Hetty Site

Een heet dagje Heuvel

Dat kan nog wat worden vanavond: ‘Een heet dagje Heuvel’, heet het toneelstuk dat de Laornse Spöllers op gaan voeren bij Stegeman in Laren. Het schijnt een groot succes te zijn. Heuvel was een Achterhoeker uit de vorige eeuw die veel geschreven heeft over het oude Achterhoekse boerenleven, de oude gebruiken en de cultuur van de Achterhoek. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat hij geboren is en daarom wordt hij o.a. op deze manier herdacht en in ere gehouden. Zwager Ben zal op verzoek het een en ander opnemen op video. We hebben daarom gereserveerde plaatsen zodat hij de beste uitgangspositie heeft voor de opnames en wij dus voor het beste zicht.

Hendrik Willem Heuvel, een Achterhoekse schriever, worden in 1864 geboren op boerderieje Blauwhand in Laorne. Hee hef eerst as knecht ewarkt op de boerderieje van zien va en later was e onderwiezer bie meester Postel in Laorne. Vanaf 1901 was e schoolhoofd in Borklo, eerst van de Hofschole en later van de landbouwschole, de latere H.W.Heuvelschool. Vanaf 1892 tot an zienen dood (in 1926) gaf hee ok landbouwcursussen. Wieter was e heel betrokken bie het karkelijk wark en de drankbestrieding. Hee was slim belaezen en had belangstelling op allerlei gebied.

Zo hef meister Heuvel heel wat eschrevvene aover de geschiedenis van den Achterhook, zoas in [i]Old Gelselaar [/i]en [i]Geschiedenis van het land van Berkel en Schipbeek[/i]. Ok schref hee beukskes veur de legere schole: [i]Kinderen op ’t land [/i]en [i]De wijde, wijde Wereld[/i]. Mor het bekendste is hee eworden met [i]Volksgeloof en Volksleven en Oud- Achterhoeksch Boerenleven( 1927)[/i]. Wieter schref e nog studies ovver Willem Sluyter, Jan Luiken en Christian Andersen. en veur de toeristen gidsen ovver den Achterhook, Twente en de Veluwe. Nao zien dood hef zienen vriend Hendrik Odink ne bundel met nao elaoten wark uut egovven, [i]Uit de Achterhoek, schetsen van land en volk.[/i]Daornaost hebt der nog völle artikelen van Heuvel in kranten en tiedschriften estaone. Alles aover meister Heuvel köj vinden in ’t Streekarchief in Deutekem