Hetty Site

Weerzien

Vandaag kregen we een leuk bezoekje. Mijn vriendin vanaf de jaren op de Groen van Prinsterer  Kweekschool kwam een middagje naar ons toe. Ik was allang weg uit Vorden toen zij zelf aan de school op het Hoge ging werken, de lagere school waar ik de eerste 6 jaren op heb doorgebracht. Daardoor kreeg ze ook meer contact met mijn familie op de Boomgaard en is bevriend geraakt met hen en nog steeds met ben en Diny.

Vroeger kwam ze af en toe met haar Roel naar ons toe maar die is iets meer dan een jaar geleden overleden. En pak dan de draad maar weer eens op. Het is haar gelukt maar denk niet dat het zo gemakkelijk was. Maar ze spreekt zichzelf dan maar wat streng toe en pakt zich weer samen en gaat wat doen. Bezig zijn blijkt een probaat middel dat ik veel anderen die met een groot verlies te maken hebben zie doen. Gewoon bezig blijven. Of het nu je kind is of je man of vrouw die uit je leven verdwenen lijkt maar dat ook weer niet is.

We hadden het over een Indiase goeroe, was het misschien Ghandi of Rumi, die vertelde over al die tasjes vol met levenservaringen van mensen die op een hoop werden gelegd. Ieder mocht daarna een tasje uitzoeken om mee verder te leven. Ieder pakte zijn eigen levenstasje weer op. Ruilen wil je liever ook niet, want waar veel verdriet is, is zeker ook veel liefde geweest.

Ik kreeg ooit een mandala toegestuurd, ook een aardige bezigheid om al kleurend je gedachten op een laag pitje te zetten.

Ik bedenk me dat ik een boek met mandala’s heb liggen. Er staat telkens ook iets tekst bij, een levenswijsheid, gedachten, of wat kleuren met je doen. Zoals deze: een Japans spreekwoord:

De levensdraad blijft gelijk, Of we hem nu lachend of huilend afwikkelen.

Binnenkort gaat ze verhuizen naar een kleinere woning. Ze heeft geleerd om hulp te vragen, iets wat ze eerst heel moeilijk vond. Tja.. het leven blijft een leerproces. We hebben veel gemeenschappelijk, een deel van ons leven deelden we. Alleen in de periode met opgroeiende kinderen verloren we elkaar wat uit het oog, maar een eenmaal opgebouwde band blijft altijd bestaan.

Het was een mooi weerzien.

Foto: Erna en Roel bij ons op bezoek, 2015