Hetty Site

Bervo

Op deze foto uit 1925 het gemotoriseerde echtpaar Groot Enzerink- Joolink. De beschikking hebben over een motor, of zoals dikwijls werd gezegd een stoomfiets, was in die tijd iets bijzonders.

In [i]Karel Overijssel[/i], het boek over de verzetsman uit Vorden, gaat echt niet alleen over zìjn leven maar over dat van zijn familie en vele andere mensen uit het verzet tijdens de oorlog. Hij verzorgde met anderen de druk, uitgave en verspreiding van “Trouw”. Het was niet best als je gepakt werd want veel anderen brachten het er niet levend af. Dat hij levend door die laatste jaren is gekomen mag een wonder genoemd worden. Zijn tweede schuilnaam werd Karel Tuin en had als beroep hulpprediker en met zijn kortgeknipte haar en lichte bril kreeg hij een totaal andere uitstraling. Maar ook de rol van vader Bervo, Berend Groot Enzerink, was bijzonder. Voor het boek werden verschillende mensen geïnterviewd die met de familie in die tijd bekend waren waaronder fietsenmaker Masselink die regelmatig in de buurt was wanneer er weer een inval van de S.D was en zoon Henk, waar het om te doen was, gevlogen was. Toen ze Bervo eens met vier van sterk gekneveld op de grond hadden gekregen zei die;”Ik daag jullie één voor één uit om buiten met mij te vechten”, maar dat durfden ze niet. En wanneer ze kamer voor kamer in hun huis en de naastgelegen Geref. Kerk onderzochten en niemand vonden, moet je van sterke huize komen wanneer de S.D. op de zolder van die kerk wil kijken, waar inderdaad verschillende onderduikers lagen, te zeggen:”Daar ga ik niet op, daar zak je door. Als jullie willen kijken moet je dat vooral doen.”
Ze deden het niet.
Wanneer ik de foto van Bervo en zijn vrouw op de motor bekijk moet het dezelfde persoon zijn als die in de Lamitofilm op zijn motor een fiets èn een naaimachine gaat wegbrengen. – zie 9 maart èn 13 maart weblog 2- Het zou me niet verbazen als het de fiets van zijn vriend Sjoerd Aartsen was en één van de naaimachines uit diens kleermakerij die hij daar wegbrengt.
Het boek Karel Overijssel, dat ik via Boekwinkeltjes bestelde, hoorde toe aan mevr E. Kampman- Noppers uit Ommen. Ook de vriendin en later vrouw van Henk Groot Enzerink heette Lena Noppers en woonde in Bruchterveld en ik vermoed dat dit boek aan één van haar zussen toebehoorde.