Hetty Site

De bevrijding 1945 in Hengelo Gld

De Haar 1948 of ’49. Opa en opoe Bijenhof zijn 40 jaar getrouwd.
Van l. naar r, boven: Johan Harwig, opa en opoe Bijenhof met Hennie Harwig op schoot, en Gé en Jan Harwig.
onder: Diny en Hetty Eggink, Lia Nieuwenhuis- vriendinnetje van Gerke-, Hannie, Heintje en Gerrie Bijenhof, Carin en Gerke Aartsen. Je ziet het… het is de tijd van de strikken in het haar.
En valt het jullie ook op dat soldaat of korporaal Jan in uniform is zoals dat indertijd verplicht was voor de soldaten in militaire dienst?

Jan was 17 jaar aan het eind van de oorlog in 1945. Hij was nooit bang vertelde hij me. Eén keer was het even wat minder. Aan het eind van de oorlog rukten de geallieerden op en de Duitsers in Hengelo Gld werden al wat zenuwachtig. Er was al een barricade opgericht in de Hoofdstraat. Er kon net een paard en wagen door. Veel paarden waren al gevorderd door de Duitsers. Terwijl een wagen er zich met moeite doorheen worstelde en zag Jan dat het paard gewond was geraakt aan één been. Die moest uitgespannen en vervangen. Jan pakte het gewonde paard bij de teugel om weg te brengen. Terwijl hij dat deed, richtte een Duitser zijn revolver op hem en dreigde hen allebei neer te schieten. Het is goed afgelopen, maar had heel anders kunnen gaan.
Toen de Duitsers zich uiteindelijk terugtrokken kwamen de BS ers ( Binnenlandse Strijdkrachten) in actie. Alle NSB-ers werden opgepakt en in de kelder van het gemeentehuis van Hengelo opgesloten. De BS ers droegen een schildje op hun mouw met BS er op. Het bleek uiteindelijk nog een aantal dagen te duren voor de Canadezen Hengelo bereikten. Ze bleven nog lang achter Doetinchem. Wanneer de Duitsers terug waren gekomen had het er voor de groep BS ers slecht uitgezien, omdat ze nu herkend waren.

In Hengelo Gld is een interessant Achterhoeks Museum 1940- ’45. Door veel vrijwilligers is allerlei materiaal bijeen gebracht. Klik op de titel en je vindt al heel veel interessante informatie.