Hetty Site

Een explosie….

Er is bij ons een explosie van coloradokevers.. en we hebben niet eens aardappels. Op het land van boer Bloeming stonden jarenlang aardappels. Ik snapte dit nooit omdat dat vroeger nooit gebeurde. Slechts eens in de 5 jaar werden aardappels op eenzelfde stuk grond gezet. Maar tegenwoordig wordt er voor van alles en nog wat gespoten, ook tegen die gevreesde aardappelziekte. Voor het eerst staan er uien. Boer Bloeming is overgestapt op biologisch dynamisch boeren. Ik heb begrepen dat het 3 jaar duurt voor je jouw producten zo mag noemen. Tot mijn verbazing zagen we tussen die heel kleine sprietjes ook aardappelen opkomen die van vorig jaar waren achtergebleven. Er is al een aantal keren weer de grote spuit overheen geweest, waarschijnlijk nu met een biologisch afbreekbaar middel. De aardappels zijn inderdaad verdwenen, maar nu worden wij overspoeld met coloradokevers. Ze hebben waarschijnlijk net tijd gehad om eitjes te leggen op het opschot van de aardappels van vorig jaar. De aardappelplantjes zijn nu weg. Ik las net dat je aardappelvelden minstens 500 m uit elkaar moet hebben anders vinden die kevers ze toch nog. Boer Huizingh heeft een groot stuk aardappels aan de overkant van de Bargerweg, 150 m verderop. Zo slim zijn onze kevers dus nog niet. Trouwens, die coloradokevers hebben daar geen schijn van kans. Hier wordt nog veel gespoten
Nu kruipen die zoekende coloradokevers tegen ons huis op, ook tegen het vliegengordijn in de deuropening en Wim vond er al een aantal binnen. Hij werd er onrustig van. Hij kende de coloradokever niet eens die lang geleden met de aardappels meegelift zijn vanuit Amerika.
Ik wel en met mij alle kinderen van boeren afkomst. Deze week herinnerden Diny en ik ons het vangen van die kevers van onze aardappelen. Dat deed je in de jaren 50 gewoon met de hand. Als we er ieder 3oo van die gestreepte kevers hadden gevangen kregen we een abonnement op het zwembad In de Dennen dat in die jaren 3 gulden kostte. Pa telde ze niet eens na. Er ging een scheut petroleum op en de brand er in.
‘Ik denke da-w dat abonnement zo ok wel ehad zollen hebben’, dacht Diny. Daar was ik nog niet zo zeker van.