Hetty Site

Het ouderlijk huis.

Het ouderlijk huis van de familie van der Kolk werd oorspronkelijk bewoond door Hendrik en Willempje van der Kolk- Neuteboom en hun gezin. In het rechter deel, Dorpsweg 4, woonde ook nog juffrouw Londo, een onderwijzeres aan de van Heemstra school. Het gezin van der Kolk telde 7 kinderen waaronder de tweeling Gerard en Marie. Nadat ze de eerste jaren van hun huwelijk aan de overkant van de IJssel in het veerhuis woonden kreeg Willempje heimwee en gingen ze terug naar het stadje Hattem. Daar woonden ze eerst in het Pand der Liefde en toen vader Hendrik conciërge werd van de grote en hoge van Heemstra school verhuisden ze naar de Dorpsweg. Door een hekje aan de kant van het huis konden zowel conciërge Hendrik als juffrouw Londo zo gemakkelijk de school in.
Anton zou zijn vader opvolgen en bleef in het ouderlijk huis wonen met Henny en hun gezin. Het rechter deel, no 4 was bestemd voor Gerard. Die heeft er zelf nooit in mogen wonen. Hij overleed vlak voor de verhuizing. Er waren nog wel aanpassingen nodig voor ze zouden verhuizen, want er was nog geen scheidingsmuur tussen de beide panden. Volgens vader Gerard moest dat met twee gezinnen toch kunnen als ’christenmensen’ onder elkaar, maar dat zag moeder Siet niet zitten. Er kwam dus precies in het midden een binnenmuur en ieder een aparte trap. Ook de schuur met kelder werd in tweeën verdeeld. Daarvoor hadden Hendrikus en Rimie er de eerste tijd na hun huwelijk zelfs nog een tijdje in gewoond. Hendrikus was schoenmaker en ook die reparaties deed hij in die schuur. Gelukkig kregen ze later een huis in de Zandkamp. Hendrikus was handig en erg geliefd. Hij kon de mooiste vliegers maken, vertelden de jongens.
Achter de huizen was een lange tuin waar de familie hun groenten verbouwden. Nadat vader Gerard overleed had Wims moeder vaak een kostganger in huis voor wat extra verdiensten. Ik meen dat een jonge leraar aan de Mavo de eerste was. Toen hij een huis kreeg kwam ook zijn schoonvader Barink, afkomstig uit Silvolde, bij hen in wonen. Hij was zijn leven lang boer geweest en wilde graag de groentetuin bijhouden voor moeder Siet. Het was voor de jongens: opa Barink. Dat was een uitkomst voor de altijd heel drukke moeder Siet die alles aanpakte om het hoofd boven water te houden. Ze was kosteres van de Emmaus kerk, verkocht koffie en thee aan bekenden en bracht het Zwolse Dagblad rond, geholpen door de jongens.

Foto: Op deze foto van de van Heemstraschool zijn de woningen naast de school al te zien, ik denk 60er jaren.