Hetty Site

Wat je bij blijft….

Ik begin steeds vaker te denken aan mensen om me heen die weggevallen zijn. Meestal komt dat door een opmerking van hen die je altijd bijgebleven is. ‘Dat glas van de karnemelk moet je met koud water omspoelen, zei Niesje altijd’, zei Wim pas.
Als Ben iemand wilde aanduiden waarvan de naam hem niet te binnen wilde schieten:’Humsie van ginder’.
Wanneer de aardappels niet goed gaar waren vroeger en we er iets van durfden zeggen, was de reactie van pa steevast: ’Dan geef ie ze maor een knauw meer’.
Opa hield ons regelmatig voor: ‘Wie zijn hoofd niet gebruikt moet zijn benen gebruiken’.
Van opoe Bijenhof onthoud ik eigenlijk juist de zinnen die ze gebruikte als ze kwaad werd: ’Dee smerige katte’ als die weer eens een nest met jonge merels had leeg gevreten in de ligusterheg.
En als ze ons niet te pakken kon krijgen toen we ouder werden kwam er een hardgrondig : ’Loop toch hen drieten’ uit.
Aan mama moest ik pas nog denken toen ik bedacht dat onze laatste jaren de lastigste van ons leven zijn. Ze verzuchtte eens toen ik een jaar of 17 was: ’Kind, geniet d’r maor van, noe kan et nog.’ Ik vond het toen een vreemde opmerking. Had ze het zo zwaar of dacht ze terug aan de jaren zonder Hendrik Jan, mijn vader?
En natuurlijk komen de opmerkingen van Mark voorbij. Rick heeft elke week wel een voorbeeld. Als hij me verbaast omdat hij zomaar een plan trekt dat ik niet verwacht van hem, ziet hij dat meteen aan me en voegt er aan toe: ’Mark zou zeggen :’Doen!’
De opmerking van Ben Veldkamp wordt door ons te pas en te onpas gebruikt. Toen Riet en ik in Valencia een paar horloges bekeken van 5 euro per stuk, kwam er meteen een zin uit die ons nog steeds voor spontane aankopen behoedt: ‘He-j d’r gebrek an?’ Riet keek meteen naar haar eigen gouden horloge dat ze van Ben had gekregen en legde het 5 euro gevalletje weg. Ik kocht het wel en heb er lang plezier van gehad.
Tja… wat zou er later over ons gezegd worden? Van Wim weet ik het wel. Dat was op ons 25 jarig huwelijksfeest al duidelijk in het refrein van een toepasselijk in elkaar geflanst lied op een melodie van Doe maar: ‘Daar word ik niet goed van’, een veel geuite verzuchting van Wim.

foto: opa Bijenhof