Hetty Site

Kwa heri– Tot ziens

‘Verstaot jullie hier in Zuudbarge hoog- Drents?’, begon Gerrit Brakel de avond van Passage Zuidbarge Rietlanden in het Hoefijzer, het dorpshuis van Zuidbarge. Hij kwam een lezing verzorgen over Water voor de Masai, een vorm van duurzame ontwikkelingshulp van AMREF, de Flying doctors in Kenia.
In 2000 zijn er 8 millenniumdoelen gesteld om die voor 2015 hopelijk bereikt te hebben. En voor een groot deel is dat gelukt.
– Het terugdringen van de honger en armoede
– Kinderen naar school
– Mannen en vrouwen gelijke rechten
– Kindersterfte terugdringen
– Minder sterfte onder zwangere vrouwen
– De opmars stoppen van ziekten zoals aids
– Een duurzaam leefmilieu
– Eerlijke handel
Daarna begon de boeiende powerpoint-presentatie over het bereiken van al deze doelen. Heel veel van de doelen zijn helemaal of voor een groot deel bereikt.
Het bleek dat bij de Massai de vrouwen de baas zijn Met het opbouwen van vertrouwen nam Gerrit daarom heel slim wat sjaaltjes mee. We zagen de hutjes van de Masai voorbijkomen, gebouwd plaatselijk materiaal, dus van klei, stro en koeiepoep.
Via een stappenplan werd er veel opgezet, waterbronnen waren hoognodig want de Massai bestaan van hun koeien. Het water van de machtige Kilimanjaro waarvan de top zomer en winter met sneeuw bedekt is werd eigenlijk alleen gebruikt voor de Nederlandse bloemencultuur, niet te geloven. Belangrijk is dat de mensen zelf verantwoordelijkheid dragen voor hun water. Er kwam dus een waterbestuur, bestaande uit 4 vrouwen en 6 mannen.
Vrouwen zijn het aanspreekpunt voor de gezondheidszorg en ook werd er aandacht besteed aan het verbouwen van groenten.
Nu na 2015 gaan alle kinderen uit dit Kajiado District naar school. Er worden regionale markten gehouden en in 2015 zijn intussen 150000 mensen in 80 dorpen voorzien van schoon drinkwater.
De Wilde Ganzen hebben al verscheidene keren voor AMREF gevlogen, kinderen van de basisscholen hebben gewandeld voor water en de Postcode Loterij steunt ook verschillende projecten. En niet te vergeten ook dichtbij huis wordt er geld gegeven. Ons eigen Scheper Ziekenhuis zamelt geld in voor het Mary’s Hospital in West Kenia.
Gerrit Brakel heeft over de hele ontwikkeling van deze vorm van duurzame ontwikkelingshulp een boek geschreven: Hulp aan de bron. Voor mij was het een bijzondere en boeiende avond, Passage waardig.