Hetty Site

En nu…?

Dit lijkt de moeder met dochter toch…, alleen wat jaren later…, bij tante Jo en ome Hendrik Jan voor hun huis

At the Groot Nuelends home.

En nu….?

Huize Het Zelle nu.

In Vorden is er al zolang ik me kan herinneren de Burgemeester Galléestraat, die loopt vanaf het centrum bij de dikke boom naar het voormalig N.S. station. Blijkbaar genoemd naar vader of broer van deze J.H. Gallée. Op deze manier wordt die hele, voor Vorden belangrijke, familie geëerd.
Ook de Wildenborchseweg… richting oom Wim en tante Janna en de Mosselse Enk, waar de familie Berenpas en opoe uut Mossel woonden hebben we heel wat keren gefietst. Alleen de Wildenborchse molen weet ik niet, die is er denk ik niet meer.
Huize het Zelle is er nog in volle glorie. Ze zullen wel niet meer zoveel personeel hebben als in de tijd met Fenneke, Hente en Harm de koetsier. De baron zit zelf op de tractor om het land te bewerken en ze verhuren heel wat huisjes op hun terrein. Er moet hard gewerkt worden om het landgoed in stand te kunnen houden.
De Vordense kermse is nu het Oranjefeest op Koningsdag en de Lindese kermse is het Lindese Feest geworden. Ik heb het boek [i]Linde in de draaimölle [/i]er nog even op nageslagen. Het is uitgegeven in 1991, 125 jaar nadat het Lindese feest officieel werd zoals het nu in grote lijnen nog gevierd wordt. In 1866 werd er voor het eerst vendel gezwaaid, een wit vaandel met een oranje leeuw met een kroon er op als ik me goed herinner. Oorspronkelijk gebeurden alle festiviteiten om de Kapellebult waar vroeger een kapel heeft gestaan en waar bij deze gelegenheid een mis (kerkmisse) werd opgedragen. Nu staat er alleen nog een groot vierkant herinneringsteken met de tekst:
Verhef u hier geen bidplaats meer
’t Heelal is tempel voor de Heer.( ACW Staring)
Later werd feest 100 m verplaatst naar de bakker, smid en de Lindese molen. Ik heb er als kind goede herinneringen aan.
Wel is het zo dat dit Lindese Feest een ontmoetingsplek bleef voor de jongelui. Johan en Joke hebben elkaar daar voor het eerst ontdekt.
De verouderde woorden in beide verhalen zoals bestevaer voor grootva heb ik veranderd. Anders zou het voor de niet Achterhoekers een onbegonnen werk zijn. Benne was misschien nog te doen, maar ik heb het toch maar weergegeven als mande. Toch is er niet zo heel veel veranderd in de streektaal in die afgelopen 140 jaar. De verhalen zijn immers al geschreven omstreeks 1870…dus nog voor onze opa’s en opoes geboren werden.

Meer weten over het Lindese Feest of de Kapellebult? Op weblog 2 op 5 december 2009 is meer te lezen.