Hetty Site

Oude Notulen- 21 Israël, Allemaol fratsen en het Huis van Heden

Eind 2010 zijn Henk en Betsy Kroon onze gasten. Henk neemt ons in het nieuwe seizoen mee naar Israël met dia’s en verhalen.
De meditatie heeft Aly er zelfs op aangepast: Exodus 13 over het op weg gaan van het volk Israël overdag achter de wolkkolom en ’s nachts de vuurkolom. Henk vertelt over de dienstplicht voor jonge mannen èn vrouwen, zelfs 5 jaar en ook daarna volgt er elk jaar een herhaling. Voor de mannen 2 maanden, vrouwen 1 maand. Zo kan Israël in korte tijd een strijdmacht van 2,5 miljoen getrainde mensen opbrengen. Hij vertelt over Samaria, de Golan hoogte, de Klaagmuur in Jeruzalem, het keppeltje en de gebedsriemen bij de mannen en de 4 wijken van Jeruzalem: een christelijke, een Armeense, een islamistische en een Joodse wijk.
Via de woestijn en Eilat bezoeken ze ook Jordanië en de verborgen stad Petra. Ik denk ook dat ze net als wij en vele andere bezoekers aan Israël even in de Dode Zee gedreven hebben.
Foto: Het Yad Vashem, holocaust museum in Jeruzalem.

Nu is het 10 jaar later en wonen Henk en Betsy Kroon zelf in de Rietlanden en is Betsy zelf een gewaardeerd bestuurslid geworden van onze Passage/ Hedera vrouwengroep.

–In oktober komt Roelie de Weerd, ze vertelt haar jeugdherinneringen in haar boek ‘Allemaol fratsen’. Ze vertelt hoe ze als Drents boeren meisje zich ontwikkelde via huishoudschool, daarna de opleiding voor lerares huishoud- en nijverheidsschool aan de ULNO in Zetten. Dit was toen een experiment van het ministerie van Landbouw. Na nog een opleiding aan de Tuinbouwschool in Frederiksoord werkte ze 11 jaar bij de Rijksdienst van IJsselmeerpolders, trok een aantal jaren de wereld rond en ging later met haar huidige man naar het Gooi en bekwaamde in tuinontwerpen. Uiteindelijk werd ze vrijwilligster deed voor de PUM klussen in het buitenland en gaf les aan allochtone vrouwen. Nee, ze heeft niet stil gezeten. Jammer dat ik haar gemist heb. Veel van jullie zullen zich haar wel herinneren.
—PUM beschikt over een netwerk van 3.200 vrijwilligers die jaarlijks wereldwijd meer dan 2.000 projecten uitvoeren. Op basis van de ruime kennis en ervaring die zij tijdens hun loopbaan hebben opgedaan adviseren zij ondernemers in zo’n zeventig landen ter wereld. De kracht van hun inzet is dat ze één-op-één-advies geven.—

–Er komt opnieuw een avond over het Hospice bij Passage Erica waarbij wij uitgenodigd zijn. Henny Staal, mede oprichter van het Hospice Emmen, vertelt over het ontstaan van het Huis van Heden. De mantelzorg die vroeger thuis en door buren verricht moest worden is veranderd. De opvang in het hospice is bedoeld voor mensen met een levensverwachting van minder dan 3 maanden. Waarom het nodig blijkt?
-De mensen worden ouder, ook hun kinderen
-Minder kinderrijke gezinnen
-Meer alleenstaanden
-Kinderen studeren, krijgen drukke banen en trekken verder weg.
-Burenhulp neemt wat af.
Het Huis van Heden heeft 3 gastenkamers, een gezamenlijke huiskamer, keuken en een logeerkamer. De dieren mogen mee, dat is geweldig! De medische zorg wordt verleend door de eigen huisarts en de Thuiszorg. Vrijwilligers ondersteunen en vervangen de mantelzorg.

–Kerst 2010 vieren we opnieuw samen met een broodmaaltijd, we zingen en lezen over het Kerstgebeuren en zoals heel veel jaren begeleidt Gerrit Ziengs ons op het orgel en zingen we aan het eind van de avond samen het Ere zij God.
Het kaartje met goede wensen van het Bestuur gewest Drenthe bevat een mooi gedicht, dat Sjoukje hierbij bewaarde.

Steek een kaars aan in het duister
Laat het licht tot in het hart.
Maak je handen niet tot vuisten,
Streel maar zacht wat is verhard.

Steek een kaars aan in het duister
En zaai vrede waar je gaat.
Strek je armen uit en luister,
Naar de mens die naast je staat.

Steek een kaars aan in het duister,
Eer wat kwetsbaar is en klein.
Ga geduldig tot het uiterst,
Laat waar jij bent liefde zijn.

Hein Stufkens