Hetty Site

De zonnecollectoren van Joop

[i]Bijna 30 jaar geleden haalde neef Joop de krant met zijn ideeen over alternatieve energie en zijn constructie activiteiten. Nu is onze wat jongere neef Berend hier een enthousiast voorstander van en heeft ook zonnecollectoren en schrijft regelmatig over het laatste nieuws op het gebied van zonne energie. Met een klik op de titel kom je hier alles van te weten. Of je zet meteen www.herbergpv.nl bij je favorieten.[/i]

Zonnecollectoren aanbrengen? Je moet het maar zien als hobby, zei de toen 36 jarige Joop Groot Nuelend. Dat staat voor mij voorop. Het is gewoon de gein, de uitdaging om zo’n systeem te bouwen. Je kunt ze ook wel in de winkel kopen, complete zonneinstallaties. Voor zo’n 3000 gulden. Dan krijg je ze nog geïnstalleerd ook. Maar daar vind ik niks aan. Ik doe het veel liever allemaal zelf. Zo ben ik nog goedkoper uit, ook. Deze installatie van nieuw en oud materiaal heeft mij ongeveer 1500 gulden gekost. En moet je zien hoeveel gratis warm water we daarvan krijgen.
Joop was de eerste in Vorden die via een alternatieve energiebron zijn water verwarmde.
Ik heb een aangetrouwd familielid in Zelhem wonen”, vertelt de Vordenaar met glinsterende ogen. Die had ook een zonne-installatie thuis en daar ben ik gewoon door aangestoken. Je krijgt er gewoon een tic van. Als je weet hoeveel energie er in de zon zit. Nou, toen wilde ik dat ook wel eens uitproberen, dus heb ik het bij de gemeente aangevraagd. Dat ging vrij vlot en in april van dit jaar was de installatie klaar.

Simpel
Het systeem van de zonne -installatie is in feite vrij simpel, zo legt Groot- Nuelend uit. De zonnestralen verwarmen de zonne -collectoren, die op hun beurt weer warmte afgeven aan de boiler. Dit gaat via een serie buizen en schakelaars, die de automonteur zelf heeft aangelegd.

Ik heb ook een buffertank bij gebouwd om het voorraadwater op te vangen. De temperatuur van het water wprdt nu eerst in de boiler tot 80º verwarmd en komt daarna in de voorraadtank terecht. Voor wassen en douchen is er altijd water beschikbaar met een temperatuur van 30 tot 40º. Ook als de zon niet fel schijnt dus. In feite is zelfs diffuus licht, dat is als de zon bedekt is door de wolken, genoeg om warm water te krijgen. De helderheid van de lucht is het belangrijkst. Je hebt heus niet elke dag fel zonlicht nodig hoor voor een collector. Alleen als het heel zwaar bewolkt is, dan worden de collectoren niet verwarmd. Vanaf april hebben we dat nog maar twee keer gehad. Toen moesten we overstappen op de noodgeiser.

“Voor een totale verwarming”, legt Groot- Nuelend uit, “moet men er voor zorgen dat de zonne-collectoren aan de zuidkant liggen. Als men het helemaal perfect wil hebben, moet het samengaan met vloerverwarming.”Maar zover is de automonteur nog niet. Voorlopig houdt hij het op waterverwarming. Daarvoor heeft hij ook maar een tweetal kleine collectoren nodig, met een gezamenlijke oppervlakte van 2,4 m². Wie het niet weet zou van de buitenkant zeggen dat het één groot raam is. “En met die twee kleine collectoren spaar je ongeveer ƒ 250 per jaar uit op gas. Zo’n waterverwarmingssysteem is dan ook veel voordeliger dan het normale ‘op gas’. Een douche kost ongeveer 4 cent.

Gasprijzen

Mede met het oog op de besparende werking van het zonnecollectorsysteem is Groot- Nuelend in de vaste overtuiging dat de zonnecollectoren een echte rage worden.
“Vooral als de gasprijzen stijgen, verwacht ik dat de zonnecollectoren een grote vlucht nemen. Met alternatieve energie is het nog steeds zo dat de kosten van een installatie moeten opwegen tegen de energie die je ervoor krijgt.. Met zonne- energie is dat zeker het geval.”

Omdat ik zonne- energie in mijn huis heb, wil dat nog niet zeggen dat ik een anti- kernenergie- figuur ben, hoor. Ik bedoel, ik loop niet mee in demonstraties of zo. Het is voor mij gewoon de uitdaging om met die middelen te experimenteren.”

Dat laatste blijkt wel uit een keur aan zelfgemaakte nuttige of onnuttige technische foefjes die Groot- Nuelend in zijn huis heeft gebouwd.. De Vordense automonteur doet veel aan modelvliegbouw, heeft voor zijn zoontje een elektronisch helikoptertje gebouwd, twee jaar voordat het model in de winkel verscheen en heeft een automatisch weerstation in zijn kamer. “Als hij te koop is hoeft het voor mij niet meer.”

[i]Joop, ik reken op een update zodat we ook weten wat op dit moment je drijfveren op energie- en milieugebied zijn!?[/i]