Hetty Site

Huize Den Bramel

Den Bramel ken ik eigenlijk het minste. Dat lag ook aan de andere kant van het dorp. Ten noorden van Vorden, links van de weg richting Almen ligt dit landgoed den Bramel.
Ontstaan In 1396 komen we Gerrit van (den) Bramel, ook wel Van Brameren genoemd, tegen. Het huis heeft zijn tegenwoordige omvang gekregen zo omstreeks 1725. Nadat de eigenaren Storm van ’s Gravenzande in 1892 overleden waren werd huize Den Bramel in gedeelten verkocht en werd het huisperceel met enige grond verworven door Heinrich Thate ten behoeve van zijn zoon Wilhelm Julius en Den Bramel is nu eigendom van mevrouw T. Blom-Thate.
Het huis is in het bezit van maar liefst twee spoken, volgens de site www.kasteleningelderland.nl

Op veel van deze landhuizen in de omgeving en daarbuiten lag ook de klandizie van ome Sjoerd, net als voor velen uit politiek Den Haag. In de paskamer van de kleermakerij wachtte oom Sjoerd je op en werd de maat genomen en model en stoffen nauwkeurig bij elkaar gezocht. Later moest je komen passen en werden er nog wat streepjes gezet met zo’n plat wit kleermakerskrijtje. En dan na een weekje was de nieuwe aanwinst klaar.
Op een gegeven moment kreeg de familie Aartsen een auto, een pikzwarte glimmende Volkswagen kever. Die moest ook perfect zijn want daarmee werden de kostuums en mantelpakjes vaak aan huis bezorgd. Oom Sjoerd was een uitstekend kleermaker of snijder zoals hij het wel noemde. Je moest er n.l. voor naar de snijdersschool in Den Haag. Hij deed zelfs mee aan wedstrijden en won vaak wat. Zijn stoffen haalde hij vaak uit Engeland en Schotland. Ik weet van de foto van een Engels kostuum waar hij show mee liep en die hem de eerste prijs opleverde. Veel van onze kleding kwam ook uit de kleermakerij van oom Sjoerd.
Ik was in haar laatste jaren eens op bezoek bij tante Hermien. Ze zat wat te mijmeren en zei zo:”Als ’t dan weer Prinsjesdag is en ik zie al die ministers en kamerleden daor zitten, dan denk ik… kiek dat pak hef Sjoerd emaakt en ook dat pak. Ik zie ‘et metene."