Hetty Site

Hobby- en talentenmiddag 7-

Op disse hobby- en talentenmiddag in Barchem hadd’n ze ok de kiep’n kearl van vrogger van stal ehaald. Ik hadde d’r nog nooit van eheurd, wel van de negosie kearl. Den krege wie-j nog wel an de deure umstreeks 1950. Later was et meer de overals en kiels veur de mansleu en ondergood, dat in de mande veur op de fietse zat, dee ze metbrachen.
Ik heb dus maor effen wat egoogled en kwam den kiep’n kearl wel tegen. In mei van dit jaor leet’n ze d’r ene opdraven bie-j lösgaon van de nieje handelsweg van Losser, Oldenzaal naor Bentheim.
En et volgende stuksken von ik een versjen aover de Kiep’n kearl dat de börgemeister van Olde Pekela nog emaakt hef in 1949 toe Olde Pekela 350 jaor beston.
Wo-j et ok es heuren zingen dan mo-j efkes op de titel van dit stuksken klikken. Dan heur ie George Petzinger dit aardige versjen zingen. ’t Is in ’t Grönnings, maor ’t meiste is goed te vestaon.

George Petzinger – De Kiep’n Kerel
Dit lied is in 1949 geschreven door de toenmalige burgemeester van Oude Pekela, Herman Scholtens. Hij schreef het lied ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van Oude Pekela. Het lied werd gezongen door George Petzinger die samen met Jan van der Laan(1921-1989) het duo de Zwagers vormde. George Petzinger overleed in december 2009 op 93 jarige leeftijd. Kiepkerels werden zo genoemd naar de "kiep" (mars of mand) vol koopwaar die ze op de rug met zich meedroegen. Meestal bestond hun handel uit lapjes, stoffen en kleding die ze ’s winters thuis hadden vervaardigd of elders op de kop hadden getikt. Velen ontpopten zich als handige handelaren die na verloop van tijd naast stoffen ook allerlei huishoudelijke artikelen, gereedschappen en andere gebruiksvoorwerpen meebrachten, bijvoorbeeld verkregen als ruil voor hun oorspronkelijke koopwaar. Eind negentiende eeuw werd Westfalen welvarender. De trekarbeid werd minder noodzakelijk en door een maatregel van Bismarck zelfs onaantrekkelijk. Vele kiepkerels vestigden zich in Nederland. Sommigen was het zo voor de wind gegaan dat ze de basis hadden gelegd voor grote firma’s, zoals bijvoorbeeld Peek & Cloppenburg, C & A Brenninkmeijer. Vroom & Dreesmann, en -tot 1983- Tricotage Schmidt in Wildervank.

Bij deze de Songtekst:
[i]Vraauw, de koopman is ter komen,
dij hail oet Westfoalen komt.
Ales heb ik jou mitnomen;
as ie t zain, stoan ie verstomd.
Sloat oe slag, dizze dag.
Miene kiep het schöne loading;
k Heb veur elk wat van zien goading
Wat j’ ok zuiken, altied keur
en ik vraog haost niks daorveur….[/i]

[i]Also the bagman was there in Barchem on this special afternoon, a hobby- and talent day with a lot of specials.[/i]