Hetty Site

De culleveter

Zoals elke morgen zitten we achter ons krantje en kijken altijd over het land. Bargeroosterveld ligt zo’n 1,5 km verderop. In de verte zie ik een grote tractor met een flinke cultivator er achter bezig om de grond los te maken. Die gebruikte vader Hein nog niet. Die ploegde met twee paarden en ging er later met de eg overheen. Ik zag tussen de foto’s van de Boskamp er wel eentje met ome Jan met paard en een kleiner soort cultivator er achter. Dat was hier in die tijd, 50- en 60-er jaren nog niet algemeen.
Meteen komen de dagboekfragmenten van opa Eggink weer in mijn herinnering. Hij hield tijdens zijn reis naar de USA en zijn verblijf bij Herman en Nettie, van april 1932- tot eind september, nauwgezet een dagboekje bij, een klein oranje notitieboekje.
Na opa’s overlijden deed het de ronde door de familie en als een van de laatsten mocht ik het een tijdje meehebben. Ik genoot van de verwondering van deze eenvoudige boer die veel nieuws ontdekte: de zee, de mensen, de huizen en de natuur. Maar hij maakte bij Herman ook kennis met de culleveter zoals hij dat schreef. Ik denk dat hij het fenomeen culleveter op de Boskamp ingevoerd heeft net als het verbouwen van maïs.
Ik gaf Nederlands aan een aantal brugklassen, vertelde over opa’s reis naar zijn oudste zoon en las aan het eind van zo’n les eens een stukje voor uit dit bijzondere boekje. Ze waren verrast en vroegen om meer voor een volgende les. Zo las ik vooral de stukjes voor die de verwondering van opa weergaven over de reis en het nieuwe land en zijn bewoners.
Toen ome Jan ziek werd en wist dat hij niet meer zou genezen kreeg ik dit boekje definitief in mijn bezit. In ons huis zijn niet veel dingen van commerciële waarde te vinden, maar dit kleinood heeft een waarde die niet in geld uit te drukken is.

Foto: Opa’s boekje uit 1932.
Voorin staat op de eerste bladzijde: Dagboekje, behelzende mijn belevenissen van mijn reis náár, mijn verblijf ín, en mijn terugkeer ván America.

Voor wie zelf wil ervaren hoe opa Johan dit beleefde? Vanaf 9 januari 2009 staat op weblog 2 het hele dagboekje in hapklare brokjes incusief Engelse vertaling en foto’s.