Hetty Site

Afsluiting van het jaar met V en T.

Afgelopen donderdag vierden we als V en T het einde van het seizoen. Het laatste onderwerp van de zeven deugden was: Liefde, zeker niet de minste na onder meer rechtvaardigheid en matigheid. Dit keer de liefde voor de natuur door een biologische boer uit te nodigen en een duurzame maaltijd te bereiden. We hadden als werkgroep afgelopen september al eens kennis gemaakt met de Aanschuiftafel op de biologische boerderij op het Leeuwerikenveld. Het bleef voor Annie en mij bij tafel dekken, maar dat was voor 51 mensen ook al een klus. Alberta van de biologische boerderij en de ‘Aanschuiftafel’ kookte voor ons, bijgestaan door een paar vrijwilligers. Maar eerst hield Wouter Kamphuis van deze boerderij een lezing over zijn bedrijf dat ook groentepakketten klaarmaakt voor heel wat mensen in de wijde omgeving. Met zorg worden de groenten verbouwd. Hij vertelde over de wisseling van de verschillende gewassen, waarbij op een natuurlijke manier de stikstof in de grond komt, eerst haver en dan de klaver met gras zorgen hiervoor. De eigen koeien, met horens nog, zorgen voor een gedeelte van de mest. En natuurlijk was er een stand met vergeten groenten zoals aardpeer, schorseneren en pastinaak.
Daarna verkasten we van de kerkzaal naar de gedekte tafels. Na de brandnetelsoep en de hutspot met klapstuk kregen we als toetje griesmeelpudding met stoofpeertjes. Het was meer dan lekker. Annie praatte het geheel mooi aan elkaar, ze memoreerde aan de andere mooie middagen die we hadden. Bovendien stonden we stil bij het overlijden van Roelie Manrho en Marry Stegeman die beiden de werkgroep Vorming en Toerusting mee hielpen vormen.
Ik had me laten inspireren door het groente/ bloemstuk van Annie bij de Passage en maakte iets degelijks ter opluistering van deze feestelijke maaltijd. De nieuwe tulpenkleedjes en echte tulpen op iedere tafel deden het goed, gaf een lentegevoel. Het werd zo een mooie afsluiting. Nu weer verder brainstormen voor het volgende seizoen….