Hetty Site

De laatsten der Mohicanen

Tante Geertje l. 90 jaar en oma van der Kolk r. 94 jaar, tussen Gerda l. en Niesje in.

"Ja, dit is onze Laska…wij hebben niet veel fantasie…we hebben altijd een Laska", zegt Gerrie, wanneer we bij hun boerderijtje arriveren. De kleinzoon heeft ze op de arm, want Gerrie en Gerrit passen op zoals het goede grootouders betaamt. Vroeger woonde opoe bij je in. Dat was nog gemakkelijker met oppassen, maar dat had ook weer zijn nadelen. Kleindochter Inti (= zonnetje) is binnen met opa Gerrit. En zo praten we weer bij terwijl Inti met een klein hengeltje visjes aan het vangen is uit zo’n kartonnen vijvertje op de lage tafel tussen ons in.
Er zijn mannen bezig om een nieuw dak met pannen over het riet aan te brengen. Het oude riet blijft zitten vanwege de goede isolatie. Moeten we maar eens onthouden!
Na de lekkere broodjes tussen de middag gaan we naar Wezep naar tante Geertje die samen met moeder van der Kolk tot de "laatsten de Mohicanen" behoort in de van der Kolkfamilie. Binnen een half jaar tijd hebben we nu al twee keer de neven en nichten bij elkaar gehad. Erg leuk! Jacomijn is degene waarmee ik via email en mijn site regelmatig contact heb! Er worden heel wat herinneringen opgehaald
Dan gaan we met Ben en Niesje mee naar huis. We vertellen dat Robin bij ons in het winkelcentrum in de vitrine van een makelaar bij plaatjes van huizen die hier te koop zijn een groot vierkant huis ontdekte met een groot balkon. Hij vroeg: "Hebben jullie in dàt huis gewoond, oma"? Ik snapte hem eerst niet, maar toen zei hij: "Ja met dat balkon waar jullie er eentje over de rand lieten hangen"!
Toen begreep ik hem. Kort geleden was hij met ons in Hattem en wezen we hem het huis aan waar de jongens van der Kolk geboren waren. Ook het balkon, waar ooit Wim en Piet om de beurt Ben over de rand lieten hangen om te kijken wie dat het langst vol kon houden, had zijn interesse! Dit Emmense huis op het plaatje leek er inderdaad precies op.
Ik vroeg Ben:"Waarom liet je ze dat toch doen? Was je niet bang"? "Och", zei Ben,"Piet zei dat me helemaal niets kon gebeuren en dat geloofde ik gewoon"!