Hetty Site

Gruuntesoep met worst

Eigenlijk dacht ik altijd dat de soep van buurvrouw Wielens haar eigen recept was. Elke zaterdag kookte ze een pan soep, lekker makkelijk voor de zondag. Het is een soort groentesoep en daar ging altijd een grote verse worst in. Dat kenden wij niet. We hebben er vaak een pruufken van gehad. Erg lekker! En elke zondagmiddag kwam steevast  zoon Wim uit Assen even bij zijn moeder op bezoek, vaak met de jongste dochter Laura. ‘He’j nog een beetien soep moe’, vroeg hij dan. En daarna schepte hij zichzelf  een flinke kop van die lekkere gruuntesoep met worst van z’n moeder uit de pan. Later kwam ik erachter dat dit een echt ouderwets Drents recept is. Je proeft gewoon de kruiden uit de worst in de heerlijke soep.
Wie indertijd het lied van Daniel Lohues ‘Hier kom ik weg’ goed heeft beluisterd heeft het gehoord van die groentesoep met worst waar Daniel blijkbaar ook zo aan gehecht is… een streekgerecht van hier dus. Intussen werd het ook mijn recept wanneer er bezoek kwam. Wim had zijn favoriete mosterdsoep, ik de gruuntesoep met worst.

Daarom nog even de tekst van dat mooie en gevoelige lied, waarin hij zijn liefde voor zijn thuisbasis ( op Erica ) bezingt. Ook even meeluisteren? Zet dan de link hierachter even bovenaan in je browser en Klik op: https://www.youtube.com/watch?v=afsxaBxBd0A

Daniel Lohues: Hier kom ik weg

Je moeten d’r van haoln
Dat is wat ik doe
Bekend terein, vrumd genog
Hoe ’t rök en vuuld, hoe het lek en klinkt
Elke straote ken ik, elke bocht
Jij woont hier ver vandaan, zeggen ze elders in het land
Dan zeg ik, insgelijks, u ook, a’j ’t zien van dizze kant.

Hier kom ik weg, veur mien hiele leben
Ben ‘k met dizze horizon verweben
Hier kom ik weg, hier stiet ons huus

Bliekbar kom ik daor altied weer terecht
Hier kom ik weg

Hier bennen die paar mensen
Zunder wie ’t niks is

Bekend gedrag, vrumd genog.

De wiede wereld is der wel,
Via draod en golven
Waormet ik vaak
Naor gruuner grös heb zocht
Naor de verste verten
Wul ik altied wel hen
Mar dat gevuul dreijt zich weer um
Zo gauw as ik daor ben.

Ruumte smoort de drokte
Stilte gef rust
Ben me der nie alle dagen
Hielmaol van bewust
Hoe graag ik hier mag wezen
Gruuntesoep met worst!
Leven hier helpt net zo goed
As drinken tegen de dörst.