Hetty Site

Onder ’t Hackfort…

Nu begin ik toch benieuwd te worden naar het pas uitgekomen boek over Hackfort. Ik mag het vast wel lenen van zwager Ben. Hij kon er al met verve over vertellen, over de jachtpartijen waar ook koning Willem 3 bij aanwezig was. Hackfort was te primitief om een koning te herbergen. Er was immers tot aan het overlijden van de baron geen elektriciteit. Dus die verdween voor de nacht naar het Jachthuis in Warnsveld en meestal niet alleen.
De boeren die onder het kasteel Hackfort hoorden waren behoorlijk benauwd voor de baron, ze waren immers afhankelijk. Als hem iets niet naar de zin was kon je gelijk met de betaaldag de pacht opgezegd krijgen en moeten vertrekken. Wanneer de oudste zoon van een boer onder het Hackfort niet wilde boeren, maar de tweede wel, moest er nog flink gepraat worden met de baron. Ik heb ooit gehoord dat de baron een aardig kastje ontdekte bij een van zijn pachters. Daar had hij wel oren naar en zei: ‘Dat kastjen mag ie mien wel brengen’. Het was een stukje antiek uit de familie, maar de boer was zo benauwd voor zijn eigen bestaan dat hij het kastje naar het kasteel bracht.
Ik las in een blad Naober uit 2013 over het Bosmanshuus, een fraaie oude boerderij met vroeger een gelagkamer, waar een borreltje geschonken kon worden en een sigaartje gepresenteerd. Het is een mooi voorbeeld van Achterhoekse architectuur bij kasteel Hackfort, een hallenhuis met een dwars voorhuis. Tante Gerritje is er nog geboren en kon mooi vertellen over haar jeugd daar. Hoe ze begin jaren 30 met haar vader met 12 biggen in de kar naar de markt in Vorden ging en met 13 terugkwam omdat die niks waard waren. Het was een slechte tijd, ook crisis, en een andere boer had zijn biggen stiekem maar zo bij anderen in de kar gezet. De familie die nu op het Bosmanshuus woont na het vertrek van de familie Tjoonk in 1957, de broer van tante Gerritje, heeft dat prachtig gerestaureerd en zelfs een mooie kachel uit het kasteel heeft er een plaatsje gekregen. Het kasteel met bezittingen is overgegaan in handen van Natuurmonumenten nadat de laatste freule overleden was. Ik vraag me dan af of die mooie antieke kachel misschien ook ooit in een van de boerderijen gestaan heeft.