Hetty Site

Een schoer deur de bene…

Herman Sandman die elke dag een column verzorgt in het Dagblad van het Noorden is met de Groningse streektaal opgegroeid. De klank is totaal anders dan Achterhoeks of Drents, maar wel mooi en uniek. Hij doet het net als ik, de zinnen die echt uitgesproken worden in de streektaal zet hij ook zo in zijn columns. ‘Is nait aans, wat mout dat mout’, zei hij tegen zijn vader die het wachten in het ziekenhuis te lang duurde. Hou ik van, kump oe meer achter ’t vesjen om met  Anne van de Meiden te spreken. Ik begin ook meer mijn eigen streektaal te gebruiken als ik weet dat ik met gelijkgestemden wat dat betreft te maken heb. Drents en Achterhoeks hebben veel gemeen, net als de mensen zelf.

Als de tuin schreeuwt om onderhoud zei pa altijd: ‘In mei mo-j proberen et onkruud de baas te blieven. Daor he-j et hele jaor dan gemak van’. Ik had, het is al een paar jaar geleden, toen net een buxusschaar gekocht bij de Welkoop en ging meteen de buxus te lijf…. de een na de ander. Ik wilde eigenlijk al stoppen toen ik de heggetjes zag die om aandacht riepen. Tja…. Toen ging het mis. Dat was bukwerk. Een uurtje later kon ik bijna niet meer op of neer. Dat werd die morgen de chiropractor. Ik biechtte op wat ik gedaan had en ook dat ik al een tijd geen oefeningen meer deed. De klachten waren toch over? Ik kreeg meteen, wel op een vriendelijke manier, ‘een schoer deur de bene’.

Ik had die uitdrukking blijkbaar nooit gebruikt waar de jongens bij waren, want Mark zei die dag nog toen ik zoiets riep naar onze ondeugende haantjes: ‘Een schoer deur de bene… wat is dàt nou weer’? Toen wist hij het!

Daarna werd het dus weer masseren met olijfolie, rekoefeningen voor de rug, zitten op een kussentje en vooral blijven zwemmen. ‘Want wat u hebt is wel chronisch’, was de laatste opmerking van Nimo. Dat weten we dan weer. Bukken in de tuin laat ik intussen wel. En hoeft op de plek waar ik nu woon ook niet meer

Zo viel het Mark ook op dat ik vaak op een bedankje antwoordde: ’Daor zö-j ’t veur hebben’. Vind ik nog steeds mooier dan: Graag gedaan. Maar wat zou ik graag Mark nog eens uitleg geven bij een Achterhoekse uitdrukking.

Foto: Klussen samen