Hetty Site

Nederland- Vlaanderen

Er is een Blog in Bloggenland: Nederland -Vlaanderen. Het leek me interessant om eens te bekijken. Helaas is het niet weer terug te vinden.
Ik was natuurlijk benieuwd hoe de indeling van de streekdialecten officieel in elkaar zitten.
Nou! Ik schiet er nog niet veel mee op. Volgens mij loopt die grens niet zo… er is helemaal geen grens, behalve als er een rivier tussen zit. Mijn geboorteplaats Vorden zit op de rand van Neder-Saksisch en Hollands- Saksisch. En mijn taal heeft behalve het Vordens ook klanken en woorden zoals opoe die gebruikte. Zij was afkomstig uit Voorst. En Hattem, waar Wim geboren is, ook… alleen wat noordelijker. Toch is er behoorlijk verschil tussen beide dialecten.
In de Achterhoek he’j de hande in de tesse, in Twente waar we ook 15 jaar gewoond hebben stonden ze steeds met de haande in ’n tuk en in Drenthe hebt ze de haande in de buze.
Zo was ik in mijn jeugd eens op bezoek bij de fam. Coenen in Groesbeek. Zij hadden als gezin aan het eind van de oorlog maandenlang op de Boomgaard gebivakkeerd toen de geallieerden optrokken langs Nijmegen. Vader en moeder Coenen met de kleinere kinderen sliepen in een speciaal voor hen ingerichte kalverstal. De grotere kinderen bij Memelink van de Klompenmaker. Er is altijd een warm contact gebleven. Ook nadat Hanna, vader Heins eerste vrouw, overleed en wij een paar jaar later op de Boomgaard kwamen wonen. Toen ik ouder werd logeerde ik daar een dag of 4 en de eerste dag toen ik met de hele grote familie, 10 kinderen, aan tafel zat kon ik ze echt niet verstaan. Hemelsbreed is het niet eens zo ver maar ja… de Oude IJssel zit er wel tussen. Bovendien ligt Groesbeek tegen de grens met Duitsland aan. De tweede dag ging het beter en daarna kon ik ze goed volgen, mooie streektaal.
In een filmpje op deze Nederland-Vlaanderen site vroeg een Vlaamse schone in Groningen naar een beenhouwer, even later naar een dampkap en wat er inderdaad bij die slager besteld werd … daar snapte die helemaal niets van. Ik ook niet.
Toen ik jaren terug met Diny in Antwerpen was, zag ik nog net vanuit de bus in het voorbijgaan het opschrift Droogkuis bij een Chemisch Reinigen Depot. En op een camping vertelde een jongetje aan neef Berend: ’Zijde ge ook met de plooiwagen?’ We kunnen nog veel van elkaar leren.

Nog even een paar Achterhoekse:
Met één horloge um de pols we’j hoo late ’t is;
doo’j d’r twee umme gao’j twiefelen.

“Da-s mooi”, zae de spinnekop tegen de vlege,
“da’j d’r efkes in komt!”

“Dee hef meer varve op ’t gezichte
dan bi’j ons op de achterdeure zit!”
(gezegd van een heftig opgemaakte vrouw)

Foto: De Lindese Molen, heeft lang dienst gedaan, nu is het een plek waar culturele optredens te beleven zijn.
TOM: Theater Onder de Molen