Hetty Site

De ramp – zaterdag 27 december 1845

De laatste veermannen Jan en Jurriën van der Kolk, zonen van Eibertus van der Kolk en neven van vader Gerard. De foto is van 1946.

De IJssel is niet altijd de vriendelijke rivier die je vaak ziet. Vooral in de herfst en winter kan het er soms aardig te keer gaan. Op zaterdag 27 december 1845 voltrok zich op de IJssel een ramp, die heel Hattem in diepe rouw zou dompelen. Een paar dagen eerder was het nog maar net goed gegaan wat verder stroomafwaarts. Op eerste Kerstdag was de kerkschuit met 23 passagiers omgeslagen. Het waren allemaal inwoners uit Veecaten dat tot kerkelijk Zalk behoort. Ze waren nog op het voorland, nog net niet op het gedeelte van de rivier en hebben zich kunnen redden. Waren ze een paar roeislagen verder geweest was het heel anders afgelopen.

Bij Hattem ging het heel anders. Achttien mannen meldden zich al vroeg bij de bel ‘op de kop’, een hoger gedeelte van de Hoenwaard. Sommigen werkten bij de steenfabriek en anderen gingen op zoek naar de voedzame aardakers waarvan de knollen als aardappels gebruikt werden. Door de aardappelziekte waren er dat jaar weinig aardappels. Die dag roeide Hendrik van der Kolk, onze bet-over grootvader, over de Hoenwaard terwijl zijn jongere broer Jan Klaassen de dienst over de rivier deed. Hij schijnt van Hendrik nog het advies gekregen te hebben om voor deze groep twee keer over te steken, maar Jan Klaassen deed wat veel van zijn collega’s bij hoog water en een brede rivier deden. Hij liet te veel passagiers toe en daardoor behield de boot weinig ‘boord’. Vanuit het Veerhuis aan de overkant zagen ze de boot lager zakken en ondanks enkele versnelde riemslagen te onder gaan. Er werd nog een angstige gil gehoord en een poging van de broer van de veerman gezien om zich zwemmend te redden maar het mocht niet baten. Iedereen verdronk en de boot dreef onderste boven gekeerd aan de wal.
In een klap was de sociale kaart van Hattem veranderd. Dertien vaders en dus kostwinners waren verdronken en lieten hun vrouwen met dertig kinderen achter. Burgemeester, predikanten en anderen riepen op tot hulp en er werden allerlei inzamelingen gehouden, waar door velen gehoor aan werd gegeven.

Bron: Het Kleine of Oldeneler Veer

Met een klik op de titel zie je op een youtube filmpje hoe het nieuwe Kleine Veer er uitziet.