat.
Die volgende morgen ging Wim de kippen voeren… liep die bewuste kip gewoon bij de anderen in de ren. Jans hoefde niet te komen.

Dacht ik…. Binnen een kwartier zat de dame weer op haar nest en was niet meer in beweging te krijgen. Even later kwam buurman Jans. Met een speciale handige greep pakte hij de kip op en die ging in de jutezak. Eerst maar een kop koffie en bijpraten…
Ik wist het zeker,  die kip gaat  straks in hun grote kippenhok gewoon door met broeden..