Hetty Site

De klap van Baas

[i]Door op de titel te klikken komt er meer informatie over de achtergronden van dit conflict.

Er kwam al snel een aanvulling van Henry vanuit Canada. Als politiek geinteresseerde zou het zijn eer te na zijn dat hij dit niet zou kunnen vinden.

De klap van Baas:
In 1966 gaf de VVD-senator Baas zijn collega Adams van de Boerenpartij een vuistslag, omdat Adams hem een proleet genoemd had. Baas had Adams toegevoegd dat hij vanwege zijn oorlogsverleden nooit kamerlid had mogen worden. Adams trad 2 weken later af.
Bedankt Henry!

Ik werd meteen nieuwsgierig naar meer en zocht op google naar meer gebeurtenissen die aan een bekend politicus werden toegeschreven.[/i]

Bekendste gebeurtenissen in de naoorlogse politiek, waaraan de naam van politicus is verbonden

–De nacht van Schmelzer. In de nacht van 21 op 22 november 1966 bracht KVP-fractieleider Norbert Schmelzer het kabinet Cals/Vondeling ten val.
–Het tientje van Lieftinck. Tijdens de naoorlogse geldzuivering kreeg elke burger van de staat een tientje. Dat werd geleid door de strenge minister van Financiën Lieftinck.
–Trekken van Drees. De oudedagsvoorziening altijd verbonden gebleven met de naam van premier Drees, tot ergernis van de familie Suurhoff , die toen als minister van Sociale Zaken de AOW door het Parlement loodste. –De brief van Nederhorst. PvdA-fractieleider Nederhorst schreef in 1965 een brief aan zijn partijgenoten die tegen het huwelijk van Beatrix en Claus waren. Nederhorst uitte hierin kritiek op de kroonprinses, maar sprak wel een voorkeur uit voor de monarchie. Hij moest niet denken aan een president Luns of De Quay, ‘want dat wordt het’.
–Het kwartje van Kok. Toen minister van Financiën Kok de benzine-accijns met een kwartje verhoogde.
–Het gat van Vondeling, in de rijksuitgaven waarover het kabinet Cals/Vondeling in 1966 struikelde.
–Het paaltje van Lubbers, dat hij als Minister van Economische Zaken in het kabinet-Den Uyl met whiskey op had geramd.
–De klap van Baas, was de vuistslag die deze VVD-senator Baas in 1966 zijn collega Adams van de Boerenpartij toediende, nadat deze hem in de koffiekamer van de senaat had uitgemaakt voor ‘proleet’. Baas vond dat Adams vanwege zijn oorlogsverleden geen lid van de senaat kon zijn. Adams trad twee weken later af.
–De rommelzolder van Van der Stee. Zo noemde minister van Binnenlandse Zaken Van Thijn in 1982 de tegenvallers van collega Van der Stee van Financiën.
–Het muurtje van Relus, in de Perzische Golf, was in 1991een denkbeeldige lijn, waar de Nederlandse marineschepen Witte de With en Pieter Floris niet voorbij mochten zonder eerst met minister van Defensie Ter Beek te bellen.